Monstera verzorging

Monstera

Gatenplant

Lichte plaats, geen zon

Min. 12°

1x per maand

Lichtvochtig

Max. 400 cm

Giftig

Hoe verzorg je een Monstera?

De Monstera, ook wel bekend als Gatenplant, heeft zijn roots in de Zuid- en Centraal-Amerikaanse jungle, waar hij heel hoog tegen bomen op klimt. Als we praten over de Monstera bedoelen we meestal de Deliciosa, zoals op de foto. Maar er zijn nog veel meer toffe soorten, verderop kun je hier meer over lezen. En de verzorging is bij de meeste ongeveer hetzelfde.

De Gatenplant valt in de categorie makkelijke kamerplanten om te verzorgen. Lees gauw verder voor alle verzorging tips & tricks, om jou Monstera happy en healthy te houden.

Standplaats

Zet de Monstera op een lichte plaats, een paar uur ochtend of avondzon is geen probleem. Maar geen felle zon. Draai hem wel regelmatig een kwartslag om scheefgroei te voorkomen. Laat de temperatuur liever niet onder de 12° graden zakken daar houd een Monstera echt niet van.

Water

Een overdreven dorstige jongen is de Monstera niet, maar hij staat wel graag met zijn wortels in lichtvochtige aarde. Tussen de gietbeurten door is het niet erg als je de potgrond wat laat uitdrogen.

Let er wel op dat er nooit een laag water onderin de pot blijft staan, hierdoor kan wortelrot ontstaan. Met hydrokorrels onderin de pot kan je dit goed oplossen of laat de Monstera in de kweekpot zitten zodat je hem makkelijk uit de sierpot kan halen om eventueel uit te lekken. 

Vind je het moeilijk inschatten hoeveel water je moet geven? Gebruik dan een vochtmeter, hiermee kan je aflezen hoe vochtig de potgrond is.

Verkrijgbaar bij:

bol.com
Laatst bijgewerkt op: 20 February 2023 – 19:48

Voeding

Van de lente tot de nazomer (mei t/m september) mag je je Gatenplant 1 à 2 keer per maand voeding geven om de groei te stimuleren. Universele plantenvoeding is prima, lees goed de verpakking voor de juiste dosering. 

Heb je je Monstera net verpot, dan is extra voeding de eerste paar maanden niet nodig. In verse potgrond zit namelijk ook voor een paar maanden voeding.

In de wintermaanden gaat de Monstera in de ruststand en heeft dan geen voeding nodig.

Verpotten

Bij een goede verzorging kunnen Monstera´s flink groeien, toch is het niet nodig om ze jaarlijks te verpotten. Ze vinden het niet erg om een beetje krap te zitten. Eens in de 2 of 3 jaar verpotten is prima.

Kamerplanten verpotten doe je het liefst in het voorjaar, dan herstellen ze het snelste van hun verpotsessie, omdat ze dan in hun groeiperiode zitten. In andere periodes kan het natuurlijk ook best, maar dan hebben de meeste kamerplanten wel langer de tijd nodig voor ze helemaal hersteld zijn.

Luchtvochtigheid

Zorg dat het niet te droog is in jouw huis, want als tropische plant houdt de Monstera wel van een hoge luchtvochtigheid. Een luchtbevochtiger is hiervoor een fijn apparaat, maar je kan ook bijvoorbeeld waterbakjes aan de radiators hangen of regelmatig sproeien. Zet hem ook nooit in de buurt van de verwarming, hier is de lucht nog droger als hij aanstaat.

Wil je meer lezen over luchtbevochtigers? Ga dan naar deze blog!

Luchtwortels

Die gekke lange slierten aan je Gatenplant dat zijn luchtwortels. Deze luchtwortels worden in de natuur gebruikt om zuurstof en water uit de omgeving te halen en om zich vast te klemmen aan bomen, want het zijn echte klimmers.

Wat dat betreft hebben ze er in onze woonkamer dus eigenlijk niet veel aan, toch kunnen ze wel nut hebben. Zeker bij grotere Gatenplanten is het handig om deze luchtwortels in de aarde te steken, zo hebben ze extra steun en kunnen ze uit de aarde nog meer voeding halen.

Bladeren

Het is heel belangrijk om de bladeren van je plant goed schoon te houden, regelmatig afstoffen dus! Kamerplanten hebben licht op hun bladeren nodig om te kunnen groeien, en stoffige bladeren vangen niet veel licht. Bovendien is een schone plant ook weerbaarder voor plagen.

