Planten terrarium – Zelf maken is heel makkelijk met dit stappenplan

Al een tijdje had ik het in m’n bol dat ik weer eens een planten terrarium of ecosysteem wilde gaan maken, maar ik zag maar nergens een leuke vaas of iets anders van glas wat naar m’n zin was. Ik wil dan toch weer iets wat net een beetje anders is dan de standaard planten terrariums en ecosystemen die je overal ziet. En daarbij wilde ik graag een planten terrarium maken waar de materialen afgepast bij zitten. Als je zelf alles los koop zoals grond en mos, dan heb je altijd wat over, niet echt handig! En daar was ineens Plant Rebelz! (Helaas bestaat deze webshop niet meer)  Een samenwerking was geboren en ik mag een Grow-it-yourself terrarium voor hun promoten!

Planten terrariums en ecosystemen zijn super hip en makkelijk, zeker als je niet zulke groene vingers hebt, maar toch wat groen in huis wilt, want deze plantjes zorgen voor zichzelf! En denk je nou…dat is vast moeilijk zo’n ding zelf maken, dat valt echt reuze mee! In deze blog zal ik uitgebreid en stap voor stap uitleggen hoe je een zelf een planten terrarium kan maken! Ik heb er zelfs een filmpje van gemaakt!

 

 terrarium, ecosysteem, flessentuin, mini-ecosysteem, minituintje, zelfvoorzienend, diy,
Wat zit er allemaal in de Grow-it yourself kit?
  1. Glazen pot met schaal en deksel
  2. 2 Plantjes (bij mij een Tradescantia en een Dracaena White Jewel, het kan zijn dat jij een andere krijgt, dit is afhankelijk van de voorraad.)
  3. Witte steentjes/grind
  4. Actieve kool
  5. Potgrond
  6. Mos
  7. Stappenplan
Stappenplan

Stap 1. Als eerst, maak een lekker sopje en ga de pot goed schoonmaken en maak hem vervolgens goed droog.

Stap 2. De eerste laag die erin gaat zijn de witte steentjes, deze zorgen voor een goede afwatering, zodat de potgrond en de worteltjes niet constant in het water staan. Anders gaan ze rotten en dat willen we natuurlijk niet! Je kan een rechte laag maken, maar je kan het ook heuvelachtig maken of alles schuin. Wat jij wilt!

ecosysteem, flessentuin, mini-ecosysteem, minituintje, zelfvoorzienend, diy,

Stap 3. Bedek deze laag met de actieve kool, dit zijn de donkere steentjes. Deze steentjes zijn heel belangrijk want ze zorgen dat schimmels geen kans krijgen in jouw terrarium!

 ecosysteem, flessentuin, mini-ecosysteem, minituintje, zelfvoorzienend, diy,

Stap 4. Vul nu de pot met de potgrond. (dat wordt even kliederen 😅)

ecosysteem, flessentuin, mini-ecosysteem, minituintje, zelfvoorzienend, diy, plantenterrarium

Stap 5. Nou dat valt best mee toch? Alleen nu komt het minst makkelijke onderdeel…de plantjes! Neem die uit hun potjes en haal voorzichtig zoveel mogelijk potgrond weg bij de worteltjes. Het grootste plantje heb ik in het lagere gedeelte van de pot gezet, omdat hij anders al tegen de bovenkant zat! Graaf een kuiltje op de plek waar je hem wilt, zet het plantje erin, en maak het kuiltje weer dicht en druk de potgrond wat aan rond het plantje. Het gaat een beetje onhandig omdat je er maar met 1 hand in kunt, gebruik anders 2 lepels. Er is ook speciaal gereedschap hiervoor te koop, mocht je dat makkelijker vinden! Doe dit ook met het andere plantje. Deze heb ik zelf heel voorzichtig een beetje los gescheurd, zodat ik hem wat meer kon verdelen in de pot.

grow-it-yourself terrarium, ecosysteem, flessentuin, mini-ecosysteem, minituintje, zelfvoorzienend, diy,

Stap 6. Dek de potgrond af met de mos. Ik kreeg er zelf een flinke dikke plak bij, die ik steeds in stukjes heb gebroken, dit werkt wat makkelijker. Goed aandrukken en check even of alle blaadjes van de plantjes boven het mos zitten!

grow-it-yourself planten terrarium maken, ecosysteem, flessentuin, mini-ecosysteem, minituintje, zelfvoorzienend, diy,

Stap 7. Misschien heb je zelf nog wat mooie stenen, grind of houtsnippers? Of een klein grappig (Boeddha)beeldje! Leuk als decoratie erbij! Zelf heb ik er nog wat mooie stenen van onze vakantie in Italië erbij gelegd.

grow-it-yourself planten terrarium maken, ecosysteem, flessentuin, mini-ecosysteem, minituintje, zelfvoorzienend, diy,

Stap 8. Giet wat water (liefst regenwater) in de pot en laat hem eerst een week openstaan voor je de deksel erop doet. Als het goed is krijg je dan na een tijdje condens in de pot, dus niks aan doen dit hoort zo en zorgt ervoor dat de plantjes helemaal voor zichzelf kunnen zorgen! Kun je er echt niet meer doorheen kijken? Dan kan je hem wel heel eventjes luchten. Geen condens? Dan is het niet vochtig genoeg! Zet je mooie Grow-it-yourself terrarium op een lichte plek, maar niet in de zon. En natuurlijk ook een plekje waar je er elke dag van kan genieten! En draai je terrarium ook regelmatig zodat alle plantjes evenveel licht krijgen.

Tip: haal verdorde blaadjes niet weg, dit wordt namelijk weer omgezet in voeding voor de plantjes!

Ik maakte een stopmotion filmpje van alle stappen. Kijk je mee?

En hier nog even een kijkje van dichtbij in het terrrarium!⬇

Tof geworden toch, ik ben er helemaal blij mee! Ga jij ook een planten terrarium maken? Ben erg benieuwd naar de jouwe!

Heb je nou de DIY smaak te pakken? Kijk dan eens hier hoe je zelf een stekbord kunt maken!

Deze blogpost is gemaakt i.s.m. Plant Rebelz en deze producten heb ik gekregen.