asparagus,sierasperge, kamerplant

Hoe verzorg je een Asparagus (Sierasperge)? – alle tips en weetjes

Geschreven door:
Geschreven door:

Mevrouw Monstera

In deze blog ga ik weer eens een plant uitlichten…en wel de frisgroene, met ragfijne bladeren Asparagus! Wil jij alle tips en weetjes lezen over deze mooie groene vriend? Lees dan gauw verder!

Soorten

De Asparagus heeft een grote familie van zo’n 300 soorten, waaronder ook zijn bekende neef de Asperge! Deze lekkere groente kennen we allemaal wel. (Ik lust hem niet🙈) De Asparagus is niet eetbaar, maar zeker wel een smaakmaker voor jou interieur! 10 Soorten zijn geschikt als kamerplant, bekende soorten zijn de Aparagus Plomuses, Sprengeri en de Asparagus Setaceus. De Nederlandse benaming is Sierasperge of Aspergeplant. De Plumosus zie je ook veel als siergroen in boeketten en corsages.

Asparagus, sierasperge, aspergeplant, kamerplant, planten, groeninhuis, tips en weetjes
Oorsprong

De Sierasperge komt uit het zuidelijk deel van onze aardbol, in Zuid-Amerika, Midden-Afrika en Zuid-Oost Azië kom je hem tegen in het wild. Door zijn vederachtige uiterlijk lijkt hij ook veel op een varen, maar ze zijn geen familie, want de varen is een sporenplant en de sierasperge een zaadplant, best verschillend dus!

Verzorging Asparagus

Ondanks zijn nogal kwetsbare uiterlijk is hij eigenlijk een hartstikke sterke kamerplant. Hij is zeer makkelijk te verzorgen, vergeet je hem een keer water te geven? Geen probleem! Hij heeft dikke wortels die veel water op kunnen slaan. Maar het liefst dus wekelijks een scheut water. Als hij zijn frisse kleurtje verliest en slap gaat hangen krijgt hij te weinig water. Te nat is ook niet goed, want dan gaan de wortels rotten. Licht vochtig houden is het beste. Tijdens de groeiperiode in de lente en de zomer graag ook extra plantvoeding geven, daar wordt hij zeker blij van!

Sproeien mag, maar is niet perse nodig omdat hij geen hoge luchtvochtigheid nodig heeft. Maar als hij een beetje stoffig is geworden is een spoelbeurt wel fijn. Omdat hij van nature onder andere planten groeit is hij geen fel zonlicht gewend, zet hem daarom op een lichte of halfschaduw plek zonder direct zonlicht. Bij ons staat hij ‘s middags wel even in de zon, maar dit is gefilterd licht door de zonwering.

asparagus,sierasperge, kamerplant

Snoeien

De Aspargus kan nog weleens een wilde look krijgen, je mag hem dan gerust snoeien. Het is sowieso niet verkeerd om eens wat bruine punten en dode takjes weg te knippen, dit houd de plant ook gezond. Zelf vind ik zo’n verwilderde plant wel grappig, maar als je het mooier vindt kan je hem dus best een mooie coupe geven.

Stekken

Helaas stekken gaat niet lukken met deze groene vriend, wel kan je hem heel makkelijk vermeerderen! Dit doe je het liefst in het voorjaar, je haalt hem uit zo’n pot en dan scheur je voorzichtig stukjes van de wortelkluit. Deze stukjes met wortel kan je dan weer in nieuwe potjes zetten. Echt heel snel groeit hij niet, dus verpotten hoeft maar eens in de twee jaar.

Asparagus plumosus
Hoogte incl. pot 75 cm
Asparagus plumosus baby
Hoogte incl. pot 14 cm
Asparagus plumosus
Hoogte incl. pot 30 cm

Ook een leuke plant om over te lezen is de Kalanchoë Tomentosa! Ga naar de blog!

Asparagus weetjes

De Sierasperge kan bloeien, maar dit gebeurt maar zelden binnenshuis. Het zijn kleine, langwerpige bloemetjes en wit van kleur.

Helaas, hij is wel een beetje giftig. Het sap kan irritaties veroorzaken. Voor katten is het een hele aantrekkelijk plant vanwege de bladvorm, uitkijken dus! Ook bij kleine kinderen zou ik hem maar uit de buurt zetten!

Het is zo’n sterke plant dat hij niet gauw last heeft van beestjes of ziektes, fijn! Gebeurt dit toch? Probeer hem dan zo snel mogelijk te behandelen!

Wist je dat de Asparagus een milieuvriendelijke plant is? Hij vraagt namelijk in vergelijking met andere kamerplanten weinig voeding, water en bestrijdingsmiddelen. In de winter heeft hij ook weinig warmte nodig waardoor het energieverbruik bij de kwekers laag is.

Zelf heb ik de Asparagus setaceus (ik noem hem Gusje) al een paar jaar. Het is en het blijft een topplant om in je huis te hebben. Het is ook wel fijn dat hij in een hoekje kan staan waar geen zon komt, zodat hier toch een mooie plant kan staan! En…wat vinden jullie van deze plant? Heb jij hem al staan? Je kan hem ook makkelijk hier online bestellen!

 

Deze blogpost bevat affiliate links. Dat betekent dat als jij op een link klikt en bij dat bedrijf iets koopt, ik hiervoor een kleine vergoeding ontvang. Jij betaalt hier uiteraard niks extra voor. Heb je hier vragen over? Lees dan de advertentie disclaimer.