Anouk van Plantstate

Plantfan Interview met Anouk van Plantstate

Geschreven door:
Geschreven door:

Mevrouw Monstera

In deze Plantfan Interview is het woord aan Anouk van Plantstate! Ik ‘ken’ Anouk via Instagram en vond het zo leuk dat ze reageerde op mijn oproep voor een Plantfan Interview! Ze heeft een heuse plantenkamer mét Ikea Greenhouse cabinet en je ontkomt op haar feed niet om haar favoriete kleuren, zeker eentje om te volgen dus! (Als je dat nog niet deed😉)

Vertel, wie ben je & wat doe je?

Mijn naam is Anouk en ik heb mijn eigen beginnend bedrijfje genaamd Plantstate. Plantstate verzorgt, styled en verkoopt kamerplanten. Dit doe ik allemaal op laagdrempelig gebied en ik ben hier voornamelijk druk mee vanaf het voorjaar tot aan de herfst. Het is dan de groeiperiode van planten en ik houd me dan veel bezig met het verkopen van stekjes van kamerplanten. Daarnaast ben ik Social Worker.

Met welke kamerplant is het allemaal begonnen?

Het is allemaal begonnen met de Monstera Deliciosa. Dit was een van mijn eerste kamerplanten en toen ik zag dat deze het goed deed en alsmaar groter groeide, raakte ik steeds enthousiaster over het in huis halen van meer planten. Inmiddels zijn het er rond de 70.

anouk, plantstate, blog interview, plantparent, plantgekkie, monstera deliciosa
Welke kamerplant is je het meest dierbaar?

Poeh, goede vraag. Ik denk dan toch gelijk aan mijn eerste plant die ik hierboven ook noem. Deze is namelijk nu zo’n 1,5 meter hoog en is erg groot geworden. Daarnaast zijn de meer exclusieve planten mij erg dierbaar, de zogenoemde variegata planten (Syngonium, Monstera, Philodendron, etcetera).

Het liefst in tuincentra, omdat je daar de plant goed kunt waarnemen. Alleen vind je in vele tuincentra niet de exclusieve kamerplanten. Die koop ik via websites, Instagram, marktplaats.

Wat is het hoogste bedrag wat je ooit aan een plant uitgegeven hebt?

Het exacte bedrag weet ik eerlijk gezegd niet meer, maar het was rond de €100,- voor de Monstera Thai Constellation.

anouk, plantstate, blog interview, plantparent, plantgekkie, monstera thai constellation
Welke plantentip moeten wij echt weten?

Laat soms even je planten met rust, voornamelijk in de winterperiode. Ik merk dit nu ook alweer dat ik dit meer aan het doen ben en dat mijn planten daar gelukkiger van zijn. Ze hebben in de winterperiode nou eenmaal minder verzorging nodig, dus ‘overwatering’ is sneller aan bod.

Al een insectenplaag gehad?

Jazeker, helaas wel. Spintmijten, trips, wolluis. Die drie eigenlijk. Ik bestrijd dit met een insectenbestrijdingsmiddel van bijvoorbeeld Pokon (niet gesponsord) of met een zelfgemaakt middel (mengsel van water, groene zeep en neemolie of spiritus). Dit herhaal ik dan een aantal keren en ik zet dan ook de plant in quarantaine, weg van de andere planten. Het meest ben ik te spreken over de neemolie, als de plaag echt erg is, gebruik ik ook weleens pure neemolie zonder het genoemde mengsel. Dat werkt voor mij het beste.

anouk, plantstate, blog interview, plantparent, plantgekkie, plantenkamer, ikea greenhouse cabinet

Wat is je ergste plantenblooper?

Een plant totaal vergeten zijn en helemaal aangevreten door een beestjesplaag terugvinden. Dit was de Calathea Crocata. Mijn handen jeuken gelijk weer als ik eraan terugdenk haha.

Welke mooie groene plekjes moeten we echt een keer bezoeken?

Hier ben ik zelf ook nog naar op zoek. Qua tuincentra beveel ik Global Garden in Zwaanshoek echt aan, echt het allermooiste tuincentrum wat ik ooit heb bezocht. Qua plekken zou ik nog weleens naar een botanische tuin willen. Of de Orchideeënhoeve in Luttelgeest, altijd leuk om te bezoeken.

anouk, plantstate, blog interview, plantparent, plantgekkie, ikea greenhouse cabinet

Wat is je favoriete quote?

“If speaking kindly to plants helps them grow, imagine what speaking kindly to humans can do”. Zonder aarzelen! Dit is echt iets waar ik persoonlijk voor sta, vriendelijkheid kan zoveel met mensen doen en het kost je echt niks.

Waar kunnen we jou vinden?

Instagram en Facebook: Plantstate. Website: www.plantstate.nl. Mail: info@plantstate.nl (Ik ontvang hier uitstekend e-mails op, helaas werken uitgaande e-mails nog niet. Ik ben hier druk mee en hoop dit gauw op te kunnen lossen). Zakelijk nummer: 06 – 14 50 56 51.

Dankjewel Anouk voor je antwoorden! Wat vinden we het toch leuk om te lezen hoe dat nou gaat bij andere plantgekkies! Ben jij ook zo dol op je groene vriendjes en heb je ook wel interesse in een Blog Interview? Stuur dan gauw een mailtje naar ➡ mevrouwmonstera@kpnmail.nl.