Caladium Candidum

Caladium | Alles wat jij wilt weten over deze populaire plant.

Geschreven door:
Geschreven door:

Mevrouw Monstera

Een kamerplant die momenteel heel populair is, is de Caladium! En dat is ook geen wonder, want het is een zeer decoratieve plant en hij is er in veel kleuren en patronen. Groen, wit, roze, vlekken, spikkels, de keuze is reuze! En sommige hebben ook grappige namen zoals Frog in a blender, Miss Muffet of Spring Fling. In deze blog vind je alle tips en weetjes over de Caladium!

Oorsprong Caladium

Caladiums groeien van nature in de tropische oerwouden van Brazilië en in het Amazonegebied. Ze groeien hier vooral langs de rivieren en kreken. Er zijn een aantal verschillende soorten, waaronder zelfs eetbare! De Caladium bicolor is wel de bekendste en is alleen voor decoratief gebruik.

In de volksmond worden ze ook wel Olifantsoren genoemd of Engelenvleugels (Angel Wings). De naam Caladium is waarschijnlijk afgeleid van het Maleisische woord keladi, wat plant met eetbare knol betekent.

Caladiums zijn knolgewassen en groeien daarom een beetje anders dan we van de meeste kamerplanten gewend zijn, in de winter sterven ze namelijk af. De plant kan dan helemaal in de slaapstand gaan. Knip de bladeren pas af als ze helemaal dor zijn! Energie uit de bladeren stroomt namelijk terug naar de knol en zorgt ervoor dat je in het voorjaar een grotere en sterke plant krijgt!

Caladium Spring Fling
Caladium Spring Fling Picture: PLNTS.com
Caladium White Christmas
Caladium White Christmas Picture: @tils_plant_therapy
Wat te doen met de Caladium knollen?

Er zijn 2 dingen die je met je knollen kan doen in het najaar.

1. Je kan de knol in de pot laten zitten en op een droge plek zetten, waar het zeker niet kouder wordt dan 12 graden. Bij een te koude plek gaan de knollen het waarschijnlijk niet overleven en op een te warme plek heb je kans dat hij te vroeg gaat uitlopen.

2. De 2e manier is om de knollen uit de grond te halen en in een papieren zak te bewaren of in een krant te rollen. Het nadeel hiervan is wel dat de knollen weer heel erg moeten wennen als je ze begin maart weer in de grond stopt en dan kan het wat langer duren voor ze uitkomen.

In het voorjaar kan je veel Caladiums ook als knol kopen. Hoe leuk is het om zo’n plant helemaal van knol af aan op te zien groeien! Van PLNTS.com kreeg ik de knollen van een Caladium Candidum en van de Caladium White Christmas toegestuurd om hier een blog over te schrijven! Maar dit zijn niet de enige soorten die ze hebben! Check hun website en wees er snel bij, want ze zijn zo op! Je krijgt er een handige uitleg bij zodat je gelijk aan de slag kunt!

De knolletjes heb ik eerst een paar uur in water gelegd, zodat ze goed water kunnen opnemen. Daarna kunnen ze in de potgrond, zorg dat deze vochtig is en ook vochtig blijft! Zet een stolp over je pot of dek af met een stuk doorzichtig plastic. Zet de knolletjes op een warme plek (20-25 ֯C) , met veel licht, maar geen zonlicht!

Deze knolletje zette ik op 15 februari in de potgrond.

Caladiumknollen
Caladium knolletjes van PLNTS.com
Caladium knol
Caladium knol
Op 10 maart is het eerste knopje al te zien!
Caladium knol
Daar komen de eerste blaadjes. 6 April.
Caladium
Kijk eens wat een mooie blaadjes!😍 12 April.
Caladium candidum
Op 6 mei is het al een echte plant! Dit is de Caladium Candidum.

De beste standplaats voor je Caladium

Een Caladium heeft nogal wat wensen, hij staat namelijk graag warm, niet te licht en vochtig. Tropisch dus! Om in je huis een fijn plekje voor hem te creëren zorg je dat het nooit kouder als 20 graden is, zorg je voor een hoge luchtvochtigheid (liefst boven de 60%) en zet je hem op een schaduwrijke plek. In de zon zullen zijn flinterdunne bladeren gaan verbranden.

Zet hem ook nooit in de buurt van een verwarming. Merk je dat de bladeren steeds donkerder van kleur worden? Zet hem dan iets lichter.

Watergift

Caladiums houden niet van droge grond, maar te vochtig is ook niet goed want dan kan de knol gaan rotten. Het beste is een paar keer per week een scheutje water geven. Geef in de lente en zomer ook maandelijks plantenvoeding.

Sproeien vinden ze ook heerlijk, maar sproei niet rechtstreeks op de bladeren, maar meer erboven en eromheen. Toch last van bruine blaadjes of randjes? Je geeft dan of te veel of te weinig water. Een vochtigheidsmeter is dan een handige tool om dit te checken.

 
Caladium Red
Caladium Red Picture: @tils_plant_therapy
Caladium Candidum
Caladium Candidum Picture: PLNTS.com
Caladiums stekken/vermeerderen

Het is mogelijk om Caladiums te vermeerderen door te scheuren. Tijdens het groeiseizoen kunnen er extra knolletjes naast de ‘moederknol’ gaan groeien, deze kun je dan in het najaar of voorjaar voorzichtig weg scheuren. Plaats altijd meerdere knolletjes in 1 pot voor een volle plant!

Ja kan ook zaadjes verkrijgen uit de bloemknoppen, maar dit proces is wel iets ingewikkelder.

Caladium weetjes

Caladiums kunnen ook gaan bloeien! De bloemen lijken een beetje op die van een Spathiphyllum, soort kelken. De bloemen bloeien maar een paar dagen, maar eigenlijk kun je ze het beste gelijk wegknippen, want ze kosten de plant veel energie.

Helaas zijn Caladiums giftig voor kinderen en huisdieren, oppassen dus!

Als je een gevoelige huid hebt, pas dan ook op, Caladiums staan erom bekend dat ze huidirritaties kunnen veroorzaken!

Neem de bladeren nooit af met een vochtige doek, maar gebruik liever een zachte borstel.

Na het lezen van deze blog gaat het jou ook vast lukken om je Caladium op te laten groeien tot een beauty!

 

Meer lezen over kamerplanten? Lees hier alles over de Asparagus!

 

Deze blogpost is gemaakt i.s.m PLNTS.com en dit product heb ik gekregen.