elho green basics regenton, regenwater, water besparen

6x moderne regenton om water te besparen

Geschreven door:
Geschreven door:

Mevrouw Monstera

Het is een tijd van bezuinigen, we bezuinigen op gas, energie en ook op water. Tips als korter douchen en je droger zo min mogelijk gebruiken kennen we allemaal wel. Maar wist je dat je met een regenton ook water kunt besparen? Regenwater is immers gratis en voor niks. Vooral voor plantenliefhebbers is een regenton een uitkomst. Je hoeft geen kraanwater meer te gebruiken om je geliefde kamerplanten wekelijks water te geven. Daarbij maak je je kamerplanten eigenlijk ook veeeeeel blijer met regenwater. In regenwater zit namelijk geen kalk, het is zachter, schoner en voedzamer als kraanwater, eigenlijk veel beter dus voor je groene vrienden.

Conclusie: een regenton in je tuin is dus hartstikke duurzaam, je bezuinigt op drinkwater en in tijden van droogte heb je ook altijd een voorraadje.

Vroeger was er weinig keuze wat betreft regentonnen, je had de groene plastic variant of het traditionele houten wijnvat. Maar tegenwoordig is er gelukkig erg veel keus en is er voor iedere smaak wel een regenton. Het oog wil natuurlijk ook wat in jouw tuin.

Elho Pure Raindrop regenton

We beginnen met deze vrij kleine regenton van Elho, de Pure Raindrop van kunststof. Deze vangt 70 liter regenwater en past ook eventueel op een balkon of klein terras. Het leuke van deze mooi vormgegeven regenton is de geïntegreerde gieter van 5 liter. Handig zo heb je altijd een gieter bij de hand!

Elho Pure Raindrop
70 liter
Garantia Slim wood decor

Deze regenton neemt ook niet veel plek in beslag doordat hij hoog maar smal is ,maar vangt wel 300 liter regenwater. Er zijn verschillende varianten, met houtmotief zoals deze en met steenmotief. Net echt, maar ze zijn gewoon van kunststof, wat wel onderhoudsvriendelijker is en ze gaan lang mee.

Garantia Slim
300 liter
Capi rib regenton

Wil je juist iets aparts en anders dan anders? Wat dacht je van dit model van Capi Europe! Zo zie je maar dat ook een regenton een eyecatcher kan zijn! Hij is verkrijgbaar in de kleuren ivoor, grijs en zwart en vangt 130 liter regenwater. En helemaal leuk is de plantenbak bovenop deze regenton! Ook zijn er van Capi Europe bloempotten met hetzelfde ribbelmotief.

Capi Rib Regenton
130 liter
Elho Green basics regenton

Nog zo’n leuke regenton met plantenbak is deze Elho Green Basics regenton. Hij is gemaakt van stevige, gerecyclede kunststof en heeft een inhoud van 200 liter. Het kraantje zit op een handige hoogte zodat er makkelijk een gieter onder kan.

Elho Green Basics
200 liter

Geef jij altijd teveel water aan je plantjes? Lees dan deze tips eens!

Garantia woody regenton

De meeste regentonnen die je ziet zijn rond, maar er zijn ook rechthoekige modellen zoals deze van Garantia. Ah, een mooie houten zou je denken, maar ook deze zijn van kunststof! De imitatie houtstructuur is net echt! 350 Liter is zijn inhoud en er zitten tapopeningen aan beide zijkanten, zodat je hem ook in een hoek kan plaatsen.

Garantia Woody
350 liter
Garantia Amphore regenton

Nog een voorbeeld dat een regenton echt wel chique kan zijn is deze Garantia Amphore. Deze regenton is een nabootsing van een mega terracotta vaas. Gelukkig is hij van kunststof, want anders zou hij niet te tillen zijn! Hij is verkrijgbaar in meerdere formaten, 250 liter, 360 liter en 600 liter. Als je niet zo van terracotta kleur houdt kan je ook nog kiezen voor een antraciet kleurige variant. En ook deze regenton is met plantenbak bovenop.

Garantia Amphore
250 liter
Waar op letten bij een regenton

Hij hoeft dus niet alleen praktisch zijn, toch zijn er nog wel wat meer dingen waar je op moet letten voor je een regenton aanschaft.

Denk bijvoorbeeld eens aan het formaat, wat past in jouw tuin en hoeveel water wil je opvangen? Misschien wil je ook je tuinplanten water gaan geven met regenwater, beter ga je dan voor een groot formaat. Hij is eerder leeg dan je denkt!

De meeste regentonnen monteer je aan een regenpijp, het is dus handig om even te kijken of je hiervoor plaats hebt in de tuin. Heb je dit niet, dan is dat geen probleem, er zijn ook regentonnen waarvan de deksel als trechter werkt en water opvangt.

Regenton aansluiten

Heb je een keuze gemaakt, let er dan op of er een kraantje wordt meegeleverd, anders moet je deze nog apart bestellen. Voor het aansluiten van een regenton heb je vaak ook nog materialen nodig zoals een vulautomaat. Deze worden er niet altijd bij geleverd. Bij de meeste regentonnen zit een handleiding hoe je hem moet aansluiten aan de regenpijp. Mocht je hier niet uitkomen, check dan zeker even YouTube, hier staan meerdere filmpjes op waarop het duidelijk wordt uitgelegd. 

Vanaf nu zal je blij zijn als het een keertje regent!😄 

Tip: Laat regenwater altijd eerst op kamertemperatuur komen voordat je het aan je kamerplanten geeft.

Deze blogpost bevat affiliate links. Dat betekent dat als jij op een link klikt en bij dat bedrijf iets koopt, ik hiervoor een kleine vergoeding ontvang. Jij betaalt hier uiteraard niks extra voor. Heb je hier vragen over? Lees dan de advertentie disclaimer.