Ben jij de trotse eigenaar van een geweldig mooie Calathea? Deze kamerplant is niet gemakkelijk in de verzorging, lees: dramaqueen! Maar met de tips hieronder gaat het jou lukken en houd jij hem happy & healthy! Lees gauw verder!
Er zijn veel soorten Calathea’s, allemaal hebben ze hun eigen unieke bladtekening en patroon, wat ze zo bijzonder maakt. Een aantal hebben een paarse kleur aan de onderkant van het blad, andere zijn verschillende tinten groen. De bekendste soorten zijn de Calathea ornata, Calathea orbifolia, Calathea medaillon en de Calathea makoyana.


Hoe verzorg je een Calathea?
Van nature leven deze planten in de jungle van Zuid-Amerika en in het Amazonegebied. Hier groeien ze beschut onder bomen in de schaduw.
Het beste is dus dat je in je huis de situatie nabootst zoals Calathea’s in de natuur leven. Omdat ze van nature in de schaduw leven zet je ze dus het best op een plekje neer waar in ieder geval geen zonlicht komt. Naast het raam of wat verder de kamer in is prima. Zet ze ook niet te donker, want ze hebben wel wat licht nodig om te kunnen groeien.
Ook is het in de jungle altijd vochtig, zorg dus dat de potgrond altijd lichtvochtig is. Laat de grond nooit uitdrogen. Het kan dus zijn dat je meerdere keren per week een scheut lauw water moet geven. Let er natuurlijk wel op dat je ook weer niet teveel water geeft, want dan gaan de wortels rotten. Gebruik een handige tool zoals een vochtigheidsmeter of zet je beauty in een self-watering pot met watermeter.
En niet alleen de grond is vochtig in zijn natuurlijke habitat, ook de lucht. Zorg dus dat de luchtvochtigheid in je huis op orde is. Vooral in de winter als de verwarming aanstaat is een luchtbevochtiger aan te raden. Regelmatig sproeien vindt hij natuurlijk ook heerlijk! De badkamer is ook een ideale ruimte voor deze plant, mits je hier natuurlijk een raam hebt zonder direct zonlicht.
In de lente- en zomermaanden wanneer jou groene vriend lekker aan het groeien is, kan hij wel wat extra energie gebruiken. Geef hem daarom maandelijks een beetje plantenvoeding.
Deze 3 dingen zijn dus echt musthaves voor Calathea’s: warmte, luchtvochtigheid en indirect licht.
Kan een calathea in de zon?
Zet een Calathea liever niet in de volle zon, dan gaan zijn mooie bladeren verbranden. Er ontstaan dan allemaal droge bruine plekken op de bladeren, dit ziet er niet mooi uit en de plant kan zo ook slecht groeien. Als je hem mooi wilt houden zet je hem het best op een plekje met indirect licht.
Wat is er mis met mijn Calathea?
Gaan de bladeren krullen of gaan de bladeren slap hangen? Dit is een teken dat hij dorst heeft, geef een slok water en je zult zien dat hij weer omhoog schiet.
Als de bladeren er bleekjes uitzien en de bladtekening vervaagd dan staat jou plant op een te lichte plaats. Beter zoek je een ander plekje in huis waar het iets donkerder is.
Bruine puntjes? Dan is de lucht te droog in je huis. Met een luchtbevochtiger kan je dit gemakkelijk op peil brengen. Zet hem voor een vochtige boost even op de badkamer terwijl je aan het douchen bent.
Heeft je plant meer bruine, verschroeide plekken? Deze plekken ontstaan door zonnestralen. Zet hem op een plaatsje met indirect licht.
Verpotten & stekken
Echt hele harde groeiers zijn Calathea’s niet, dus je hoeft ze niet jaarlijks te verpotten. Eens in de 3 of 4 jaar is prima en dan het liefst in het voorjaar.
Je kunt ze niet stekken, wel vermeerderen. Dit doe je door de plant voorzichtig uit elkaar te scheuren. Ook hiervoor is het voorjaar de beste tijd om dit te doen.
Zijn calathea's giftig?
Met kinderen en huisdieren moet je altijd goed opletten welke kamerplanten je in huis haalt. Maar Calathea’s zijn niet giftig en dus helemaal veilig.
Snoeien en bloeien
Echt snoeien is niet nodig bij Calathea’s, omdat ze niet zo hard groeien. Wel is het fijn voor de plant om lelijke bladeren weg te knippen, je kan dit zo laag mogelijk bij de grond doen. Zo hoeft de plant geen energie te verspillen aan bladeren die toch niet meer zo mooi zijn en je groene vriend zit er gelijk een stuk frisser uit.
Sommige Calathea soorten kunnen gaan bloeien als ze het heel erg naar hun zin hebben en goed verzorgt worden. De bloemen kosten de plant wel heel veel energie, dus als je liever naar zijn mooie bladeren kijkt dan kan je de bloemen gerust wegknippen.
Ziektes
Trips en spint vinden Calathea’s vaak wel een lekker hapje. Zorg dus dat je je plant gezond houd en let er ook op dat andere kamerplanten in de buurt niet besmet zijn. Kom ook gelijk in actie als je 1 van deze beestjes ontdekt, om erger te voorkomen! In deze blog lees je hoe je trips biologisch kunt bestrijden
Na het lezen van deze tips gaat het jou ook vast lukken om je Calathea’s gelukkig te houden!
Deze blogpost bevat affiliate links. Dat betekent dat als jij op een link klikt en bij dat bedrijf iets koopt, ik hiervoor een kleine vergoeding ontvang. Jij betaalt hier uiteraard niks extra voor. Heb je hier vragen over? Lees dan de advertentie disclaimer.