Alocasia soorten | 10 populaire varianten

Geschreven door:
Geschreven door:

Mevrouw Monstera

Een kamerplant die al heel lang populair is onder liefhebbers van groen is de Alocasia, geen wonder want het zijn prachtige kamerplanten met grote, opvallende bladeren met een exotische uitstraling. Voor een jungle feeling kan een Alocasia eigenlijk niet missen in je groene collectie! Er zijn meer dan 70 Alocasia soorten bekend elk met hun eigen unieke kenmerken en eigenschappen. In deze blog zet ik de 10 populairste Alocasia soorten voor je op een rij en vertel ik hoe je ze het beste kunt verzorgen.

1. Alocasia zebrina

De Alocasia zebrina, ook wel bekend als Zebraplant, valt vooral op door zijn stengels met zebra motief. Hieraan dankt hij dus ook zijn naam. Deze kamerplant is afkomstig uit de tropische regenwouden van Zuidoost-Azië en kan in de huiskamer een hoogte bereiken van ongeveer 2 meter.

Om de Alocasia zebrina goed te verzorgen, moet je hem op een lichte plek zetten, wat zonnestralen zijn geen probleem. De plant houdt van een hoge luchtvochtigheid, regelmatig besproeien met water vindt hij dus heerlijk. Daarnaast heeft de Zebraplant regelmatig water nodig, maar let op dat de grond niet te nat wordt. Een keer per maand wat plantenvoeding in de groeimaanden geven zorgt ervoor dat de Alocasia zebrina goed blijft groeien en gezond blijft.

Verkrijgbaar bij:

bol.com
plantje.nl
plnts.com
plantenwinkel.nl
homemeetsnature.nl
Laatst bijgewerkt op: 11 May 2023 – 11:48

2. Alocasia portadora

De Alocasia portadora is een prachtige kamerplant, met grote frisgroene, gerafelde bladeren. Deze bladeren kunnen wel 1 meter lang worden! Ze lijken veel op de oren van een olifant, vandaar de bijnaam Olifantsoor. In de jungle waar deze plant oorspronkelijk groeit schuilen dieren ook vaak onder deze bladeren als het regent.

Zet hem op een lichte plaats, graag ook met wat zonlicht en houdt de potgrond lichtvochtig. Bij te weinig of te veel water gaan de bladeren hangen. Omdat Alocasia portadora’s van oorsprong een vochtige omgeving gewend zijn vinden ze het fijn om regelmatig besproeid te worden. Geef maandelijks wat plantenvoeding in de groeimaanden voor een groeiboost.

Verkrijgbaar bij:

bol.com
plantje.nl
warentuin.nl
plantenwinkel.nl
homemeetsnature.nl
Laatst bijgewerkt op: 11 May 2023 – 11:49

3. Alocasia wentii

De mooie Alocasia wentii heeft diepgroene, pijlvormige bladeren waarvan de onderkant weer een donkerrode kleur heeft. Deze kamerplanten worden ook wel Taro of Reuzentaro genoemd. In de huiskamer kan hij zo’n 1,5 meter hoog worden. 
 
Hij staat graag op een lichte plaats met een paar uur zonlicht, een raam op het oosten of westen is perfect. Of een paar meter van een raam op het zuiden. Draai hem ook regelmatig een kwartslag, want hij groeit naar het licht toe. Net als andere Alocasia soorten houdt ook de Alocasia wentii van vochtige voetjes, maar zorg dat het niet te nat is. Zet hem in de winter niet naast de radiator, hier is de lucht veelste droog voor hem, want van nature houdt hij van een hoge luchtvochtigheid. Regelmatig sproeien dus, of zet hem eens buiten in een regenbui mits het niet te koud is.
 
