Jippie! De vakantie staat voor de deur! Maar hoe moet dat nou tijdens de vakantie met m’n kamerplanten? Ik heb ondertussen al een aardige collectie (60+) en ik kan moeilijk mijn schoonvader vragen om ze allemaal bij te houden! Bovendien vraagt het ene plantje meer aandacht dan het andere en hebben sommige ook een andere behandeling nodig zoals bijvoorbeeld mijn Venusvliegenvanger die graag regenwater heeft. Ik ben op het world wide web gaan zoeken naar tips en zie best wat handige voorbijkomen die ik hier in deze blog met jullie ga delen en zelf ook ga uitproberen.
Plantenoppas
Het meest handige is natuurlijk een plantenoppas die in de vakantie voor je kamerplanten zorgt! En het liefst iemand die ook een beetje groene vingers heeft. Gelukkig vindt mijn schoonvader het geen probleem om dit karweitje op zich te nemen! Maar toch wil ik het hem wel een beetje makkelijk maken, dus heb ik bedacht om de dag voordat we vertrekken de meeste kamerplanten te verzamelen op de badkamer in het bad en in de douche. Op deze manier kan mijn schoonvader makkelijk met de sproeier de planten water geven en dit vinden ze natuurlijk nog lekker ook zo’n sproeibeurt! Al die planten bij elkaar zorgen bovendien ook voor een hogere luchtvochtigheid en zullen dan ook minder snel uitdrogen! Geef ze geen voeding van tevoren, want dan worden ze actiever en verbruiken dan meer water.

De cactussen en vetplanten laat ik op hun plekje staan en geef ik een flinke slok water voor we vertrekken, deze kunnen het dan makkelijk 2 weken volhouden.
Blijf je thuis? Lees dan deze blog eens over rustgevende kamerplanten!
Dranktap
Maar dan zit ik nog met m’n vleesetende plantje de Venusvliegenvanger, deze moet om de paar dagen water en dan ook nog eens regenwater! Hiervoor heb ik ook een handige oplossing gevonden. Ik heb een dranktap met zo’n klepje in de deksel, hierdoor hang ik een lange katoenen draad of touw in de drinktap met regenwater. Aan de andere kant gaat de draad in de grond bij de Venusvliegenvanger. Ik heb dit nu een tijdje geprobeerd en het werkt! Doordat er een deksel op de dranktap zit verdampt het regenwater ook niet zo snel. Sluit hem echter niet helemaal af want als er geen zuurstof in zit trek hij vacuüm en dan druppelt het draadje niet meer. Zet hem ook niet in de volle zon, want dan droogt het touwtje erg snel uit.


Waterdruppelaar
Je hebt waterdruppelaars waar je een petfles op kan draaien, een grote fles gaat veel water in en gaat dus lang mee. Ik bestelde deze waterdruppelaar van Aquaflora voor mijn Monstera deliciosa, deze is namelijk te groot om naar de badkamer te sjouwen. Op deze druppelaar zit een knopje waarmee je de druppelsnelheid kunt bepalen en doordat je hem in de grond steekt komt het water gelijk bij de wortels terecht! Prik een gaatje in de bodem van de fles om te voorkomen dat hij vacuüm trekt. Deze druppelaar is dus vooral handig voor je grote kamerplanten! Test ook deze voordat je op vakantie gaat, bij mijn eerste test was de fles na een paar uur al half leeg, oeps!


Bewateringsset
Heb je nou echt niemand die op jou planten kan passen? Dan is deze bewateringsset van Gardena handig! Ik heb geen ervaring met dit ding, maar als ik mijn schoonvader niet had als oppas had ik deze zeker besteld. Hiermee kan je tot 36 potten automatisch water geven! De druppelaars hebben 3 verschillende waterstanden, zodat je heel precies kan afstellen. De transformator met tijdschakelaar zorgt ervoor dat er elke dag 1 minuut water wordt gegeven uit het voorraadvat van 9 liter wat erbij zit. Hij is niet goedkoop, maar zeker als je vaker op vakantie is het een handig systeem! En hoef je niemand lastig te vallen om voor jou planten te zorgen!

Zelfwaterende pot
Ook heel handig om je kamerplanten in leven te houden tijdens je vakantie zijn zelfwaterende potten! Deze zijn overigens ook handig als je je planten nogal eens vergeet water te geven. Elho heeft inzetpotten bedacht met een simpel watergeefsysteem, deze geeft je groene vriendjes op het juiste moment water. Er zit een metertje op die aangeeft wanneer je hem weer moet vullen, zodat je plant weer een poosje voor zichzelf kan zorgen. Hoe lang je met het water doet is natuurlijk afhankelijk van je plant, potmaat en standplaats. Deze potten zijn ook geschikt voor hydrocultuur! (foto volgt nog!)
Ecosystemen
En dan m’n stekjes, ook die hebben natuurlijk een andere verzorging nodig! De stekjes op water die zijn geworteld heb ik allemaal in de kokosgrond met perliet gezet. En ze staan allemaal onder een stolp, omgekeerde vaas of in een grote weckpot! Op deze manier creëer je een ecosysteem, zodat ze voorlopig voor zichzelf kunnen zorgen! Voor een goede luchtvochtigheid kun je ook wat vochtig sphagnum mos op de bodem erbij leggen. Natuurlijk kun je ze ook allemaal in een grote plastic bak met deksel zetten of in een goed afsluitbare kweekkas. Heb je ze nog onder een groeilamp staan? Zet hier dan een tijdschakelaar op!


Wil je weten of mijn groene vriendjes de vakantie hebben overleefd? Dat lees je in deze blog!
Deze blogpost bevat affiliate links. Dat betekent dat als jij op een link klikt en bij dat bedrijf iets koopt, ik hiervoor een kleine vergoeding ontvang. Jij betaalt hier uiteraard niks extra voor. Heb je hier vragen over? Lees dan de advertentie disclaimer.