Ben jij een kattenbaasje en heb je ook kamerplanten in huis? Wist je dat er aantal giftige kamerplanten zijn voor katten! En niet alleen voor katten, ook met andere huisdieren als honden, vogels, hamsters enzovoort moet je uitkijken. Baby’s en peuters willen een kamerplant ook weleens aanzien voor een lekker hapje, ook voor hun is het oppassen geblazen met giftige kamerplanten. Gelukkig hoef je echt niet gelijk al je kamerplanten weg te doen, in deze blog leg ik je onder andere uit welke kamerplanten giftig zijn en welke niet. Hoe je kunt voorkomen dat ze aan je groene vrienden gaan knabbelen is ook wel handig om te weten!
Dit zijn giftige kamerplanten voor katten
We beginnen maar gelijk met de lijst giftige kamerplanten voor katten, de ene kamerplant is giftiger dan de ander en ook katten kunnen natuurlijk verschillend reageren. Deze lijst is niet compleet, staat jou kamerplant er niet tussen? Kijk of je op Google meer info over deze kamerplant kunt vinden.
- Agave
- Aglaonema
- Alocasia
- Aloë vera
- Anthurium
- Asparagus (Sierasperge)
- Begonia
- Bonsai
- Cactus
- Caladium
- Clivia (Sint-Jozefplant)
- Clusia
- Colocasia
- Cotyledon
- Crassula (Jadeplant)
- Croton (Wonderstruik)
- Cycas palm (Vredespalm)
- Dieffenbachia
- Dracaena (Drakenbloedboom)
- Epipremnum (Drakenklimop)
- Euphorbia (diverse)
- Fatsia (Vingerplant)
- Ficus
- Hoya (Wasbloem)
- Kalanchoë (Pandaplant)
- Klimop (Hedera)
- Madagascar Jewel
- Monstera (diverse)
- Mother of Thousands (Kalanchoë)
- Lepelplant Spathiphyllum)
- Lepismium
- Philodendron (diverse)
- Rhaphidophora
- Rhipsalis (Koraalcactus)
- Sansevieria (Vrouwentong)
- Schefflera (Vingerboom)
- Scindapsus
- Senecio
- Strelitzia (Paradijsvogelplant)
- Syngonium
- Tradescantia (Vaderplant)
- Varens (diverse)
- Yucca (Palmlelie)
- Zamioculcas (ZZ plant)
Er zijn ook bloemen die extreem giftig zijn voor katten, zoals bijvoorbeeld Lelies. Van het stuifmeel kan je kat heel erg ziek worden alleen al door eraan te snuffelen.
Wat gebeurt er als een kat een giftige plant eet?
De reactie van je huisdier zal liggen aan de kamerplant waar hij aan heeft geknabbeld, de ene plant is giftiger dan de andere en het ligt er ook aan hoeveel hij op heeft. Als je kat van een giftige kamerplant heeft gegeten kan het de volgende symptomen krijgen:
- Pijn in de buik
- Overgeven
- Diarree
- Geen eetlust
- Zwelling in de mond en keel
- Stuiptrekkingen
- Bleek tandvlees en tong
- Huidirritaties
- Niezen
- Oogproblemen
Let op! Als je 1 van bovenstaande kamerplanten in huis hebt en je kat heeft 1 of meerdere van deze symptomen, dan neem je het beste gelijk contact op met je dierenarts. Vertel je dierenarts ook om welke kamerplant het gaat of maak een foto van deze plant. Zo kunnen ze je kat gelijk op de goede manier behandelen tegen de juiste giftige stoffen en kan je kat het snelst herstellen.
Weet je niet of er een dierenarts bij jou in de buurt is? Kijk voor de dichtstbijzijnde dierenarts op deze lijst.
Waarom eet mijn kat van de kamerplant?
Katten zijn heel schoon, dat komt omdat ze zichzelf wassen met hun tong. Met dit wassen krijgen ze natuurlijk ook heel veel haren binnen. Door gras te eten kunnen ze makkelijker deze haarballen uitbraken. Als er geen gras in de buurt is of ze komen bijna niet buiten dan heb je kans dat ze daarom aan je kamerplanten gaan knabbelen als alternatief voor gras. Dit kun je heel gemakkelijk oplossen door Kattengras (Cyperus) of Graslelie (Chlorophytum) in huis te halen. Deze kamerplanten zijn veilig om aan te knabbelen en zo verliezen ze ook hun interesse in de andere kamerplanten