 

Verkrijgbaar bij:

fleur.nl
fonq.nl
bol.com
plantenwinkel.nl
Laatst bijgewerkt op: 11 May 2023 – 11:51

4. Alocasia polly

Een bijzondere verschijning is de Alocasia polly, deze kamerplant wordt ook wel Skeletplant genoemd en als je hem eens goed bekijkt dan snap je ook wel waarom. De bladeren zijn donkergroen met opvallende witte nerven en de onderzijde van de bladeren zijn donkerpaars.
 
De meeste Alocasia soorten hebben graag zonlicht, maar de Alocasia polly groeit van nature in de schaduw. Dus ook in je woonkamer mag je hem iets donkerder zetten waar in ieder geval geen zonnestralen komen. Hij verlangt regelmatig naar een slokje water en staat graag in een omgeving waar de luchtvochtigheid hoog is. Sproei dagelijks of zorg voor een luchtbevochtiger. 
 

Verkrijgbaar bij:

fleur.nl
bol.com
warentuin.nl
plantenwinkel.nl
Laatst bijgewerkt op: 11 May 2023 – 12:03

5. Alocasia stingray

Een Alocasia soort met de meest bijzondere bladeren is toch wel de Alocasia stingray. Hij heeft dan ook zijn naam te danken aan die mooie bladeren in de vorm van een Pijlstaartrog. 

Zet hem uit de zon op een licht plekje, een paar uur ochtend of avondzon is geen probleem. Zoals een echte jungleplant houdt hij natuurlijk van warmte en vocht. Water geven is echt een serieus zaakje bij Alocasia’s, want de potgrond mag niet uitdrogen en moet lichtvochtig blijven. Teveel water is ook niet goed, want dan blijft er water onderin de pot staan en dan kunnen de wortels gaan rotten. Een handige tool hiervoor is een vochtigheidsmeter. Hiermee kun je precies zien wanneer je weer water moet geven.

Verkrijgbaar bij:

bol.com
plnts.com
plantenwinkel.nl
Laatst bijgewerkt op: 11 May 2023 – 12:12

6. Alocasia calidora

De Alocasia calidora heeft grote frisgroene bladeren die wel een meter groot kunnen worden. Qua hoogte kan hij binnenshuis wel 2 meter worden. Zorg dus voor veel ruimte als je voor deze beauty gaat!

Hij is net zo dorstig als de andere Alocasia soorten, geef hem dus regelmatig een slok water en zorg voor een hoge luchtvochtigheid door regelmatig te sproeien. Omdat hij zo groot wordt zal hij eens per jaar wel verpot moeten worden naar een grotere pot. Voor een flinke groeispurt kun je hem in de lente en zomermaanden maandelijks plantenvoeding geven.

Verkrijgbaar bij:

plantenwinkel.nl
Laatst bijgewerkt op: 11 May 2023 – 12:19

7. Alocasia lauterbachiana

Een totaal andere verschijning binnen de Alocasia familie is de Alocasia lauterbachiana, met langwerpige, rechtopstaande groene bladeren en golvende rand. De onderkant van de bladeren is paars. Bij een goede verzorging kan hij zo’n 1.20 cm worden. 
 
Zorg dat hij kan genieten op een lichte plaats in je huis, een beetje zon is geen probleem. Houd de aarde altijd lichtvochtig, laat hem nooit uitdrogen. Als de bladeren gaan hangen heeft hij dorst en als hij gele vlekken krijgt dan staat hij te nat. Draai hem regelmatig om scheefgroei te voorkomen. De Alocasia lauterbachiana houdt niet van grote temperatuurverschillen, let dus op dat je hem niet naast de verwarming zet of op een plekje waar het tocht.
 
Vanaf de lente kun je plantenvoeding geven, hiermee ondersteun je gezonde groei en kleur van het blad. In de herfst gaan planten in de ruststand en dan hebben ze geen voeding nodig.

