Van nature klimmen sommige planten via bomen naar boven en klemmen zich dan vast aan de schors van de boom. Om dit in je woonkamer na te kunnen bootsen met je eigen klimplant, bijvoorbeeld een Monstera of een Epipremnum, heb je een mosstok of plantensteun nodig. In deze blog leg ik je uit welke verschillende mospalen en plantensteunen er zijn, welke kamerplanten er 1 nodig hebben hoe je ze het beste gebruikt.
Welke kamerplanten hebben een mosstok nodig?
Veel planten die van oorsprong in de tropische regenwouden groeien zijn vaak klimmers, ze moeten immers naar boven groeien om een beetje zonlicht te krijgen onder al die bomen. Monstera en Philodendron soorten bijvoorbeeld hebben dus ook de neiging om omhoog te groeien en als je dan geen hulpmiddelen gaat gebruiken gaat je plant heel lelijk alle kanten opgroeien.
Je kan klimplanten vaak herkennen aan de luchtwortels of aan de nodes, het bruine puntje waar wortels uit groeien. Met deze wortels hechten ze zich vast aan bomen of dus aan een mospaal. Andere klimplanten die graag langs een mospaal of plantenstok groeien zijn Epipremnum, Schefflera, Syngonium en Rhaphidophora soorten. Ook heb je hangplanten die je kan laten klimmen zoals Scindapsus en Hoya’s


Welke soorten mosstokken zijn er te koop?
De meeste mosstokken die je bij tuincentra of in webshops ziet zijn niet gemaakt van echt mos, maar van een kunststof pijp met daarom heen kokosvezel, eigenlijk een kokosstok dus. Deze kant en klare kokosstokken zijn vaak in verschillende lengtes en maten te verkrijgen en je hebt ze ook die je kunt verlengen door er nog een extra stok bovenop te plaatsen. Zo heb je een mosstok van 30 cm voor wat kleinere klimmers tot een mosstok van 150 cm voor je XXL Monstera. Bekijk ze hieronder! Alternatieven voor een kant en klare mospaal zijn bamboestokken of een mooie tak, het nadeel is alleen dat klimplanten zich hier wat slechter aan kunnen hechten.
Een plantensteun of plantenhouder is vaak van metaal, hout of bamboe. De houten stokjes en bamboestokken kennen we allemaal wel, maar tegenwoordig heb je plantstakes in allerlei hippe vormen, zoals zigzag of kronkelig en wat ook fijn is dat ze zwart of goudkleurig zijn. Zo zijn het eigenlijk gewoon toffe dingen om je plant mee te ondersteunen. Het oog wil ook wat toch? Het voordeel van zo’n plantensteun is dat je ze gemakkelijk in de potgrond bij je plant steekt en je beschadigt zo ook bijna geen wortels.
Zelf een mospaal maken doe je zo!
Wat ook leuk is om zelf aan de slag te gaan, net zoals ik heb gedaan. Het is eigenlijk heel simpel, je hebt een pvc buis nodig (kies een dikte die bij jou plant en pot past), sisaltouw of kokostouw en een lijmpistool of dubbelzijdig tape. Met de tape werkt nog het snelst, deze plak je in de lengte op de pvc buis op 2 plekken. En dan wikkel je zo stevig mogelijk het touw eromheen.
Wil je liever een stok met echt mos maken? Dat kan ook! Hiervoor moet je wel iets meer de tijd nemen, op YouTube staan meerdere filmpjes over hoe je zelf een echte mosstok maakt en waarin duidelijk uitgelegd wordt hoe je dit moet doen.
Hoe gebruik je een mosstok of plantensteun?
Als je een mospaal wilt gaan plaatsen bij je groene vriend, doe je dit het beste als je hem gaat verpotten in het voorjaar. Je plaatst dan de mospaal gelijk met de plant in een pot. Op deze manier beschadig je de wortels het minst. Is jouw kamerplant nog helemaal niet toe aan een verpotsessie? Dan is dit ook geen probleem, je kan de mospaal dan naast de plant in de aarde duwen. Voor je dit doet ga je eerst even voelen om zo min mogelijk wortels te raken.
Plantensteunen zijn vaak wat dunner, deze prik je wat makkelijker in de aarde en je beschadigt ook minder.
Voor het opbinden van je kamerplant aan de mospaal of plantensteun gebruik je het liefst binddraad van rubber of speciale tuinklittenband. Gebruik geen visdraad of ijzerdraad, dit gaat op den duur in de stengels van je kamerplant snijden. Duw je plant naar de mospaal of plantensteun en kijk met welke stengel je hem het beste kunt vastbinden. Bind de stengels niet te strak vast, je plant moet nog wel kunnen groeien. Sommige kamerplanten zien er gelijk al een stuk beter en voller uit als je ze hebt opgebonden.


Wat te doen met de luchtwortels?
Sommige kamerplanten hebben flinke luchtwortels, zoals de Monstera deliciosa. Met deze luchtwortels kan je meerdere dingen doen: Van nature worden luchtwortels gebruikt om te klimmen en om vocht uit de lucht te halen. Je kan dus de luchtwortels voorzichtig om de mospaal heen wikkelen, hij zal dan zichzelf gaan vasthechten aan de mospaal. Als je al een flinke plant hebt kan je de luchtwortels ook in de aarde steken. De wortels zullen dan grondwortels worden, hiermee kan de plant nog beter vocht opnemen en hij staat ook steviger. Je kan ze ook gewoon laten hangen en de natuur z’n gaan laten gaan.
Besproei de mospaal ook regelmatig met water, dit stimuleert de luchtwortels om de mospaal te gebruiken om te klimmen. Zo hoef je hem ook niet steeds zelf op te binden, want hij klemt zichzelf al vast.
Hoe houd je een mosstok vochtig?
Maar hoe houd je zo’n mosstok nou vochtig om de luchtwortels te stimuleren? De makkelijkste manier is met een plantenspray. Om de mosstok goed vochtig te houden zal je dit wel een paar keer per week moeten doen.
Als je een mosstok met een PVC buis gaat maken zou je van te voren in de PVC buis gaatjes kunnen boren voor je de mos erom wikkelt en de onderkant maak je dicht met pur of kit (zodat het water niet de aarde inloopt), je kan dan bovenaf in de buis water gieten en dit druppelt dan door de gaatjes in het mos.
Bij een transparante klimpaal gevuld met mos kan je een flesje water onderste boven erin zetten aan de bovenkant.
Wat ik ook weleens heb gezien dat plantlovers een natte doek boven op de paal leggen. Het water druipt dan vanzelf naar beneden het mos in.
Het is even kijken wat je zelf het mooist en makkelijkst vindt bij jou groene vriend, het zorgt er in ieder geval wel voor dat je plant lekker omhoog kan gaan groeien met zo’n mosstok net als hij in de natuur graag doet!
Deze blogpost bevat affiliate links. Dat betekent dat als jij op een link klikt en bij dat bedrijf iets koopt, ik hiervoor een kleine vergoeding ontvang. Jij betaalt hier uiteraard niks extra voor. Heb je hier vragen over? Lees dan de advertentie disclaimer.