Anthurium clarinervium: zo verzorg jij deze groene eyecatcher!

Als je op zoek bent naar een echte groene eyecatcher dan moet je de Anthurium clarinervium hebben! Deze beauty is een opvallende verschijning. De bijzondere, fluweelachtige, hartvormige bladeren vol met nerven, die een prachtig patroon geven. Echt een kamerplant om als een blok voor te vallen, zoals ik deed! Lees gauw verder hoe je hem het beste kunt verzorgen.

Oorsprong

De Anthurium clarinervium heeft z’n roots in het oerwoud van Zuid-Amerika, echt een jungleplant dus! Ze groeien hier als epifyt, dat wil zeggen dat ze niet met hun wortels in de grond groeien, maar op andere planten en bomen. Om te overleven halen ze met hun wortels voedingsstoffen en water uit de lucht. Ze houden dus van warmte en een hoge luchtvochtigheid. Houd hier met de verzorging van jou Anthurium clarinervium ook rekening mee!

Hij wordt ook wel Aderplant genoemd vanwege de vele nerven op de bladeren die op aders lijken!

anthurium clarinervium, verzorging, kopen, stekken, vermeerderen, zaadjes, bloemen, potgrond, giftig, bruineranden
De beste standplaats voor Anthurium clarinerviums

Omdat ze dus vooral onder bomen groeien, houden ze wel van veel licht, maar geen direct zonlicht. Een klein beetje ochtend of avondzon is geen probleem. Zet hem zeker niet op een plekje waar het tocht en naast een kachel of radiator wordt hij ook echt niet happy.

 
Anthurium clarinervium water geven

Geef in de lente en zomermaanden 2x per week een scheutje water en in het najaar is 1x per week genoeg. Check wel altijd even met je vinger of met een vochtigheidsmeter of hij niet te nat staat, lichtvochtig is prima. Een pot met een drainagegat is ook fijn, zodat overtollig water weg kan lopen. Als je je plant in een pot met gat hebt staan kan je hem ook gemakkelijk van onderen water geven. Zet hem een halfuurtje in een schaal met lauw water en hij neemt zelf op wat hij nodig heeft.

Besproei deze beauty ook regelmatig, want hij houdt van een hoge luchtvochtigheid en zo bescherm je hem ook tegen ongedierte. Vind je het teveel werk om te sproeien of vergeet je dit regelmatig? Misschien is dan een luchtbevochtiger een goed idee! Zelf gebruik ik de Duux Tag Ultrasone luchtbevochtiger, deze werkt prima en ziet er ook nog eens mooi uit!

Krijgt hij toch bruine randjes? Dan staat hij of te droog of te nat. Check de potgrond even en pas dan je watergift aan. Als de bladeren gaan hangen is het een teken dat hij te droog staat. Je kan hem ook een tijdje op de badkamer zetten, dit zal hij heerlijk vinden!

Vanaf het voorjaar kan je weer langzaam gaan beginnen met plantenvoeding geven. Vanaf het najaar hebben ze dit niet meer nodig, omdat ze dan in de ruststand gaan.

anthurium clarinervium, verzorging, kopen, stekken, vermeerderen, zaadjes, bloemen, potgrond, giftig, bruineranden

 
Verpotten met de juiste potgrond

Als je ziet dat je groene vriend toch wel erg groot begint te worden of z’n wortels groeien van onderen uit de pot. Dan is het tijd om te verpotten! Een maatje groter is prima, de wortels mogen namelijk best wat krap staan. Zorg wel voor goede luchtige, losse potgrond, meng deze bijvoorbeeld met perliet of orchideeën grond. Ook is er speciale Anthurium potgrond te koop. Zelf heb ik m’n Anthurium clarinervium op Lechuza pon staan. Perfect substraat voor deze kamerplant!

Steekt er nou een wortel boven de grond uit? Geen probleem, lekker laten zitten!

 

Wil je meer lezen over de verschillende potgronden en substraten die er zijn? Lees dan deze blog!

 
Stekken of vermeerderen

Je kan een Anthurium clarinervium vermeerderen door in het voorjaar de plant te scheuren. Je haalt de plant uit de pot en verwijderd wat potgrond, vervolgens scheur je dan voorzichtig bij de wortels een stuk van de plant af. Deze kan je dan vervolgens verpotten in een andere pot.

Het is ook mogelijk om Anthurium clarinerviums op te kweken uit zaad, dit is best een moeilijk proces, maar zeker interessant om je in te verdiepen! Je zult als eerste je bloemen moeten bestuiven om zaadjes te krijgen. In deze video legt Leaf Life Sydney uit hoe je dit het beste kunt doen.

anthurium clarinervium, verzorging, kopen, stekken, vermeerderen, zaadjes, bloemen, potgrond, giftig, bruineranden

 
Anthurium clarinervium weetjes

In tegenstelling tot zijn broertjes en zusjes bloeit de Anthurium clarinervium met groene bloemen die niet zo opvallen, niet echt iets bijzonders dus. Knip deze ook gerust weg, scheelt jou groene vriend weer energie!

Natuurlijk weten we ook wel dat kamerplanten niet voor consumptie is, maar je weet natuurlijk nooit met kinderen en huisdieren. Kijk ook daarom ook echt uit met de Anthurium clarinervium, want hij is helaas giftig!

Nieuwe blaadjes zien er heel anders uit, namelijk veel lichter en gladder! Maar no worries, ze worden vanzelf net zo mooi als de buurblaadjes.

De Anthurium clarinervium wordt ook wel eens verward met de Anthurium crystallinum. Ze lijken ook echt veel op elkaar, maar er zijn wel degelijk verschillen! De bladeren van de crystallinum zijn wat spitser en hebben wat minder een hartvorm. Ook zijn de bladeren lichter van kleur. De crystallinum groeit ook nog eens veel sneller als zijn broertje.

Staat deze beauty nu ook op jou planten wishlist? Je kan hem heel makkelijk hier online bestellen en kopen! Bij Plantje.nl worden de planten vers van de kweker, zorgvuldig verstuurd in speciale dozen. Zodat jou plant gezond en knettervers thuis wordt bezorgd. Hoe makkelijk wil je het hebben!😃

Groene groetjes,

Joanike

 

Deze blogpost bevat affiliate links. Dat betekent dat als jij op een link klikt en bij dat bedrijf iets koopt, ik hiervoor een kleine vergoeding ontvang. Jij betaalt hier uiteraard niks extra voor. Heb je hier vragen over? Lees dan de advertentie disclaimer.

Dit vind je misschien ook leuk
Maak een statement met een kamerboom in huis!
Lezen
Monstera soorten | Dit zijn de meest populaire varianten
Lezen
Top 6 Chique kamerplanten met zachte fluweelachtige bladeren
Lezen
Strelitzia nicolai | Zo verzorg je hem als een pro!
Lezen