Greenhouse Cabinet, kamerplantenkas

Greenhouse Cabinet: Maak je eigen kamerplantenkas

Geschreven door:
Geschreven door:

Mevrouw Monstera

Een trend die je nu veel ziet zijn Ikea Greenhouse Cabinets, dit zijn Ikea kasten die zijn omgebouwd tot een kamerplantenkas. Veel plantlovers hebben tropische kamerplanten die van een hoge luchtvochtigheid houden, in zo’n kas is het verzorgen van zo’n plant een stuk makkelijker en het staat ook nog eens stijlvol in je woonkamer. Deze Ikea kasten zijn betaalbaar en makkelijk om te bouwen om een tropisch sfeertje te creëren. In deze blog leg ik je uit wat je daarvoor allemaal nodig hebt en geef ik je inspiratie om ideeën om te doen voor jou eigen Greenhouse Cabinet!

Wat heb ik nodig voor een Greenhouse Cabinet?

Om een perfect klimaat te creëren in jouw kamerplantenkas heb je wel een aantal spullen nodig zoals een ventilator en groeilampen. Maar eerst zal je een keuze moeten maken uit een Ikea kast die bij jou en/of je interieur past, de meeste kasten die worden gebruikt zijn de Milsbo, de Fabrikör of de Detolf. En ook de Rudsta is hier zeker geschikt voor. Dit zijn allemaal vitrinekasten met veel glas zodat er veel licht in kan vallen en jij natuurlijk optimaal kan genieten van je groene vriendjes. Ook zijn dit metalen kasten, dit is beter materiaal omdat de luchtvochtigheid behoorlijk hoog wordt in zo’n kast en hout is daarvoor niet geschikt.

Als je de keuze voor een kast hebt gemaakt zal je hem eerst nog in elkaar moeten zetten (lang leve Ikea). Als je dit gedaan hebt is het handig om in de bodem een gat te boren voor de kabels. Het mooist is ook om dit gat in 1 van de hoeken te boren en voor de veiligheid is een afdekplaatje ook fijn. Deze zijn er in verschillende maten en kleuren en de meeste bouwmarkten hebben ze wel liggen. Het handigst is om eerst een afdekplaatje te kopen, zodat je weet hoe groot het gat moet worden.

Om te zorgen dat de warmte en vochtigheid in de kast constant blijft kun je hem goed isoleren met tocht strips. Als je de deuren aan de binnenkant beplakt kom je al een heel eind. Het is echt niet erg als er nog wat kiertjes zitten. Wat verse lucht af en toe is ook wel fijn.

Komt jou Greenhouse Cabinet op een vrij donkere plaats te staan? Dan is het zeker aan te raden om er groeilampen in te plaatsen. Het handigst hiervoor zijn strips die je bovenin en langs de planken kunt plakken. Deze schelen ook in ruimte, die je nodig hebt voor je tropische vriendjes. Let ook op of er een timer bijzit, je kamerplanten hebben ook een dag en nachtritme en hebben niet 24 uur per dag licht nodig. 

Om erachter te komen of de temperatuur en luchtvochtigheid goed op orde zijn is een hygrometer in de kast een handige gadget. De ideale temperatuur is tussen de 24 en 27 graden en een goede luchtvochtigheid ligt tussen de 60% en 80%. Op de meeste digitale hygrometers kun je beide aflezen.

In zo’n afgesloten, vochtige ruimte kan het gauw gaan schimmelen. Om dit te voorkomen ga je zorgen voor luchtstroom door middel van een ventilator. Een kleine ventilator is al voldoende en hij hoeft ook niet de hele dag aan te staan. Is het toch erg vochtig of gaat het schimmelen? Dan is het aan te raden om er nog een ventilator bij te plaatsen en hem langer aan te laten staan. Als alle plantjes in de kast zachtjes bewegen, heb je een goede circulatie te pakken.

Deze kasten hebben standaard glasplaten, om de luchtstroom nog beter te laten circuleren kiezen sommige plantlovers ervoor om deze glasplaten te vervangen voor metalen draadroosters. Hier zijn helaas geen standaard roosters voor en zal je altijd zelf op maat moeten (laten) maken. Je zou ook even op Etsy kunnen kijken bij Ietsmetplantjes.nl zij verkoopt draadroosters op maat voor deze Ikea kasten.

Ietsmetplantjes.nl
Greenhouse Cabinet met draadroosters van @ietsmetplantjes

Je kunt de kast ook uitbreiden met wandbord Skadis aan de achterkant. Het is even uitzoeken welke in jou kast past en waarschijnlijk moet je hem ook nog op maat maken. Maar hij is wel handig met de bijpassende bakjes die je eraan kan hangen of als je een klimplant hebt, die kun je hierlangs laten groeien.

Green House Cabinet @tamplant
Dit Greenhouse Cabinet is van @tamplant. Hier zie je op de achterwand het wandbord.

Bij Plantje.nl kun je heel handig een DIY Greenhouse Cabinet Kit bestellen. In dit pakket zitten 10 kabelgeleiders, 6 groeilampen, hygrometer, tochtstrip en 2 ventilators. Zo kan je al snel starten met het creëren van je eigen plantenkas!

Greenhouse Cabinet Kit
DIY
Greenhouse Cabinet inspiratie

Hieronder wat foto’s van Instagram ter inspiratie. Vooral als je net begint is het even zoeken naar wat je nu precies wilt. Als je op Instagram zoekt op #greenhousecabinet of #ikeagreenhousecabinet kun je nog veel meer inspiratie opdoen. Er zijn ook een paar Facebookgroepen over Greenhouse Cabinets, hier kan je ook vragen stellen mocht je ergens niet mee uitkomen.

Indoor Greenhouse Club NL 

Ikea Greenhouse Club – EU 

Ikea Greenhouse Club 

Greenhouse Cabinet, kamerplantenkas
@dschungelliebe
Greenhouse Cabinet, kamerplantenkas
@caitlynburchak
Greenhouse Cabinet, kamerplantenkas
@viitheplantdad
Greenhouse Cabinet, kamerplantenkas
@asya_plantlove
Greenhouse Cabinet, kamerplantenkas
@elle.and.plants
Greenhouse Cabinet, kamerplantenkas
@plantlady_oe

Hoe gaaf is het toch om je eigen kamerplantenkas te hebben, zodat ook je tropische groene vriendjes een fijn plekje hebben om te groeien! Ik hoop dat je veel inspiratie en informatie hebt gekregen na het lezen van deze blog, zodat je gauw aan de slag kunt met jou eigen Greenhouse Cabinet! Wil je een nog uitgebreidere uitleg lezen? Kijk dan eens op deze site: http://jolovesplants.com/greenhouse/