
Calathea
Pauwenplant
(Half)schaduw
Min. 17°
1x per maand
Lichtvochtig
Max. 100 cm
Niet giftig
Hoe verzorg je de Calathea?
De Calathea, ook wel bekend als Pauwenplant, Ritselplant of The Living Plant. Deze laatste namen heeft hij omdat ‘s avonds in leven komt en de bladeren omhoog gaan en in de ochtend gaan ze weer omlaag, als dit gebeurd kan je hem horen “ritselen”. Oorspronkelijk groeit hij in de jungle van Zuid-Amerika en in het Amazonegebied, hier groeit hij in de schaduw onder bomen en andere planten. De naam Calathea is afgeleid van het Griekse woord ‘kalathos’ wat korf of mandje betekent, geïnspireerd door de strepen op de bladeren.
De Calathea is helaas een niet al te makkelijke kamerplant om te verzorgen. Maar zodra je door hebt hoe je hem het beste verzorgt komt het helemaal goed! Lees gauw verder voor alle verzorgingstips om jouw Calathea happy en healthy te houden.
Standplaats
De Calathea is een echte schaduwplant, dat wil dus niet zeggen dat hij op een plaats kan staan waar het heel donker is. Je kan hem overal neerzetten waar licht is, maar geen zon. De zon is echt schadelijk voor hem en zorgt voor bruine randen aan de bladeren. Een raam op het noorden is bijvoorbeeld een perfecte plek.
Water
Watergeven is vaak het grootste probleem bij de Pauwenplant, geef hem meerdere keren per week een slokje water, dit werkt beter als 1 keer per week een grote plons. In de winter gaat hij in de ruststand en dan kan je minderen met de hoeveelheid water. De grond mag in ieder geval nooit helemaal opdrogen. Let er wel op dat er nooit een laag water onderin de pot blijft staan, hierdoor kan wortelrot ontstaan. Met hydrokorrels onderin de pot kan je dit goed oplossen of laat de Pauwenplant in de kweekpot zitten zodat je hem makkelijk uit de sierpot kan halen om eventueel uit te lekken.
Vind je het moeilijk inschatten hoeveel water je moet geven? Gebruik dan een vochtmeter, hiermee kan je aflezen hoe vochtig de potgrond is.

Voeding
Van de lente tot de nazomer (mei t/m september) mag je je Calathea 1x per maand voeding geven om de groei te stimuleren. Universele kamerplantenvoeding is prima, lees goed de verpakking voor de juiste dosering.
Heb je je Calathea net verpot, dan is extra voeding de eerste paar maanden niet nodig. In verse potgrond zit namelijk ook voor een paar maanden voeding.
In de wintermaanden gaat de Calathea in de ruststand en heeft dan geen voeding nodig.
Verpotten
Wanneer je ziet dat de wortels onderuit de pot groeien kan je de Calathea verpotten. Verpot hem dan in een pot die 1 maatje groter is. Dit zal misschien eens in de 2 of 3 jaar nodig zijn.
Kamerplanten verpotten doe je het liefst in het voorjaar, dan herstellen ze het snelste van hun verpotsessie, omdat ze dan in hun groeiperiode zitten. In andere periodes kan het natuurlijk ook best, maar dan hebben de meeste kamerplanten wel langer de tijd nodig voor ze helemaal hersteld zijn.
Luchtvochtigheid
Zorg dat het niet te droog is in jouw huis, want als tropische plant houdt de Calathea wel van een hoge luchtvochtigheid. Een luchtbevochtiger is hiervoor een fijn apparaat, maar je kan ook bijvoorbeeld waterbakjes aan de radiators hangen of regelmatig sproeien. Zet hem ook nooit in de buurt van de verwarming, hier is de lucht nog droger als hij aanstaat.
Wil je meer lezen over luchtbevochtigers? Ga dan naar deze blog!
Bladeren
De bladeren van je plant kunnen je veel vertellen over wat er mis gaat. Als de bladeren gaan krullen en bruine punten krijgt, geef je te weinig water of de luchtvochtigheid is te laag. Ook slaphangende bladeren is een teken van te weinig water. Knip lelijk geworden bladeren gerust af, dit scheelt de plant energie en het ziet er verzorgder uit.
Het is ook heel belangrijk om de bladeren van je plant goed schoon te houden, regelmatig afstoffen dus! Kamerplanten hebben licht op hun bladeren nodig om te kunnen groeien, en stoffige bladeren vangen niet veel licht. Bovendien is een schone plant ook weerbaarder voor plagen.
Bloeien
Calathea´s kunnen bloeien, de bloemen zijn alleen niet echt spectaculair en ze kosten je plant veel energie. Beter knip je de bloemen daarom af. De Calathea crocata is wel een uitzondering op de regel, deze krijgt opvallende oranje, pluimachtige bloemen. Gelukkig hoeven we het bij de Calathea´s niet van de bloemen te hebben, de bladeren zijn de eyecatchers van de plant!
Soorten
Er zijn ongeveer 25 soorten Calathea’s, ieder met z’n eigen unieke bladvorm, patroon een kleur. De ene nog mooier dan de ander. Bekende soorten Calathea’s zijn:
- Calathea orbifolia
Calathea ornata
Calathea zebrina
Calathea white fusion
Calathea warscewiczii
Calathea rufibarba
Calathea makoyana
Calathea roseopicta
Calathea medaillon
Calathea crocata
Calathea triostar
Calathea lancifolia
Calathea wavestar
Calathea network

