Een tijdje terug kreeg ik een uitnodiging van kwekerij Wejaru of ik het leuk zou vinden om eens een kijkje te komen nemen. Het leek me sowieso al interessant om eens een kwekerij te bezoeken, dus nam ik het aanbod zeker aan! Ik neem jullie in deze blog graag mee naar een kijkje achter de schermen bij een kamerplanten kwekerij.
Ontvangst
Vriendin Carolien ging mee als extra oren en fotograaf. Bij Wejaru werden we ontvangen door Niels die ons ging rondleiden. Eerst liepen we door een kas waar het subtropisch warm was, hier worden Lisianthussen (bloemen) gekweekt. In de volgende kas was de temperatuur aangenamer en kon het apegapen beginnen. Rijen vol met Monstera’s, Alocasia’s en Dieffenbachia’s! Whoeaaaa!😍 Ik had van tevoren natuurlijk al bedacht wat ik allemaal wilde gaan vragen, maar eenmaal daar had ik nog veel meer vragen! Ik heb dus ook Niels het hemd van het lijf gevraagd!.




Van stek naar plant
Het begint allemaal met stekjes (plugs) die binnen komen en opgepot worden bij de oppotmachine. Een handige machine die de kweekpotten al vult met kokospotgrond en er een gaatje inmaakt voor de stekjes. De stekjes (Dieffenbachia’s in dit geval) worden er met de hand ingezet.




Via een lopende band rollen de stekjes in hun nieuwe kweekpot de kas in. Hier worden ze allemaal in rijen gezet. Met een soort riek kunnen er 4 of 5 potten tegelijk van de band getild worden. In het begin als de plantjes nog klein zijn staan ze dichtbij elkaar, later als ze wat groter zijn worden ze verder uit elkaar gezet. Zodat ze meer ruimte hebben om te groeien


En dan kunnen de stekjes gaan groeien! Natuurlijk is er in de kas gezorgd voor een perfect klimaat door middel van de juiste temperatuur, luchtbevochtiging en eventueel extra licht. Bij teveel zonlicht schuiven er zelfs automatisch zonweringen open. De luchtvochtigheid wordt op peil gehouden door nevel die via een systeem regelmatig de kas in gespoten word. Water geven is ook geautomatiseerd en gebeurd van bovenaf via sprinklers. Hiervoor wordt regenwater gebruikt wat is opgevangen.
Ook hangen er soort van meethuisjes in de kas, deze meten de temperaturen en de luchtvochtigheid in de kas. Buiten de kas is ook een weerstation die verbonden is met deze huisjes. Op deze manier wordt alles automatisch op peil gehouden.


Bij kamerplanten kwekerij Wejaru werken ze met een systeem waarbij elektriciteit en warmte uit 1 brandstof komt. (Warmte-krachtkoppeling) De warmte, stroom en CO2 die hierbij ontstaan worden hergebruikt bij het kweken van de kamerplanten. Op deze manier is er maar weinig CO2 uitstoot! Om nog een stapje verder te gaan qua duurzaamheid zijn de kweekpotten van gerecycled plastic huisafval en de plantenlabels zijn van papier. Goed bezig! Ze zijn dan ook in het bezit van een aantal certificaten om te laten zien dat ze zo milieuvriendelijk mogelijk kweken.
Van kwekerij naar klant
In de kas staan dus kamerplanten in verschillende groeifases, van kleine stekjes tot al wat grotere modellen. Tuincentra en bloemwinkels kunnen doorgeven door kamerplanten ze willen bestellen en hoeveel. De planten die klaar zijn voor de verkoop worden verpakt en op karren gezet. Klanten kunnen hun bestellingen zelf afhalen en anders worden ze met speciaal eigen transport gebracht. Ook gaan er regelmatig planten naar de veiling in Aalsmeer.


Je staat er helemaal niet bij stil welke weg je kamerplant helemaal heeft gevolgd, met deze blog hoop ik dat dat je er nu een duidelijker beeld bij hebt!
Ik vond ons bezoek aan de kamerplanten kwekerij superleuk en dacht wat zou het toch te gek zijn om hier heerlijk tussen al dat groen te mogen werken. Dus vroeg ik of ze nog mensen nodig hadden!😄 En, ja hoor nu mag ik een paar uurtjes in de week heerlijk met plantjes bezig zijn in de kwekerij! Hoe tof is dat!