Homalomena rubescens

Homalomena: Verzorging tips & tricks

Geschreven door:
Geschreven door:

Mevrouw Monstera

Een kamerplant die steeds populairder wordt is de Homalomena rubescens maggy. Hij valt vooral op door zijn rode stengels en zijn mooie bladeren in de vorm van een hart. De Homalomena behoort tot de plantenfamilie Araceae en is dus verre familie van de Alocasia’s en Philodendrons. Van oorsprong groeit deze plant in de vochtige tropen van Zuid-Oost Azië, in landen zoals India, China, Thailand, Maleisië, Indonesië, de Filippijnen en Papoea-Nieuw-Guinea. En echte tropische kamerplant dus! De Homalomena rubescens maggy is een soort die je nu het meeste ziet in de winkels en heeft een goede verzorging nodig. In deze blog lees je er alles over!

De beste verzorging van een Homalomena rubenscens maggy?

Standplaats.

De Homalomena staat graag op een lichte plek, maar niet in de volle zon. Een klein beetje ochtend of avondzon kan geen kwaad. Als de bladeren lichter worden zet je hem beter wat minder licht.

Water geven.

Net zo als de meeste tropische kamerplanten staat de Homalomena graag met zijn wortels in de vochtige aarde. Geef hem meerdere keren per week een scheutje water in plaats van 1x per week in flinke plons. Let wel op dat het allemaal niet te nat word onderin, anders gaan de wortels rotten.

Als je ziet dat de bladeren een beetje gaan zakken is dat een teken dat je wat water mag geven.

Vind je het och moeilijk om de juiste hoeveelheid te geven? Gebruik dan een vochtigheidsmeter!

In de winter hebben de meeste kamerplanten minder water nodig als in de zomer. Pas je watergift dus aan met de seizoenen.

Luchtvochtigheid.

Als je van oorsprong uit de tropen komt hou je wel van een hoge luchtvochtigheid. Zo ook de Homalomena, besproei hem regelmatig of hou de luchtvochtigheid in je huis op peil met een luchtbevochtiger. Zeker in de winter met de verwarming aan kan de luchtvochtigheid flink zakken.

Meer lezen over luchtbevochtigers? Lees dan deze blog.

Temperatuur.

Let op met teveel temperatuurwisselingen, daar houdt deze groene vriend niet van net als tocht.

De minimale temperatuur voor overdag is 18° graden en voor ’s nachts is de minimale temperatuur 15° graden.

Bladeren Homalomena, verzorging tips en tricks
Stengels Homalomena, verzorging tips en tricks

Heeft de Homalomena voeding nodig?

In de lente en zomer gaan veel kamerplanten weer groeien. Om hem een lekkere boost te geven kan je wat kamerplantenvoeding aan het water toevoegen. Op de verpakking staat meestal wel hoe vaak je dit kan toedienen. Heb je hem net verpot? Dan is voeding niet nodig, in verse potgrond zit vaak ook voor een paar maanden voeding.

Wanneer kan je de Homalomena verpotten?

Homalomena’s groeien niet zo heel hard, dus hoef je ook niet vaak te verpotten. Misschien eens in de 2 of 3 jaar. Als je ziet dat de wortels onderuit de kweekpot groeien is het wel tijd voor een verpotsessie! In een grotere pot hebben de wortels weer meer ruimte om te groeien en met verse potgrond is het weer wat luchtiger. Het is wel handiger om ze wel weer in een kweekpot met gaten te doen. Overtollig water kan dan makkelijk weglopen en zo voorkom je wortelrot. Deze kweekpot kan je dan weer in een mooie sierpot zetten.

Welke potgrond heeft een Homalomena nodig?

Universele potgrond is prima om te gebruiken voor de Homalomena. Om de grond wat luchtiger te maken kan je het nog mengen met perliet en kokosvezels. Homalomena’s zijn ook geschikt om op substraat te zetten. Je hoeft dan minder vaak water te geven. Substraat kan veel vocht opnemen en dit aan de wortels afgeven wanneer de plant daar behoefte aan heeft.

Meer over de verschillende soorten substraten lees je in deze blog.

Hoe kan je een Homalomena stekken?

Er zijn 2 manieren om een Homalomena te stekken:

  1. Scheuren: Je scheurt voorzichtig een stuk van de kluit af.
  2. Pups: Er komen vanzelf jonge plantjes tevoorschijn, deze kan je bij voorkeur in het voorjaar, lossnijden van de moederplant.

 

Zet stekjes op een lichte plek en in vochtige grond onder een stolp of in een kweekkasje. Zo creëer je een vochtige omgeving waarin het stekje goed zal groeien.

Verkleurde bladeren bij je Homalomena.

De Homalomena heeft gauw last van bladverkleuring. Er gaat dan iets niet goed met de verzorging van je Homalomena. Hieronder een opsomming van wat er aan de hand kan zijn:

 

Last van gele bladeren?

