De Hertshoornvaren, ik vind het een machtig mooie kamerplant! Planten met bijzondere bladeren zijn sowieso mijn favoriet, zo ook de Hertshoornvaren. Voor jullie heb ik alle leuke weetjes verzamelt uit mijn kamerplantenboeken en van ome Google. Lees je mee?
Bladeren van de Hertshoornvaren
De Hertshoornvaren oftewel de Platycerium heeft grillige bladeren die zich halverwege meestal splitsen, waardoor het een beetje op een gewei lijkt. Vandaar dus de naam… Deze bladeren kunnen wel een meter lang worden! Mijn eigen Hertshoornvaren is nog maar een jonkie, dus hier is nog niet veel van te zien helaas! Op de bladeren zit een viltlaagje, hierdoor voelen ze lekker zacht, maar zorgt ook dat het er een beetje stoffig uitziet. Wees niet te ijverig met deze plant, want je mag ze echt niet afstoffen! Als je goed kijkt zie je dat er bij de voet ook bladeren zitten, mantelbladeren noemen ze dit. (Ook dit heeft de mijne nog niet) Om te zorgen voor voeding rotten de mantelbladeren langzaam weg, deze zet hij om in voedingsstoffen. Niet verwijderen dus! Wel handig zo’n plant die voor z’n eigen hapje zorgt!

Oorsprong van de Hersthoornvaren
Van oorsprong groeien deze planten in de tropische oerwouden van Azië, Australië, Afrika en Zuid-Amerika. Hier groeien ze op en in bomen, waardoor ze veel schaduw gewend zijn. Helemaal in het donker zou ik hem niet zetten, af en toe een zonnestraaltje kan hij ook wel waarderen. Planten zoals de Hertshoornvaren die op een boom of andere plant groeien en er geen voedsel aan onttrekken, worden epifyten genoemd. Lekker moeilijk woord! De Hertshoornvaren behoort tot de varenachtigen en er zijn wel 18 soorten, waaronder de Bifurcatum en de Alcicorne wel de bekendste zijn.

Verzorging van de Hersthoornvaren
Ze hebben wel voldoende water nodig, vooral in de zomer. Regelmatig benevelen vinden ze heerlijk. De voetjes kan je het best even onderdompelen en daarna uitlekken. Graag kalkvrij water gebruiken (regenwater) en op kamertemperatuur. Hoezo kieskeurig? 😅 In de groeiperiode, van april tot september, kan je plantenmest in het water mengen om de groei van nieuwe bladeren te bevorderen.
Heeft je plant toch bruine bladeren gekregen? Dan kan dit de oorzaak zijn:
-te veel water
-te kalkrijk en koud water
-te rijke bemesting waardoor verzouting van de bodem ontstaat
-schimmels tasten de wortels aan
-te droge lucht

Beste standplaats voor de Hertshoornvaren
De Hertshoornvaren is op z’n best als hangplant, maar gewoon in een pot kan ook prima, als je maar zorgt dat hij z’n bladeren lekker kan laten hangen! Hoe groter hij wordt, hoe meer zijn bladeren gaan hangen! Zet hem niet in direct zonlicht, een licht of halfschaduwplekje is perfect. Het is best een slome groeier, dus hoef je deze plant niet elk jaar in verse potgrond te zetten. Eens in de twee jaar is voldoende en gebruik dan speciale aarde voor varens.
Kan je de Hertshoornvaren stekken?
Erg makkelijk is het niet om deze plant te stekken of te vermeerderen. Grote exemplaren krijgen soms weleens kleintjes, deze kun je voorzichtig afsnijden met een scherp mesje en in veenmos wikkelen om te laten wortelen. Maar je kan hiermee ook de plant beschadigen en dat is zonde! Voor dit klusje moet je behoorlijk wat groene vingers hebben. Kwekers gebruiken de sporen die onderaan een blad zitten om te zaaien, maar ook dit is een moeilijk procesje en niet makkelijk om thuis even te doen.

Weetjes
Nog wat leuke weetjes:
– Hij is niet giftig voor kinderen of huisdieren.
– Er zijn planten die het beter kunnen, maar ook de Hertshoornvaren is een luchtzuiveraar.
– Kwetsbaar voor dopluis en bladluis.
En? Kan deze groene, stoere vriend jou ook wel een beetje bekoren? Je kan hem hier bestellen! Heb je nog nooit online een plant gekocht? Lees dan in deze blog over mijn ervaring!
Deze blogpost bevat affiliate links. Dat betekent dat als jij op een link klikt en bij dat bedrijf iets koopt, ik hiervoor een kleine vergoeding ontvang. Jij betaalt hier uiteraard niks extra voor. Heb je hier vragen over? Lees dan de advertentie disclaimer.