Kamerplanten verzorgen in het voorjaar

Het is voorjaar! Zo ga je nu je kamerplanten verzorgen.

Geschreven door:
Geschreven door:

Mevrouw Monstera

Wat heerlijk! 😃 Het is weer langer licht, de zon schijnt vaker, de temperaturen stijgen en alles begint weer te groeien en te bloeien. Dit merk je waarschijnlijk ook aan je groene vriendjes. In de winter gaan de meeste kamerplanten slow down en zodra het voorjaar begint worden ze langzaam aan wakker en beginnen weer lekker te groeien. Perfecte tijd dus om je kamerplanten goed voor te bereiden op het nieuwe seizoen! Hieronder geef ik je tips hoe je je kamerplanten het beste gaat verzorgen in het voorjaar.

Tijd om te verpotten

Groeit je groene vriend z’n pot uit of zie je dat er wortels onderuit groeien? Het voorjaar is de beste tijd om te gaan verpotten! Pak een pot die een maatje groter is. Ga je van een kweekpot naar een sierpot? Doe dan eerst een laag hydrokorrels onderin de pot. Hydrokorrels absorberen water en voorkomt dat de wortels gaan rotten. Verwijder wat van het oude grond rond de kluit en zet hem dan met verse potgrond in zijn nieuwe pot.

Let ook even op de wensen van je kamerplant, een cactus of vetplant staat liever in een andere grondsoort als bijvoorbeeld je Pannenkoekenplant.

Wist je dat je kamerplanten ook helemaal op hydrokorrels kunt zetten of bijvoorbeeld op substraat? In deze blog lees je daar meer over! Het is echt niet nodig om al je planten ieder jaar te gaan verpotten. Stekjes en snelle groeiers natuurlijk wel, maar langzame groeiers kun je eens in de 2 jaar verpotten.

voorjaarstips, kamerplanten verzorging voorjaar, verpotten
Deze Caladium knol mag wel verpot worden!
Energie boost

Kamerplanten die weer gaan groeien kunnen wel een energie boost gebruiken. Begin eerst een kleine dosis kamerplantenvoeding en bouw het dan langzaam op. De planten die je verpot hebt hoef je voorlopig niets te geven, want in verse potgrond zit vaak ook voeding voor een paar maanden. Vloeibare kamerplantenvoeding geef je maandelijks, als je het makkelijker wilt kun je bijvoorbeeld voedingskegels van Pokon bij je plant in de grond stoppen.

Beetje meer water graag!

Doordat de energielevel van je planten sky high gaat en de temperaturen stijgen, verlangen ze ook naar meer water. Let er dus op dat je wat meer water gaat geven dan je in het najaar deed. Door de zon en de hoge temperaturen droogt je potgrond ook sneller op. Geef ook altijd lauw water. Vind je het toch allemaal wel moeilijk om in te schatten hoeveel en wanneer je water moet geven? Gebruik dan een vochtigheidsmeter, met deze handige tool kan je dat allemaal beter in de gaten houden.

 
Check die plek

In het najaar heb je waarschijnlijk een aantal groene vriendjes wat dichter bij het raam gezet om zoveel mogelijk licht te vangen. Maar nu de dagen langer worden en de zon feller, is het slim om even te kijken of ze daar nog wel op hun plek staan. Niet alle planten verdragen fel zonlicht en het is zonde als de bladeren verbranden. Even op zoek dus naar een geschikte plek!

Voorjaarsschoonmaak

Doe jij ook aan voorjaarsschoonmaak? Vergeet dan ook de bladeren van je kamerplanten niet! Van die dikke laag stof wordt een plant namelijk helemaal niet happy. Planten kunnen zo niet goed licht opnemen en ‘ademen’, dat belemmert hun groei. Graag regelmatig afstoffen dus!

De makkelijkste manier is om ze in de douche/bad/wasbak af te spoelen of te besproeien met lauw water. Dek wel de pot even af, anders verzuipt je groene vriend.😉 Bij aangename temperaturen kan je je plant ook lekker buiten in de regen zetten, geloof me dit vinden ze heerlijk!

Planten met wat grotere bladeren kan je makkelijk afnemen met een vochtige doek. Let wel op dat je de doek eerst afspoelt voor je naar een volgende plant gaat, je wil natuurlijk geen beestjes meenemen

sproeien, bladeren schoonmaken, verzorgingstips,, voorjaar, lente, kamerplanten verzorgen
 
Snoeien is groeien

Als je dan toch druk bezig bent met die shiny leaves, knip dan gelijk ook even die lelijke, verwelkte exemplaren af. En je plant weer in een goede coupe snoeien is ook nooit verkeerd. Snoeien is groeien zeggen ze weleens! Je plant kan dan al zijn energie spenderen aan zijn gezonde bladeren.

Stekseizoen

Het voorjaar is ook het moment om te gaan stekken! Handig als je net aan het snoeien bent geweest. Er zijn verschillende manieren om te stekken, bijvoorbeeld in een vaasje op water of in een kweekpotje met stekgrond. Het is per plant verschillend wat de beste methode is. Verdiep je hier eerst van tevoren in of ga gewoon lekker zelf experimenteren. Stekken is een erg leuke manier om je plantencollectie uit te breiden of om er iemand anders blij mee te maken!

stekjes, stekken, stekken op water, voorjaar, lente, kamerplanten verzorgen, voorjaarstips, verzorgingstips, verpotten voorjaar

Met deze tips om je kamerplanten te verzorgen in het voorjaar gaat het jou vast lukken om je plantfriends happy te houden tijdens het groeiseizoen! Ben jij al begonnen met verpotten en stekken?

Deze blogpost bevat affiliate links. Dat betekent dat als jij op een link klikt en bij dat bedrijf iets koopt, ik hiervoor een kleine vergoeding ontvang. Jij betaalt hier uiteraard niks extra voor. Heb je hier vragen over? Lees dan de advertentie disclaimer.