Hoe voorkom je dat katten van (giftige) kamerplanten gaan eten?
Verveling
Eigenlijk zijn katten best kieskeurige eten en zullen ze niet gauw van kamerplanten eten, redenen dat ze dit toch doen is vaak uit verveling. Jonge katjes en katten die niet buiten komen bijvoorbeeld vervelen zich eerder en kunnen dan bedenken dat jouw kamerplant wel een leuk speelkameraadje is. 1 Van de tips is dus: voorkom dat ze zich gaan vervelen, zorg voor speeltjes en wissel deze ook eens af.
Aandacht
Geef je kat ook dagelijks wat aandacht en speel met hem, van spelen worden ze moe. En slapende katten peuzelen niet van kamerplanten. Met een laserlichtje of een hengel met een veertje eraan kun je je huisdier al goed vermaken.
Geurtjes
Er zijn geurtjes waar katten echt een hekel aan hebben, vooral met scherpe, frisse geuren maak je ze echt niet blij. Denk aan citroen, Citrus, lavendel, peper, komijn, nootmuskaat, mosterd, kruidnagel, rozemarijn en pepermunt. Je kan bijvoorbeeld een spray maken met deze ingrediënten en je kamerplant hiermee in spuiten, dit zul je wel steeds moeten herhalen, omdat de geur na een paar dagen vervliegt. De kruiden of de schillen van citroenen en Citrus kun je ook onderop bij de potgrond strooien. Je kan dit net zolang proberen tot je kat geen interesse meer heeft in je kamerplant.
Graven
Heb je een kat die het heerlijk vindt om in de potgrond van je kamerplant te graven of hem als kattenbak gebruikt? Gebruik dan kippengaas of aluminiumfolie om de potgrond af te dekken. Of bedek de potgrond met een laag ruwe schors, dennenappels, stenen of iets dergelijks wat voor katten niet fijn voelt aan de pootjes. Mocht dit allemaal nog niet helpen dan kan je het nog proberen door satéprikkers in de potgrond te steken.
Trainen
Als je wat meer tijd en geduld hebt kun je je kat ook trainen waardoor hij je kamerplanten links laat liggen. Je moet hiervoor wel constant je kat in de gaten houden, zodra je ziet dat hij in de buurt van een kamerplant komt, sproei je water op de plant of in de lucht boven je kat. Niet direct op je kat natuurlijk. Katten hebben een hekel aan water en zo associeert hij kamerplanten aan iets slechts.
Hangplanten
Een plant die hoog hangt, daar kunnen de meeste dieren niet bij komen en is dus voor zowel kat als plant een veilig plekje. Er zijn heel veel mooie hangplanten, zoals Scindapsus, Epipremnum, Zaagcactus enz. Je kunt er ook meerdere bij elkaar hangen in een mooie plantenhanger voor een junglesfeertje.
Ecosysteem
Een ecosysteem of terrarium is ook ideaal voor kattenbaasjes! Je eigen plantentuintje in een gesloten glazen fles, waar je ook nog eens amper naar om hoeft te kijken. Als je stekjes hebt of kleine plantjes kan je deze ook in een kweekkasje zetten


Deze kamerplanten zijn niet giftig voor katten
Wil je het toch liever niet wagen met giftige kamerplanten in huis? Gelukkig zijn er ook nog soorten die je gewoon veilig in je huis kunt neerzetten, zodat je toch nog kan genieten van een groene oase!
- Aeschynanthus (Lipstickplant)
- Araucaria (Kamerden)
- Aspidistra (Kwartjesplant)
- Bamboepalm (Rhapsis)
- Bananenplant (Musa)
- Beaucarnea (Olifantspoot)
- Blauwvaren (Phlebodium)
- Bromelia
- Calathea (Pauwenplant)
- Caryota (Vissenstaartpalm)
- Chamaedorea (Dwergpalm)
- Ceropegia woodii (String of Hearts)
- Coffea Arabica (Koffieplant)
- Cissus (Suikerdruifje)
- Ctenanthe (Gebedsplant)
- Dypsis (Goudpalm)
- Echeveria
- Epiphyllum (Bladcactus)
- Fittonia (Mozaiekplantje)
- Graslelie (Chlorophytum)
- Haworthia (Zebraplant)
- Hertshoornvaren (Platycerium)
- Howea (Kentia palm)
- Hypoestes (Polka Dot plant)
- Jewel Orchid
- Kattengras (Cyperus)
- Krulvaren (Nephrolepis)
- Maranta (Tiengebodenplant)
- Nestvaren (Asplenium)
- Orchidee (Phalaenopsis)
- Palm (behalve Cycas palm)
- Pannenkoekenplant (Pilea peperomioides)
- Peperomia
- Polyscias (Aralia)
- Stephanotis (Bruidsbloem)
- Venushaar (Adiantum)
- Vriesea
- Zaagcactus (Epiphyllum anguliger)
Diervriendelijke plantenboxen
Neem jij het zekere voor het onzekere en wil je graag meerdere kamerplanten in je huis die niet giftig zijn? Sommige webshops hebben combideals, dit scheelt je in prijs en het komt allemaal in 1 doos. Alle kamerplanten in deze plantenboxen zijn niet giftig voor katten, honden en andere huisdieren en ook met kleine kinderen in huis kun je ze gerust neerzetten.

Deze blogpost bevat affiliate links. Dat betekent dat als jij op een link klikt en bij dat bedrijf iets koopt, ik hiervoor een kleine vergoeding ontvang. Jij betaalt hier uiteraard niks extra voor. Heb je hier vragen over? Lees dan de advertentie disclaimer.