Plantenasiel – gun je plant een tweede leven

Geschreven door:
Geschreven door:

Mevrouw Monstera

Een plantenasiel…had het me een tijdje geleden gevraagd en ik had er nog nooit gehoord, ik wist niet dat zoiets bestond! Maar het is eigenlijk een geweldig initiatief! Want waarom zou je een plant weggooien, omdat je hem niet meer leuk vindt of het lukt toch niet zo goed om hem te verzorgen? Of misschien gaan je ouders kleiner wonen en hebben ze geen plek meer voor alle planten. Maak er iemand anders blij mee! Weet je niemand? Dan is zo’n asiel dus een uitkomst! Én je draagt ook nog eens bij aan verduurzaming, want verspilling is zo zonde en onnodig.

kamerplant
Hoe werkt dat dan zo’n plantenasiel?

Zie het als een kringloopwinkel voor planten, je oude spullen die nog prima zijn breng je toch ook daarheen? De beheerder of beheerster van een asiel zal de binnengekomen plantjes verzorgen en eventueel aan laten sterken en gaat vervolgens zorgen dat de plant geadopteerd kan worden. Vaak wordt er dan een klein bedrag gevraagd, want tja verse potgrond, plantvoeding en potjes kosten ook geld.

plantjes, kamerplanten, plantenziekenhuis, plantenasiel
 Plantenasiel Geldermalsen

Ik was zelf erg nieuwsgierig geworden en wilde graag een asiel bezoeken. Nadat ik ome Google had geraadpleegd, kwam ik erachter dat het dichts bijzijnde asiel voor mij in Geldermalsen zit. Plantenasiel Geldermalsen Nieuw Stekkie heeft een Facebookpagina waar alle adoptieplanten op worden aangeboden! Ik nam contact op met Mersa, de beheerster en vroeg of ik langs mocht komen. Dat mocht!

plantenziekenhuis, plantenasiel
Plantenkast

In mei 2019, verteld Mersa, nam ze het plantenasiel over die toen nog in Culemborg zat, hier kon ze helaas niet lang blijven, maar gelukkig kan ze sinds oktober 2019 terecht bij het Centrum voor Duurzaamheid “de Knop” in Geldermalsen! Hier staat een plantenkast, waarin alle planten staan die geadopteerd kunnen worden, je mag zelf het bedrag bepalen wat je er voor wilt geven, in ieder geval minimaal 50 cent voor de kosten. Aan de andere kant van de kast kan je ook planten inleveren.

plantenkast, plant adopteren, plantenasiel
Plantenziekenhuis

Bij haar thuis heeft Mersa een plantenziekenhuis, zodat ze de planten goed in de gaten kan houden. In eerste instantie was ze bang dat ze niet genoeg wist over planten. Maar met wat gezond verstand, boeken en internet gaat het prima! Ze heeft niet alleen planten, maar ook veel stekjes. Ze stekt ze zelf en ze krijgt ze ook van mensen. Zo kreeg ze eens van een oudere dame stekjes van haar eigen Sansevieria, ze vond het zonde om ze weg te gooien. Mersa verzorgt ze dan tot ze wat groter en sterker zijn en zet dan een oproep op Facebook of ze gaan naar de plantenkast. Momenteel heeft ze 120 plantjes en stekjes in huis! In het jaar 2019 redde ze toch maar mooi 203 planten van het afval!

stekjes, plantenziekenhuis, plantenasiel
Plantenasiels in Nederland

Ik dacht laat ik voor jullie eens een mooi lijstje maken met alle plantenasiels in Nederland, maar dit lijstje is een LIJST! Wow, wat zijn er al veel! Voortaan kan jij je groene mismatch een nieuw leven geven en/of een nieuwe vriend adopteren, want er zit er vast wel 1 bij jou in de buurt!

Klik hier voor het alfabetische overzicht van plantenasiels in Nederland

Ken jij nog een plantenasiel die er niet tussen staat? Let me know!

Ga jij een asiel bezoeken? Neem (plastic) potjes mee die je niet meer gebruikt, daar maak je ze heeeel blij mee!

Stekjes, plantenasiel, kamerplanten

Natuurlijk was ik na mijn bezoekje aan het Plantenasiel Geldermalsen niet met lege handen naar huis gegaan!😅 Op de foto hierboven zie je m’n aanwinsten!