Aloë vera, verzorging, wonderplant

Aloë vera – kom alles te weten over deze makkelijke kamerplant

Geschreven door:
Geschreven door:

Mevrouw Monstera

Aloë vera kennen we allemaal als ingrediënt in potjes gezichtcremes & shampoos waarvan je haar gaat dansen. Maar daar gaan we het in deze blog niet over hebben, want dit is geen cosmeticablog, maar een plantenblog! Wil jij graag meer weten over de Aloë vera als makkelijke kamerplant? Lees dan gauw verder!

Aloë soorten

Aloë vera is eigenlijk een soort, want er bestaan nog veel meer Aloë soorten maar het is de Aloë barbadensis waarvan de gel een genezende werking heeft. De Aloë vera en barbadensis zijn dezelfde plant, hij heeft namelijk 2 wetenschappelijke namen, lekker verwarrend! Aloë vera is de meest gangbare naam. Zijn bijnaam is, heel logisch, Wonderplant!

Maar er zijn dus wel meer als 300 soorten Aloë’s, die eigenlijk net zo leuk zijn! Andere soorten zijn bijvoorbeeld de Aloë aristata, Aloë arborescens, Aloë ferox en Aloë plicatilis. De meeste hebben lange gekartelde stengels, maar er zijn ook kleinere varianten en soorten met witte stipjes of vlekken. Maar ze hebben allemaal gemeen dat ze in een rozet vorm groeien. De bladeren van de Aloë vera bevatten zo’n 220 stoffen zoals vitaminen, enzymen, mineralen, aminozuren en polysachariden. Al deze stoffen zorgen dus voor de bekende genezende werking!

Aloë ferox
Hoogte incl. pot 110 cm
Aloë comosa
Hoogte incl. pot 50 cm
Aloë arborescens
Hoogte incl. pot 45 cm
Aloë mitriformis
Hoogte incl. pot 10 cm
Oorsprong

Waar de Aloë vera nou precies zijn roots heeft, daar zijn de wetenschappers het niet over eens. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat hij zijn oorsprong hoogstwaarschijnlijk in het Midden-Oosten en Noord-Afrika heeft. Ze denken ook dat de naam Aloë is afgeleid van het Arabische woord ‘alloeh’ wat bittere substantie betekent, naar de smaak van het sap uit de bladeren. In Afrika noemen ze de plant Aalwyn, wat bitter sap betekend.

Geschiedenis

In oude geschriften die gevonden zijn weten ze dat de oude Egyptenaren 5000! jaar geleden al de gel van de Aloë vera gebruikten als verkoelend middel bij zonnebrand, wondjes en allerlei andere huidaandoeningen. Ook in de Chinese cultuur, de Filipijnen en de Canarische eilanden werd duizenden jaren geleden al gebruik gemaakt van de heilzame stoffen van deze plant. Er wordt zelfs beweerd dat Cleopatra en Alexander de Grote er veel gebruik van maakten! Ik geloof niet dat ze de Aloë vera in hun woonkamer hadden staan, maar hun tuinen groeiden er vast vol mee!

Deze Aloë vera’s staan bij mij in de woonkamer.

Aloë vera verzorging

Aloë’s zijn succulenten oftewel vetplanten en alles wat ze nodig hebben is zanderige, waterdoorlatende grond en af en toe wat water. Geef de Aloë Vera alleen water als de grond weer echt opgedroogd is! Van te veel water gaan de wortels rotten! In hun wortels en bladeren slaan ze veel water op, zodat ze lang vooruit kunnen.

Ze hebben een voorkeur voor een zonnige tot half – schaduwrijke plekje. Hij mag zelfs in de volle zon! In de zomer kan je groene vriend ook prima buiten gezet worden. Het directe zonlicht is een weldaad voor de groei van de Aloë Vera. Vorst is de vijand van de Aloë, dus haal hem in het najaar echt weer naar binnen! Extra plantvoeding hebben ze bijna niet nodig en verpotten doe je eens in de 2 of 3 jaar, doe dit het liefst in het voorjaar. Van nature is hij droge lucht gewend, dus sproeien is niet nodig. Af en toe de stof eraf spoelen is wel fijn!

Meer lezen over succulenten? In deze blog lees je er meer over!

aloë vera, wonderplant, makkelijke kamerplant, vetplant, succulent, verzorging, stekken, geschiedenis, oorsprong, aloë variegata
Dit is mijn stekje van de Aloë variegata.

Verkleurde bladeren

Aan de bladeren kun je vaak wel aflezen dat er een probleem is, bij te veel water worden de bladeren bruin en zacht, ook kan het gebeuren dat de bladeren gaan hangen. Een gele gloed kan te maken hebben met teveel direct zonlicht, soms moeten ze hier geleidelijk aan wennen. Plaats de plant dan even wat verder van het raam. Trekken de puntjes krom en verkleuren ze rood, dan geef je te weinig water!

Snoeien

Lelijke bladeren kun je gerust wegsnijden, de plant geneest ook zichzelf! Enkele seconden na het wegsnijden komt er al een soort vliesje op de wond, zodat er ook geen sap meer uit kan lopen.

aloë vera, wonderplant, makkelijke kamerplant, vetplant, succulent, verzorging, stekken, geschiedenis, oorsprong
Aloë vera’s, de voorste staat in een mandje van ilovebaski.com, deze toffe mandjes worden handgemaakt van biokatoen en waterdicht gemaakt met natuurrubber, heel duurzaam dus!

Stekken

Stekken hoeft niet bij Aloë’s, er groeien vanzelf baby’s aan de onderkant van de stam. Deze kun je het beste zo dicht mogelijk bij de moeder weg snijden of afknippen, want ze kosten de moeder veel energie! Laat de snijwond en/of wortels eerst goed opdrogen en stop deze baby’s dan in een potje met potgrond en wat zand en je kan zo nieuwe plantjes kweken!

Aloë weetjes

De Aloë Vera, deze makkelijke kamerplant is ook een prima luchtzuiveraar! Hij haalt schadelijke stoffen zoals benzeen en formaldehyde uit de lucht, die vaak worden veroorzaakt door verf en chemische schoonmaakmiddelen. Allemaal stoffen die in onze huizen rond zweven!

Plantenziektes komen bij Aloë’s praktisch niet voor. Het enige wat de plant echt kan beschadigen is als je ze te lang in water staan. Hierdoor gaan de wortels rotten en sterft de plant af,. Om dit te voorkomen zorg je voor een pot met een drainagegat!

De Aloë is een bloeiende vetplant, al komt dit in de huiskamer weinig voor. In het wild bloeien ze ongeveer 3 maanden per jaar. De bloemen zijn meestal rood of gelig van kleur en groeien vanuit het midden van de plant op lange, rechte stengels.

Aloé’s zijn geen giftige planten, wel zou ik opletten met het drinken van de sap, dit kan een laxerende werking hebben.

Het is een feit dat een Aloë vera gewoon een makkelijke kamerplant is om te verzorgen! En ze zorgen voor een stoere uitstraling in je huis. Zelf vind ik het zonde om bladeren af te gaan snijden om op je huid te smeren. In de winkels zijn genoeg producten hiervoor te koop!😉 Heb jij een Aloë vera of een andere soort in je collectie? Ik ben benieuwd!

Deze blogpost bevat affiliate links. Dat betekent dat als jij op een link klikt en bij dat bedrijf iets koopt, ik hiervoor een kleine vergoeding ontvang. Jij betaalt hier uiteraard niks extra voor. Heb je hier vragen over? Lees dan de advertentie disclaimer.