DIY | Een Plant en Verpot Mat maak je gemakkelijk zelf!

Ik zie her en der zo’n handige Plant en Verpot Mat voorbij komen. Dat is handig zeg! Geen geknoei meer op het aanrecht tijdens het verpotten, zaaien, snoeien of sprayen! Je kunt met zo’n mat eigenlijk overal bezig zijn met je groene vriendjes en als je klaar bent is het zo opgeruimd. Je gooit de restanten gemakkelijk in de tuin of de groene container. Even uitschudden en afdoen en vervolgens rol je hem op om hem makkelijk op te bergen. Zo’n ding wil ik ook!

En natuurlijk maak ik zo’n Plant en Verpot Mat gewoon zelf! Met een stuk leer of tafelzeil is dit best een makkelijk klusje. Hieronder laat ik je stap voor stap zien hoe jij er ook 1 kan maken! Snap je het dan nog niet helemaal? Kijk dan naar het filmpje helemaal onderaan!

Plant en verpotmat
Plant en verpotmat
Benodigheden Plant en Verpotmat

  1. Leer of tafelzeil
  2. Prym Anorak drukknopen 12mm
  3. Gatentang
  4. Hamer
  5. Liniaal
  6. Pen
  7. Schaar of Stanleymes

Snij of knip als eerste je stuk leer of tafelzeil in de maat die jij wilt, de mijne is 80 x 60cm. Snij als je een sluiting wilt maken ook nog een stuk leer/tafelzeil uit van 23 x 2,5cm.

Dan gaan we de gaatjes voor de drukknopen maken. Zet met een pen een punt op 2,5 cm uit de kant en 6 cm van de onderkant. Doe dit ook aan de andere kant van de hoek.

Verpotmat DIY
plantenmat-5
Nu weet je precies waar je met de gatentang de gaatjes kunt maken! Kijk van te voren even welke formaat gaatje je nodig hebt voor de drukknoopjes

Nu kun je beginnen met het bevestigen van de drukknopen. Let goed op of je de goede kant van het leer/tafelzeil boven hebt liggen, de gladde kant en/of print ligt nu naar boven toe.
 
Met het bijbehorende gereedschap ga je de drukknopen aan elkaar bevestigen. Er zijn vier verschillende onderdelen die je nodig hebt, kijk goed welke twee bij elkaar horen.

Heb je de knoop de goede kant op liggen? Vouw het gereedschap dan dubbel en zorg dat onderdelen goed in elkaar vallen. Sla met de hamer op het gereedschap zodat je de knopen in elkaar drukt. Herhaal dit als je denkt dat de knoop niet stevig genoeg zit. In het filmpje helemaal onderaan kun je precies zien hoe ik het doe.

Vervolgens ga je op de ander kant van de hoek de 2 andere onderdelen van de knoop bevestigen.

plantenmat-3

Als je klaar bent dan ziet het er als het goed is zo uit. Controleer even of ze goed zitten en ga dan verder tot je alle vier de hoeken hebt gehad.

Als je de knoopjes in elkaar drukt creëer je een handige, opstaande rand.

Verpotmat DIY
Verpotmat DIY

Je kan er ook nog voor kiezen om er een handige sluiting aan te maken, bekijk hiervoor het filmpje.

Eigenlijk is dit toch een onmisbaar ding voor plantenliefhebbers! Geen zin om er zelf eentje te maken? Ze zijn ook te koop bij Steklab via bol.com!

Nog meer toffe DIY projecten van Mevrouw Monstera vind je hier.