Krijgt jou plant gele bladeren? Waarschijnlijk heb je teveel water gegeven. Controleer de potgrond en de wortels op rot en pas je watergift aan. Gele bladeren snoei je het best af, deze worden niet meer groen, maar zullen afsterven.

Gaan de bladeren krullen of krijgt het bruine randen? Dit is een teken dat de luchtvochtigheid te laag is. Vooral in de winter als de verwarming aan staat kan dit gebeuren. Sproei wat vaker, zet bakjes met water op de radiator of het allerbeste, zet een luchtbevochtiger neer.

Zitten er bruine vlekjes op de bladeren? Check eerst op beestjes, doe dit echt met een loep en goed licht. De meeste beestjes, zoals spint en trips zijn bijna niet te zien zo klein. Als je echt geen beestjes kan vinden kan het ook verbranding van de zon zijn. Kijk dus even of jou plant wel op de goede plaats staat. Een beetje ochtend- of avondzon is geen probleem, maar van de hete middagzon kunnen de bladeren dus verbranden.

Bloeien

Je Gatenplant kan bloeien, alleen gebeurt dit zelden in de woonkamer. De bloemen lijken veel op die van de Lepelplant. Hoe mooi de bloem ook is, het beste knip je ze toch af, want ze kosten de plant veel energie.

Vruchten

In de jungle kunnen er eetbare vruchten aan de Monstera (deliciosa) groeien! Deze vruchten schijnen ontzettend lekker te zijn, een smaakbommetje van ananas en banaan. Vandaar zijn 2e naam deliciosa. Het duurt een jaar voordat deze vruchten rijp zijn.

Soorten

Enkele bekende soorten van de Monstera zijn:
 
• Monstera deliciosa
• Monstera adansonii (Monkey Mask)
• Monstera sp peru
• Monstera standleyana
• Monstera pinnatipartita
 

Verkrijgbaar bij:

fleur.nl
bol.com
plantje.nl
plnts.com
plantenwinkel.nl
Laatst bijgewerkt op: 3 March 2023 – 13:42

Verkrijgbaar bij:

fleur.nl
bol.com
plantje.nl
plnts.com
Laatst bijgewerkt op: 3 March 2023 – 13:44

Verkrijgbaar bij:

fleur.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 16 February 2023 – 17:34

Stekken

Een Gatenplant stekken is heeeeel erg makkelijk! Je kan een stengel met blad van je plant afsnijden, zorg ervoor dat je ongeveer 2 cm onder een luchtwortel of node (bruin knobbeltje) afsnijd met een schoon mesje. Deze luchtwortel of node heb je echt nodig, zonder dit zal er niets gebeuren. Hieruit zullen namelijk meerdere wortels groeien.

Deze stengel kun je vervolgens in een vaas met water zetten en dan is het heel veel geduld hebben. Vanaf het voorjaar zullen er sneller wortels aangroeien, omdat dit het groeiseizoen is. Ververs wel elke 2 weken het water. En zet hem ook in een glazen doorzichtige vaas, want zo kun je het groeiproces goed volgen!

Giftig

Helaas is de Gatenplant giftig. Heb je huisdieren die graag aan planten knabbelen of kleine kinderen die alles in hun mond stoppen, dan zou ik oppassen met deze plant. Je kunt hem natuurlijk ook wat hoger zetten of op een kamer waar ze niet kunnen komen. Inname kan zorgen voor diarree en zwellingen of irritaties aan de keel, tong of huid. Raadpleeg het beste een arts wat te doen.

Ziektes en plagen

Een gezonde Monstera zal niet gauw last krijgen van ziektes of plagen. Maar een plant die wat zwakker is kan vatbaar zijn voor spint of trips. Houd daarom altijd de bladeren goed schoon en zorg dat hij niet op de tocht staat. Wordt de plaag toch wel erg hardnekkig? Dan zul je dit moeten gaan bestrijden. Doe dit het liefst met biologische producten of met de natuurlijke vijand.
De natuurlijke vijand van spint zijn bijvoorbeeld roofmijten, je zet deze uit in je besmette plant en ze doen al het werk voor je!

