Balkon met kamerplanten

Kamerplanten tips & ideeën voor een stijlvol balkon

Geschreven door:
Geschreven door:

Mevrouw Monstera

Vaak is het balkon een vergeten ongezellig hoekje, omdat veel mensen vinden dat ze teveel inkijk hebben of gewoon niet weten ze er mee moeten. Toch kan je hier juist een heel fijn plekje van maken met de juiste items, zodat je toch lekker buiten kan zijn. Het is toch heerlijk om in het zonnetje met een bakje koffie te genieten van een fijne oase. Naast een goed plekje om te zitten is een gezellige aankleding ook fijn en natuurlijk mogen kamerplanten hierbij ook niet ontbreken! Gelukkig zijn er kamerplanten die prima kunnen gedijen op jou balkon. In deze blog lees je welke kamerplanten hiervoor geschikt zijn en geef ik je inspiratie voor de styling.

Balkon met kamerplanten
📷 digsdigs.nl
Balkon met kamerplanten
📷 Anthuriuminfo.com
Welke kamerplanten zijn geschikt voor op een balkon?

Gelukkig zijn er een aantal kamerplanten die het heerlijk vinden om de lente en zomer buiten door te brengen. Wel is het natuurlijk van belang dat je even bekijkt hoeveel zonlicht er op jou balkon komt. Sommige kamerplanten zijn echte zonaanbidders, andere hebben genoeg aan een paar uurtjes zonlicht. 

Echte zonaanbidders zijn cactussen en vetplanten zoals Aloë vera’s en Agaves, deze kunnen prima de hele dag in de zon staan. De Yucca is van oorsprong een echte woestijnplant deze heeft het deze ook prima naar zijn zin op jou zonnige balkon. Let er wel op dat als de zon de hele dag schijnt, plantjes ook een stuk dorstiger zijn. 

Heeft jou balkon maar gedeeltelijk zon dan kan je ook kiezen voor de Bananenplant of een Strelitzia, met deze kamerplanten creëer je gelijk een junglesfeertje op je balkon! Maak het sfeertje af met Varens en Graslelies. En denk ook eens aan wat hangplanten in hoekje van je balkon, zoals de Zaagcactus of andere Epiphyllum soorten.

Balkon met kamerplanten
📷 sanvuonadong.vn
Balkon met kamerplanten
📷 Pinterest
Waar moet je rekening mee houden?

Er zijn wel een aantal dingetjes waar je op moet letten als je kamerplanten op je balkon gaat zetten. Zoals bijvoorbeeld de temperatuur, onder de 15 graden vinden de meeste kamerplanten het al gauw te frisjes. Zorg dat je ze dan ook op tijd naar binnen haalt zodra het in de nazomer begint af te koelen.

Een regenbui vinden je kamerplanten heerlijk dit is geen probleem, zorg alleen dat overtollig regenwater wel weg kan lopen uit de pot anders verzuipen ze. Bij droog weer kan het zijn dat je ze vaker water moet geven. Door de zon en wind kan de grond eerder opdrogen. Houd de potgrond dus goed in de gaten. Plantenvoeding geef je zoals gewoonlijk maandelijks.

Balkon met kamerplanten
📷 Behance.net
Balkon met kamerplanten
📷 sanvuonadong.vn
Stylingtips voor je balkon

Om het sfeertje verder af te maken kijk je eerst hoe de inrichting van je huis is en trek je dit door naar je balkon, zodat het allemaal een fijne match is. Het hekwerk op je balkon kan je met bijvoorbeeld met  (bamboe)matten dichtmaken of hang mooie gordijnen op als dat mogelijk is. Voor een gezellig sfeertje in de avond mag er natuurlijk ook geen verlichting ontbreken. Dit creëer je al met een lichtsnoer.

Wat je nu ook veel ziet zijn barretjes aan het hekwerk van je balkon met barkrukken erbij. Als je mooi uitzicht hebt vanaf jou balkon is dit ook een tof idee. Heerlijk je maaltijd oppeuzelen en genieten van je uitzicht!

Wellicht kan je ook de zijwanden van je balkon stylen met een tuinposter of plankjes waar planten op kunnen staan. En natuurlijk maak je het helemaal af met bijpassende plantenbakken en potten zoals bijvoorbeeld van Plesanto. Ook hierbij is het mooi om bij 1 stijl te blijven, dus bijvoorbeeld allemaal rieten manden voor een boho sfeertje of misschien hou je van een wat stoerdere stijl, dan kies je voor donkere stalen plantenbakken of potten.

Malaga Rhombus
Hardhout120x50x60,8 cm
Bellis
Polyester 80x80x60 cm
Andes Zuil
Cortenstaal 40x40x80 cm

Hopelijk is vanaf nu jou saaie balkon verleden tijd en kun je aan de slag na alle tips en inspiratie op deze blog. Wil je toch nog meer inspiratie opdoen? Zoek dan eens op Pinterest, daar vind je nog veel meer mooie, groene balkons!

Deze blogpost is gemaakt i.s.m. Plesanto.