Monstera soorten | Dit zijn de meest populaire varianten

Geschreven door:
Geschreven door:

Mevrouw Monstera

Mijn favoriete kamerplant is natuurlijk de Monstera deliciosa! Maar wist je dat er nog veel meer Monstera soorten zijn? Meer dan 40 soorten zijn er zeker wel en allemaal zijn ze verschillend van grootte, kleur en gaten. Sommige zijn overal wel verkrijgbaar en weer andere zijn heel zeldzaam.

Soms is het moeilijk om te zien welke soort je nu precies hebt, want een jonge plant kan er weer heel anders uit zien als ze groot en volwassen zijn. Daarom worden ze ook vaak verward met andere soorten, vaak met Philodendrons, die weer nauw verwant zijn aan de Monstera’s. Dit is waarschijnlijk ook de reden waarom sommige soorten meerdere namen hebben.

Als Monstera liefhebber vind ik het leuk om meerdere Monstera soorten in m’n plantencollectie te hebben. Wil je graag weten weten welke soorten er allemaal nog meer zijn? Hieronder heb ik er een aantal voor je op een rij gezet.

Monstera deliciosia

Deze populaire Golden Oldie kennen we allemaal wel waarschijnlijk. Heerlijk makkelijk te verzorgen plant die gelijk een urban jungle gevoel geeft in je huis. Hij wordt ook wel Gatenplant of Swiss Cheese Plant genoemd. En die gaten heeft hij om een speciale reden, namelijk om ervoor te zorgen dat de onderste bladeren ook licht krijgen. Hoe ouder hij wordt, hoe groter de bladeren en de gaten. Mooi hé hoe de natuur werkt!

Er zijn ook bonte of variegated varianten van de Monstera deliciosa, namelijk de Monstera deliciosa Thai Constellation met roomkleurige vlekken en de Monstera deliciosa albo variegata met witte vlekken en strepen. Deze soorten zijn een stuk zeldzamer en daarom worden er vaak flinke prijzen voor gevraagd.

Monstera deliciosa
📷 @mevrouwmonstera
Monstera deliciosa
Gatenplant
 
Monstera borsigiana

Er is veel te doen wat betreft de Monstera borsigiana. Er zijn experts die zeggen dat de borsigiana eigenlijk een synoniem is voor deliciosa. Dat wil zeggen dat ze beweren dat het gewoon dezelfde plant is en geen ander soort. Weer anderen zeggen dat er duidelijk verschil is in de groeiwijze en het zou bij de borsigiana ontbreken aan de ribbels in de overgang van blad naar stengel. Ik ben zelf geen expert, dus ik heb geen idee wat er van waar is. Ze lijken in ieder geval wel veel op elkaar!

📷 @bikinkebun
 
Monstera adansonii

De Monstera adansonii is ook wel bekend als de Monkey Mask. En ook wordt de naam Monstera friedrichsthalii wel gebruikt. De bladeren zijn een stuk kleiner als van zijn grote broer de Monstera deliciosa. Het zijn lekkere groeiers en ook makkelijk te stekken. Deze groene vriend is dan ook overal wel verkrijgbaar. Je kan ze laten hangen, maar ook langs een plantenstok omhoog laten groeien.

Ook van de Monstera adansonii is een bonte variant, de Monstera adansonii variegata. Deze zijn zeldzaam en kom je niet vaak tegen. En als je hem wel tegenkomt heb je een dikke portemonnee nodig!

📷@plantlifelove_1
Monstera adansonii
Monkey mask
 
Monstera sp. peru

1 Van de soorten die geen gaten in z’n bladeren krijgt is de Monstera sp. Peru. Andere namen die ook wel wordt gebruikt is Monstera karstenianum en Philodendron opacum. Philo’s en Monsters zijn heel nauw verwant aan elkaar en daarom worden de namen nogal eens verward. Lekker handig! Ook deze plant is een snelle groeier en makkelijk te stekken. De gebobbelde blaadjes zien er grappig uit en hij is supermooi als hangplant. Maar van nature is het een klimmer, dus je kunt hem ook ondersteuning geven door middel van een mosstok of plantenstok.