  • Dit kunnen oude bladeren zijn die afsterven, dit is heel normaal. Meestal zijn dit bladeren onderop je plant.
  • Het kan ook betekenen dat je Homalomena wortelrot heeft en dus teveel water heeft gekregen.
  • Hij kan ook te licht staan, zet hem dan op een andere plek.

Last van gele randjes/puntjes?

  • Bij teveel water kan je ook gele randen of gele puntjes aan de bladeren krijgen, pas je watergift dus aan.

Last van bruine bladeren/randen?

  • Bruine bladeren of randen zijn een teken van droogte, laat de grond nooit uitdrogen bij een Homalomena.
  • Van een te lage luchtvochtigheid kan je plant ook bruine randen krijgen en gaan ook omkrullen. Zet hem ook niet bij de verwarming of op de tocht.

Last van bruine vlekjes/stippen?

  • Dit kunnen brandplekken zijn, de Homalomena houdt niet van felle zon op zijn bladeren. Zet hem op een lichte plek zonder zonlicht.
  • Bruine vlekjes of stippen kan ook betekenen dat er beestjes inzitten. Ieksss! Check de bladeren goed, ook aan de onderkant. Als je kleine beestjes ziet zet je plant dan in quarantaine en behandel hem goed.

Last van slaphangende bladeren?

  • Slaphangende bladeren is het eerste teken dat je Homalomena dorst heeft, gauw water geven dus! Slaphangende bladeren kunnen gauw kneuzen en dat is zonde. Je zult zien als je water hebt gegeven dat de bladeren weer omhoog gaan.

Snoei lelijke bladeren altijd weg, deze kosten de plant alleen maar energie. Bladeren die eenmaal verkleurt zijn worden niet meer groen.

Homalomena maggi
Hoogte incl. pot 90 cm | Potmaat 24 cm

Waarom druppelt een Homalomena?

Bij teveel water zal een Homalomena gaan ‘huilen’, er hangen dan druppels aan de bladeren. Op deze manier probeert hij van het overtollige vocht af te komen. Geef daarom liever meerdere keren per week een beetje water, dan 1x per week een grote plons. Dit proces noemen ze met een mooi woord guttatie.

Is de Homalomena giftig?

Helaas valt deze kamerplant in de categorie giftige planten. Uitkijken dus met huisdieren en kleine kinderen. Bij inname kan je last krijgen van een gezwollen tong/ keel en braken.

Komen er bloemen in een Homalomena?

De kans dat een Homalomena in de huiskamer bloeit is heel erg klein. Mocht het toch gebeuren, dan is dat een teken dat jou Homalomena het erg naar z’n zin heeft bij jou en een opperbeste verzorging krijgt! De bloemetjes zijn heel klein en zitten onder de bladeren. Ze kosten de plant ook veel energie, dus beter laat je ze niet te lang zitten en knip je ze af.Homalomena

Bovenaanzicht Homalomena, verzorging tips
Homalomena rubescens

Hoe groot kan een Homalomena worden?

Als jouw Homalomena rubescens maggy goed verzorgt wordt en helemaal happy is kan deze wel 1,5 meter hoog worden en 1 meter breed.

Welke soorten Homalomena zij er?

Er zijn ongeveer 60 soorten Homalomena’s, De meest bekende soorten zijn:

  1. Homalomena occulta: ook wel bekend als de “magische gele plant”, deze soort heeft groene bladeren met groene strepen.
  2. Homalomena lemon lime: deze soort heeft pijlpuntvormige bladeren met een heldere lichtgroene kleur.
  3. Homalomena rubescens: ook wel bekend als de “rode Homalomena”, deze soort heeft roodachtige bladeren met een donkergroene rand.
  4. Homalomena spectabilis: deze soort heeft grote, ovale bladeren met een gele kleur en een donkergroene rand.
  5. Homemalomena modesta : Deze soort heeft middelgrote bladeren met een donkergroene kleur en een geelgroene rand.
  6. Homalomena aromatica: ook wel bekend als de “aromatische Homalomena”, deze soort heeft geurige bladeren en bloemen.

Niet alle soorten zijn uiteraard even gemakkelijk te verkrijgen.

Homalomena lemon lime
Hoogte incl. pot 30 cm | Doorsnede 20 cm

Na het lezen van deze verzorging tips en tricks, weet je alles over de Homalomena rubescens maggy en hoe je hem het best kunt verzorgen!

Deze blogpost bevat affiliate links. Dat betekent dat als jij op een link klikt en bij dat bedrijf iets koopt, ik hiervoor een kleine vergoeding ontvang. Jij betaalt hier uiteraard niks extra voor. Heb je hier vragen over? Lees dan de advertentie disclaimer.