Verkrijgbaar bij:

Verkrijgbaar bij:

Stekken
Wil je graag meerdere Calathea’s van jou plant maken? Dat kan door hem te vermeerderen, dit doe je door de kluit uit de pot te halen. Verwijder zo veel mogelijk potgrond en probeer dan voorzichtig om een uitloper of een stuk van de kluit af te scheuren of te snijden met een schoon mes. Zorg dat het afgescheurde stuk ook wortels heeft en minimaal 3 bladeren. Zet deze in een nieuwe pot met verse potgrond en je hebt een stek van je eigen Calathea!
Giftig
Geen enkele kamerplant is natuurlijk bedoeld om van te eten, maar het kan wel eens gebeuren dat een huisdier er toch aan knabbelt of je kind denkt dat het een stukje sla is. Gelukkig staat de Pauwenplant niet bekend als giftig.
Ziektes en plagen
Calathea’s zijn gevoelig voor spint, zeker wanneer de luchtvochtigheid aan de lage kant is. Voorkom dus dat de luchtvochtigheid te laag wordt door regelmatig te sproeien met water of een luchtbevochtiger neer te zetten. Wordt de plaag toch wel erg hardnekkig? Dan zul je dit moeten gaan bestrijden. Doe dit het liefst met biologische producten of met de natuurlijke vijand.
De natuurlijke vijand van spint zijn bijvoorbeeld roofmijten, je zet deze uit in je besmette plant en ze doen al het werk voor je!
Veel gestelde vragen over de Calathea:
Geef een Calathea liever 2 à 3 keer per week een slokje water dan 1 keer per week een grote plons, dit vinden ze prettiger. laat de grond ook nooit uitdrogen, maar houdt hem lichtvochtig.
Nee liever niet! Calathea’s zijn echte schaduwplanten, in het oerwoud groeien ze onder bomen en andere planten. De bladeren zullen door de zon verbranden.
Als de bladeren van je Calathea gaan hangen is dit een teken dat hij te weinig water krijgt. Pas je watergift aan en geef wat vaker een slokje.
De meeste Calathea’s kunnen gaan bloeien, maar de bloemen zijn niet zo heel bijzonder en kunnen beter afgeknipt worden. Dit scheelt je plant een hoop energie!
Helaas is een Calathea niet echt makkelijk te verzorgen. Vooral het water geven kan voor problemen zorgen. Geen plant voor beginners dus! Maar als je je goed verdiept in de verzorging gaat het zeker lukken!
Gele bladeren bij een Calathea kunnen meerdere dingen betekenen: het is een oud blad (vaak aan de onderkant) die afsterft of je hebt teveel water gegeven en je plant heeft wortelrot.
Krijgt jou Calathea bruine randen en krullen de bladeren om? Dit is een teken van of te weinig water of een te lage luchtvochtigheid. Houdt de potgrond lichtvochtig en zorg dat de lucht niet te droog wordt d.m.v. sproeien of een luchtbevochtiger.
Een Calathea laat z’n bladeren omkrullen om verdamping van vocht tegen te gaan, hij heeft dus dorst of de luchtvochtigheid is te laag. Houdt de potgrond lichtvochtig en zorg dat de lucht niet te droog wordt d.m.v. sproeien of een luchtbevochtiger.
Je kan je er soms van rot schrikken, maar in de avond gaan de bladeren van de Calathea omhoog staan en in de ochtend gaan ze weer omlaag. Dit kun je vaak ook goed horen. De reden waarom Calathea’s dit doen is om overdag zoveel mogelijk licht op hun bladeren te vangen en ‘s nachts kan dan bij eventuele regen geen water op het blad blijven liggen.
Een Calathea kan je alleen stekken door hem te splitsen of te scheuren, je scheurt dan een uitloper of stuk van de kluit van de moederplant af.
Deze pagina bevat affiliate links. Dat betekent dat als jij op een link klikt en bij dat bedrijf iets koopt, ik hiervoor een kleine vergoeding ontvang. Jij betaalt hier uiteraard niks extra voor. Heb je hier vragen over? Lees dan de advertentie disclaimer.