Verkrijgbaar bij:

biogroei.nl
insectheroes.nl
Laatst bijgewerkt op: 21 February 2023 – 14:32

Veel gestelde vragen over de Monstera

Waar moet een Monstera staan?

De Monstera staat graag op een lichte plaats, wat ochtend- of avondzon is geen probleem. Maar zet hem liever niet in de volle middagzon, dan kunnen z’n bladeren verbranden.

Hoeveel water geef je een Monstera?

Hoeveel water je aan je Monstera geeft is van een aantal dingen afhankelijk: de grootte van je plant, de temperatuur en het seizoen. Wanneer het warm is (boven de 20° graden) heeft je plant meer water nodig, geef daarom in de zomermaanden 2x per week water. Vanaf het najaar kan je terug naar 1x per week. En ook hoe groter je plant hoe meer hij nodig heeft. Voel met je wijsvinger in de grond of gebruik een vochtmeter om te kijken of hij niet te nat of te droog is.

Waarom worden de bladeren van mijn Monstera geel?

Gele bladeren is een teken dat je teveel water geeft. Check de potgrond en de wortels op wortelrot en geef vanaf nu minder water. De gele bladeren kun je het beste afknippen, deze worden niet meer groen, maar zullen afsterven.

Waarom wordt mijn Monstera bruin?

Bruine randen aan de bladeren van je Monstera is een teken van een te lage luchtvochtigheid, zeker in de wintermaanden als de verwarming aan staat kan dit gebeuren. Verhoog de luchtvochtigheid door vaker te sprayen met water, bakjes water op de radiator of met een luchtbevochtiger.

Heb je meer bruine vlekjes op de bladeren? Dit kunnen beestjes zijn of verbranding door de zon. Check op beide en behandel of verplaats hem.

Hoe krijgt een Monstera grote bladeren?

Hoe ouder en groter je Monstera, hoe groter de bladeren zullen worden. Grotere bladeren hebben ook meer insnijdingen en gaten. Verzorg hem goed, zodat hij goed groeit en dan komen die grote bladeren vanzelf. Even geduld dus!

Hoe laat je een Monstera omhoog groeien?

De Monstera is een echte klimmer, het beste is dus om hem ergens tegenop te binden. Gebruik hiervoor een mosstok of kokospaal, hieraan kunnen de luchtwortels zich vastklemmen. Maar je kan ook een mooie stok gebruiken. Bind je plant vast met rubberen binddraad of speciale klittenband. Gebruik liever geen ijzerdraad, dit gaat op den duur in de stengels snijden.

Wat te doen met de luchtwortels van een Monstera?

De luchtwortels kun je in de aarde steken zodat je plant nog beter voeding en water kan opnemen. Als je een mosstok of kokospaal gebruikt kun je de luchtwortels hier ook omheen wikkelen, zo ondersteunt hij zichzelf.

Hoe giftig is een Monstera?

Een hapje Monstera kan bij huisdieren en kleine kinderen leiden tot diarree en irritaties of zwellingen aan de tong, keel en huid. Neem contact op met je huis/dierenarts, zij kunnen je vertellen wat je het beste kunt doen.

Kan een Monstera in de volle zon?

Zet je Monstera liever niet in de volle zon, dan zullen z’n bladeren verbranden. Hij staat graag op een lichte plaats, een paar uur ochtend- of avondzon is geen probleem.

Waarom zitten er gaten in de bladeren van de Monstera?

In de natuur klimt een Monstera tegen bomen op, door z’n gaten zorgt hij ervoor dat de onderste bladeren ook licht en regenwater krijgen. Mooi hoe de natuur werkt!

Kan je een Monstera stekken zonder luchtwortel?

Helaas, als je een Monstera wilt stekken heb je echt een luchtwortel nodig of een node, dit is een bruin knobbeltje, het begin van een luchtwortel. Als je de luchtwortel of node in het water zet zullen hieruit meerdere wortels groeien.

Kan je de luchtwortels van een Gatenplant afknippen?

Als je de luchtwortels te lang vindt worden dan kan je ze gerust afknippen. Laat dan nog ongeveer 5 cm zitten.

Deze pagina bevat affiliate links. Dat betekent dat als jij op een link klikt en bij dat bedrijf iets koopt, ik hiervoor een kleine vergoeding ontvang. Jij betaalt hier uiteraard niks extra voor. Heb je hier vragen over? Lees dan de advertentie disclaimer.