Verkrijgbaar bij:

fleur.nl
fonq.nl
bol.com
plantenwinkel.nl
Laatst bijgewerkt op: 11 May 2023 – 15:46

8. Alocasia frydek

Een van de mooiste Alocasia soorten is toch wel de Alocasia frydek (vind ik dan hé). Dit komt vooral door de fluweelachtige bladeren die de plant een chique uitstraling geeft. De witte nerven steken mooi af tegen het frisse groen. Zijn volledige naam is eigenlijk Alocasia micholitziana frydek, maar wordt door de meeste gewoon Alocasia frydek genoemd, wat ook veel gemakkelijker uit te spreken is.
 
De verzorging is nagenoeg hetzelfde als bij z’n broertjes en zusjes. Lichte plaats, alleen liever geen zon. Houdt de potgrond lichtvochtig en zorg dat de lucht niet te droog is. Over het algemeen is de Alocasia frydek niet zo’n snelle groeier en wordt ook niet erg hoog. Zodra je ziet dat de wortels door de drainagegaten groeien moet je hem toch echt gaan verpotten in een grotere pot.

Verkrijgbaar bij:

fleur.nl
bol.com
plnts.com
Laatst bijgewerkt op: 11 May 2023 – 13:00

9. Alocasia macrorrhiza

Een andere bekende Alocasia met grote frisgroene bladeren is de Alocasia macrorrhiza. Ook deze kan zo’n 2 meter hoog worden in je huis met bladeren van 60 cm breed en een meter lang.
 
De Alocasia macrorrhiza staat graag op een plekje met veel daglicht. Heb je op deze plek ochtend of avondzon, dan is dat geen probleem voor deze mooie reus. Hij kan na verloop van tijd wel scheefgroeien, omdat hij naar het licht toe groeit. Draai hem daarom regelmatig een stukje om dit te voorkomen. Houdt ook deze groene vriend gezond door de grond lichtvochtig te houden en hem maandelijks in de lente en zomer plantenvoeding te geven.

Verkrijgbaar bij:

fonq.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 11 May 2023 – 13:04

10. Alocasia regal shield

En ook deze laatste in het rijtje is een echte beauty, de Alocasia regal shield. Deze Alocasia krijgt megagrote donkergroene bladeren met een paarse onderkant. Hij dankt zijn naam aan de vorm van het blad, deze lijkt op een schild. Hij lijkt erg op zijn broertje de Alocasia wentii, maar als je goed kijkt zie wel verschillen qua bladvorm en de kleur van de nerven. Deze plant komt uit Florida en is ontwikkeld uit een kruising. Hij kan 1,5 tot 2 meter hoog worden en heeft dus echt flink ruimte nodig.
 
De Alocasia regal shield groeit het beste op een lichte plek, een raam op het oosten of westen is een goede keus.
Geef hem langzaam water, zodat het goed naar de wortels zakt. De potgrond moet altijd lichtvochtig zijn en mag nooit uitdrogen. Hij is een snelle groeier, dus je zult hem jaarlijks of 2 jaarlijks moeten verpotten.

Verkrijgbaar bij:

bol.com
plnts.com
plantenwinkel.nl
Laatst bijgewerkt op: 11 May 2023 – 16:51

Is de Alocasia giftig?

Handig om te weten is dat alle Alocasia soorten giftig zijn voor huisdieren en kinderen, dus zorg ervoor dat de plant buiten het bereik van kinderen en dieren staat. Het sap dat in de bladeren en stengels zit is lichtgiftig en kan een irriterend effect hebben op de slijmvliezen en op de huid. 

Zijn Alocasia's gevoelig voor ziektes?

Alocasia’s zijn van nature gewend aan een tropische omgeving met een hoge luchtvochtigheid. Als de lucht te droog wordt heb je kans dat hij last kan krijgen van spint of bladluis. Voorkom dus dat de lucht te droog wordt en sproei regelmatig.

Waarom drupt mijn Alocasia?

Wat bij Alocasia’s veel voorkomt is dat de bladeren druppelen, dit heet guttatie. Dit is heel normaal. Je kan dit oplossen door minder water te geven of wat vaker kleine beetjes. Dit is hun manier om overtollig water af te voeren.