7 Tips om je kamerplanten in de herfst te verzorgen

Geschreven door:
Geschreven door:

Mevrouw Monstera

De dagen worden al langzaam korter en de avonden en nachten frisser, de herfst is in aantocht! De zon zal minder schijnen en als de verwarming binnen aan gaat wordt de lucht droger in huis. Dit allemaal heeft ook impact op onze groene vriendjes. Daarom hier wat verzorgings tips om in de herfst onze kamerplanten happy & healthy te houden!

1. Watergift aanpassen

Je watergift zul je aan moeten passen, als de temperaturen omlaag gaan en de zon niet meer zo hard schijnt, zijn onze groene vrienden ook niet zo dorstig meer, check eerst de grond voor je water geeft. Gebruik hierbij een vochtigheidsmeter, echt een onmisbare tool!

vochtigheidsmeter, herfst, najaar, verzorgingstips, kamerplanten
Met een vochtigheidsmeter kun je beter bepalen wanneer je plant weer water nodig heeft.
2. Staan ze licht genoeg?

Doordat de dagen korter worden en de zon minder gaat schijnen in de herfst is het ook een tip om even te checken of je kamerplanten planten nog wel licht genoeg staan, wellicht moet je een lichter plekje voor ze zoeken. Als dit niet lukt is een groeilamp fijn om er bij te zetten. Lekker makkelijk is om zo’n lamp op een tijdschakelaar te zetten. Let ook op dat je ze niet te dicht bij een radiator of kachel hebt staan. En bij vloerverwarming niet op de vloer.

3. Lucht bevochtigen

Als de verwarming aan gaat, wordt de lucht in onze huizen een stuk droger. De meeste van onze kamerplanten zijn van tropische afkomst en dus een hoge luchtvochtigheid gewend. En met die droge lucht duiken er ook vaak beestjes op in je planten, ieksss! Een tip is om regelmatig te sprayen met water, vinden ze heerlijk! Spray ook aan de onderkant van de bladeren, want daar zitten vaak de ongewenste bezoekers en die houden niet van vocht! Ook handig is om een luchtbevochtiger te gebruiken, deze heb je tegenwoordig in alle soorten en maten. Heb je een aroma diffuser? Ook deze werken goed als je hem tussen je planten zet. Of doe eens net als onze moeders en oma’s vroeger deden en hang een radiatorbakje aan je verwarming. Ook deze zijn te koop in allerlei hippe vormen en kleuren.

luchtbevochtiger, aroma diffuser, herfst verzorgingstips, kamerplanten
Deze aroma diffuser van HappyHaves staat nog leuk ook!

4. Groeperen

Zet je planten (als je dat nog niet deed) in groepjes bij elkaar. Planten geven zelf ook vochtigheid af aan de lucht. Met meerdere bij elkaar zorgen dus voor een hogere luchtvochtigheid. Let wel goed op ziektes of plagen, besmette planten hou je liever apart!

Ben je op zoek naar een nieuw groen vriendje? In deze blog vind je een overzicht met online kamerplanten webshops!

kamerplanten, verzorgingstips, herfst, najaar, winter
Zet je groene vrienden gezellig bij elkaar in een lichte hoek.
5. Afbouwen voeding

In het najaar en de winter hoef je je kamerplanten geen plantenvoeding meer te geven, want ze gaan in de ruststand. Het beste is om dit langzaam af te bouwen. Vanaf de nazomer kan je beginnen met het steeds halveren van de dosis voeding die je geeft. In de herfst kan je er dan mee stoppen tot het voorjaar.

6. Liever niet verpotten

Het najaar is niet het ideale moment om te gaan verpotten, want verpotten stimuleert nieuwe groei. Niet handig als ze net hun rustperiode in willen gaan! Wacht hiermee tot het voorjaar.

7. Van buiten naar binnen

Heb jij kamerplanten die je in de zomer buiten hebt staan? Haal deze dan op tijd naar binnen! Hoe langer ze buiten staan, hoe moeilijker het voor ze wordt om weer binnen te wennen, omdat de temperatuurverschillen dan te groot zijn. Check deze planten ook extra goed op plagen en beestjes, want die wil je niet naar binnen halen!

Dat waren ze de 7 tips om je kamerplanten in de herfst te verzorgen! Het is weer even omschakelen, maar dat hebben we er wel weer voor over! Niets fijner als dat onze groene vriendjes het goed doen!

Deze blogpost bevat affiliate links. Dat betekent dat als jij op een link klikt en bij dat bedrijf iets koopt, ik hiervoor een kleine vergoeding ontvang. Jij betaalt hier uiteraard niks extra voor. Heb je hier vragen over? Lees dan de advertentie disclaimer.