📷 @mamaofmonstera
Monstera sp peru
karstenianum
 
Monstera siltepecana

De Monstera siltepecana heeft grijsgroene kleine blaadjes en is net als de meeste Monstera’s een echte klimmer. Als je hem laat klimmen zullen z’n bladeren steeds groter worden en komen er ook gaten in het blad. Heb geduld dit kan een paar jaar duren! Naar deze soort zal je wel even goed moet zoeken, hij is niet gemakkelijk verkrijgbaar. Meestal kom je stekjes tegen, want deze wortelen heel makkelijk op water.

📷 @gail_chananchida

 

Wil je graag weten hoe je een plantenstok bij je Monstera plaatst? Lees dan eens deze blog!

 
Monstera standleyana

Nog zo’n klimmer is de mooie Monstera standleyana! En ook met deze naam is weleens verwarring, want hij wordt ook wel Philodendron cobra genoemd. Deze soort is ook 1 van de weinige Monstera’s die van zichzelf al bont is, op de donkergroene bladeren zitten vaak witte spatjes en vlekjes wat deze plant zo bijzonder maakt. Het is even zoeken naar deze knapperd, maar dan heb je wel mooie stoere Monstera soort.

📷 @corinnepirschel
 
Monstera lechleriana

Een jonge (juvenile) Monstera lechleriana heeft nog geen gaten in de bladeren, pas als deze groter en ouder is zullen er gaten in komen. Velen vinden de lechleriana en de adansonii op elkaar lijken, maar als je goed kijkt naar de gaten in de bladeren zie je goed het verschil. Bij de lechleriana zitten de gaten wat dichter bij de middennerf en zijn de gaten wat ronder.

📷 @plantitomanoy
Algemene banners
 
Monstera dubia

De Monstera dubia heeft een totaal andere groeiwijze dan de meeste Monstera’s, de kleine jonge blaadjes groeien namelijk plat tegen een boomstam aan. Dit kan je thuis nabootsen door ze op een met mos beklede plank te laten klimmen. Een volwassen Monstera dubia heeft ook weer hele andere bladeren, zodat je haast denkt dat het een andere plant is. Jonge blaadjes hebben dan ook geen gaten en zijn lichtgroen met allemaal donkere nerven en de volwassen bladeren hebben meer spleten in hun bladeren en zijn effen groen.

📷 @sydneyplantguy
 
Monstera obliqua

De echte Monstera obliqua is uiterst zeldzaam! Helaas wordt de naam onterecht heel vaak gegeven aan Monstera adansonii. Laat je daar niet door misleiden. Er is namelijk duidelijk verschil tussen deze twee. Voor een echte obliqua betaal je een vermogen en eigenlijk zou je de verzorging ervan beter over kunnen laten aan deskundige kwekers, want er zou maar wat mee gebeuren.🙈 De bladeren zijn wel heel bijzonder, want het zijn meer gaten dan blad. Dat maakt hem natuurlijk ook een stuk kwetsbaarder.

Monstera acuminata

Een klein blijvende Monstera variant is de acuminata. Hij lijkt erg veel op de adansonni, maar de bladeren blijven veel kleiner en smaller. Groter dan 15 cm zullen ze zeker niet worden. Ook is het blad van de acuminata wat donkerder groen. Deze soort is daarom ook zeer geschikt voor in terraria. Hij is ook een snelle groeier en makkelijk te stekken. Krijg je lange bladloze stelen? Zet hem dan tegen een plantenstok/mospaal, hij wil dan graag omhoog groeien.

Monstera pinnatipartita

Ook de Monstera pinnatipartita is een geweldig mooie soort voor je Monstera collectie! Ook deze klimmer begint met hele bladeren als ze klein zijn. Naarmate hij wat groter wordt krijgt hij geen gaten maar diep ingesneden bladeren.

In dit overzichtje zie je duidelijk de verschillen in de bladeren van de verschillende Monstera soorten.

monstera soorten, monstera bladeren, monstera overzicht,

Zelf heb ik ook een aantal Monstera soorten in huis, hoewel de meeste nog vrij klein zijn. Uiteraard de Monstera deliciosa, waarmee mijn plantenliefde pas echt begon. Verder een Monstera adansonii, sp peru, siltepecana, standleyana, pinnatipartita en een acuminata.

Deze blogpost bevat affiliate links. Dat betekent dat als jij op een link klikt en bij dat bedrijf iets koopt, ik hiervoor een kleine vergoeding ontvang. Jij betaalt hier uiteraard niks extra voor. Heb je hier vragen over? Lees dan de advertentie disclaimer.