Pleegplantje

Plantfan Interview met kamerplantenasiel Pleegplantje uit Zaltbommel

Geschreven door:
Geschreven door:

Mevrouw Monstera

Vertel, wie zijn jullie en wat doen jullie?

Wij zijn Nelly (moeder) en Rowie (dochter), beste vriendinnen en we zijn allebei gek op planten. Op de groenafdeling bij de supermarkt kochten we vaak de kneusjes, om te kijken of we ze konden redden. 

We vinden het allebei belangrijk iets voor de natuur te doen, en willen graag bijdragen aan een duurzame, groenere wereld. Zo zaten wij in het ‘corona-voorjaar’ samen te brainstormen en is kamerplantenasiel PleegPlantje geboren. Het idee voelde zo goed dat we tegen elkaar gezegd hebben ‘dit gaan we gewoon doen!’. We zijn toen volop in de voorbereidingen gegaan, zodat we uiteindelijk in oktober 2020 echt ‘live’ konden.

PleegPlantje is een kamerplantenasiel voor afgedankte planten. Wij richten ons op tweedehands planten en stekjes. Van elke plant houden we de levensloop bij voor zover we dit kunnen. Als plantenasiel willen we uniek zijn. We proberen te achterhalen waar de plant vandaan komt. Zo heeft elke plant in het asiel een eigen verhaal en een eigen naam. Met tips voor de verzorging kunnen de pleegplantjes als ze aangesterkt zijn geadopteerd worden. 

Rowie en Nelly van plantenasiel Pleegplantje
Waarom zijn jullie een plantenasiel gestart?

We vinden het ontzettend jammer als planten bij het tuinafval komen te staan. Planten worden vaak opgegeven terwijl er nog leven inzit. Daar gaan wij dan voor. Want hoe gaaf is het als je ineens ontdekt dat het groene kneusje weer uitgroeit tot een mooi en gezond plantje. Ook vinden we het belangrijk iets voor de natuur te doen, en willen we graag bijdragen aan een duurzame, groenere wereld waarin minder verspilling is. 

Wat maakt het plantenasiel nou zo leuk?

Mensen doneren ons planten in alle soorten en maten. De ene dag krijgen we stekjes van een enthousiaste plantenliefhebber die er veel te veel heeft. De andere dag mogen we een grote Monstera verwelkomen, die door een verhuizing overtollig werd. Die variatie maakt het ontzettend leuk. Ook het contact met mensen, van student tot bejaarde, en het horen van het eigen verhaal van de plant, is iets bijzonders. Het maakt ons dankbaar wat we dit mogen doen. Ook alle enthousiaste reacties over ons initiatief maakt het erg leuk. Vooral de boodschap om niet al te snel van je plant af te willen, komt binnen. We horen van mensen dat ze eerst zelf hun plant nog een tweede kans willen geven. En daar doen we het voor.

plantenasiel. zaltbommel, pleegplantje, tweedehands plant, bananenplant, musa, plantenopvang
Chico de Bananenplant is geadopteerd!
Vertel eens iets leuks wat jullie hebben meegemaakt met Pleegplantje of met een klant.

Door alle enthousiaste reacties en donaties, lijkt het hier inmiddels op een echt tuincentrum. De serre is een groene jungle. Hoe leuk is het dat er planten helemaal uit Den Bosch hierheen worden gebracht omdat mensen ook daar van ons concept gehoord hebben. 

Maar ook de bejaarde buurvrouw die ons opbelde omdat zij een plant voor ons heeft, en het geweldig vindt dat wij haar plant gedoopt hebben tot Mieke, haar eigen naam.

Welk plant is jullie favoriet en hebben jullie zelf?

Nelly: iedereen heeft wel een lievelingsplant die net iets specialer is dan al die andere planten. Voor mij is dat een zelfgekweekt palmpje van Mallorca. Het is eerder een tobber dan een topper. Maar juist dat maakt dat ik verliefd ben op deze plant. 

Rowie: ik kan niet echt kiezen. Ik heb drie favorieten. Mijn avocado die inmiddels echt uitgegroeid is tot een grote plant. Daar ben ik zuinig op. Mijn bananenplant Cheeta en mijn mooie Monstera. 

plantenasiel. zaltbommel, pleegplantje, tweedehands plant, kneusjes
Even knuffelen met een pleegplantje.
Welke plant staat er op jullie wishlist?

Voor Rowie is dit een palmboom, haha. Voor als zij ooit in een eigen huis met tuin woont. Een palmboom staat voor Rowie voor vrijheid, blijheid, zon, zomer en hoe fijn is het als je dan je eigen palmboom hebt.

Hebben jullie al een insectenplaag gehad?

Rouwvliegjes zijn wel irritant. Inmiddels hebben we het aardig onder controle. De potgrond die we gebruiken zit in afgesloten bakken, zodat ze daar niet bij kunnen komen. Verder krijgen alle planten water via een schotel, dus niet meer van bovenaf. Zo is de grond aan de oppervlakte droog, en dat vinden de vliegjes niet zo fijn.

plantenasiel. zaltbommel, pleegplantje, kamerplant, yucca
Yucca Amma is nog op zoek naar een nieuw huisje!
Hebben jullie een goede planten(verzorgings)tip voor ons?

Oké, vooruit dan. We geven een geheimpje prijs haha. We halen voeding voor de planten uit bananenschillen. Die zetten we een nacht op water en dan gebruiken we het water later om de planten wat extra’s te geven. 

En een duurzame tip die we graag willen delen met de hele wereld is ‘ gooi geen lege schoonmaak sprayers weg, maar maak ze schoon en gebruik ze als plantenspuit. Ideaal en ook beter voor het milieu.

Welke mooie groene plekjes moeten we echt een keer bezoeken?

We wonen in Zaltbommel, midden in het groene rivierenland van Nederland. Het is hier prachtig wandelen langs de Waal en in de uiterwaarden.

handgemaakte plantenhanger, plantenasiel. zaltbommel,
Ook verkrijgbaar bij kamerplantenasiel Pleegplantje zijn deze superleuke handgemaakte (hang)mandjes!
Wie of wat inspireert jullie?

We doen veel leuke en creatieve ideeën op via Pinterest, waarmee we onder andere onze Instagram-pagina @pleegplantje een frisse, eigentijdse look geven met een humoristische knipoog.

Wat is jullie favoriete (planten)quote?

Dat is niet moeilijk. We roepen tegen iedereen ‘Gooi afgedankte planten niet weg!’

(en we noemen elkaar crazy plant ladies, want dat zijn we eigenlijk wel)

Waar kunnen we jullie vinden?

We zijn te vinden op Instagram t.w. @pleegplantje en ook op Facebook als Pleegplantje. En natuurlijk onze eigen website www.pleegplantje.nl

Dankjewel Nelly en Rowie! Superleuk om het verhaal achter jullie kamerplantenasiel Pleegplantje te lezen! Meer Plantfan Interviews lezen van plantenliefhebbers? Check dan hier! Of wil je misschien zelf geïnterviewd worden? Neem dan contact met me op!