Crazy Plantlady Tessa

Plantfan Interview met Crazy Plantlady Tessa

Geschreven door:
Geschreven door:

Mevrouw Monstera

Voor het Plantfan Interview in maart mocht ik @crazy.plantlady.tessa interviewen! Wij volgen elkaar al een tijdje op Instagram, maar hoe leuk is het om het verhaal achter dit account te lezen!

Vertel, wie ben je & wat doe je?

Hoi! Ik ben Tessa en ik ben 34 jaar oud. Ik ben moeder mijn zoon van 10 jaar en mijn dochter van bijna 1 jaar. Ik werk in de gehandicaptenzorg. Als ik niet met mijn kinderen of werk bezig ben, ben ik voornamelijk druk met mijn grote passie, planten.

Ik verzamel (bijzondere en zeldzame) planten, ik denk dat ik stiekem een beetje verslaafd ben aan planten. Ik kan soms aan niets anders denken, haha. Ik ben gek op het stekken en vermeerderen van planten.

Online en in Verkoopfabriek, dit is een winkel in Assen, verkoop ik planten en stekken. De meeste planten heb ik zelf gestekt, soms koop ik ook planten in. De potten koop ik tweedehands in kringloop winkels. In Juni 2020 ben ik in Verkoopfabriek een plantenasiel begonnen.

Het doel is om planten een tweede kans te geven die anders de afvalbak in zouden gaan. Het plantenasiel is vanaf het begin een groot succes. Op Instagram ben ik heel actief. Ik geniet enorm van het delen van mijn passie met heel veel mensen uit de wereldwijde plantcommunity.

Crazy Plantlady Tessa
Plantfan Interview

Met welke kamerplant is het allemaal begonnen?

Het is begonnen met de Pilea Peperomioides (pannenkoekplant) en de Chlorophytum (graslelie). Het stekken van deze planten is erg gemakkelijk. Ik ervaarde een gevoel van blijdschap, euforie en enthousiasme waardoor ik al heel snel andere planten kocht en op internet opzocht hoe ik deze kon stekken. In korte tijd groeide mijn interesse en daarmee ook het aantal planten in huis.

Welke kamerplant is je het meest dierbaar?

Ik heb een pannenkoekplant in West-German vintage pot. Deze pot brak tijdens een autorit waarbij mijn man (toen nog mijn vriend) en ik onze eerste ruzie kregen. Mijn man werd boos en nam expres heel hard een bocht terwijl wij net een partij potten in de kringloop hadden gekocht.

Ik baalde enorm toen ik zag dat juist deze pot stuk was. Mijn man heeft hem geplakt en ik heb er een klein stekje in gezet. 3 jaar later is het een prachtige grote plant en staat hij bij onze dochter op de slaapkamer. Het is een symbool geworden voor onze liefde, die ondanks dat we soms wat onenigheden hebben, enorm sterk en vruchtbaar is gebleken. 

Wat is het hoogste bedrag dat je ooit voor een plant uitgegeven hebt?

Een hele confronterende vraag, haha. Mijn duurste plant was 320 euro voor een stekje. Gevolgd door 300 voor een plant en dicht er onder zitten nog wel een paar. Nu moet ik wel zeggen dat ik planten koop met het doel als ze groter zijn, ze te stekken en deze te kunnen verkopen.

Er zijn planten waar ik al behoorlijk winst op heb gemaakt. Zo kocht ik bijvoorbeeld 2 jaar geleden een stek voor 70 euro. Hiervan heb ik inmiddels twee stekken verkocht voor 370 en 250 euro. Onder de streep heb ik nog geen winst gemaakt met mijn planten. Daarvoor is mijn verzameldrang te groot.

Het verkopen van planten kan ik mijn hobby betalen. Ik heb wel de wens om ooit van mijn planten rond te kunnen komen en mijn baan in de zorg op te kunnen zeggen.

Algemene banners

Welke plantentip moeten wij echt weten?

Alles maar dan ook echt alles is te vinden op internet, google, youtube, instagram. Het is een grote bibliotheek voor al je vragen. Toen ik net het plezier in planten ontdekte heb ik uren op youtube naar filmjes gekeken over hoe mensen verschillende planten stekken, (ver)potten en laten groeien.

Als ik het op google niet vind vraag ik het op instagram. Er is altijd wel iemand die het antwoord kent. Boeken zijn leuk hoor! Zeker lezen, maar eigenlijk overbodig 😉

Plantfan Interview Tessa
Plantfan Interview

Al een insectenplaag gehad?

Poeh ja, je kunt beter vragen, al eens geen insectenplaag gehad? Rouwvliegjes, bladluis, spint, wolluis, trips. Ik probeer tegenwoordig preventief te werken om te voorkomen dat ik een plaag van het een of ander in mijn huis krijg. Gezonde planten zijn minder vatbaar voor ongedierte.

Ook helpt sproeien of douchen van de planten. Door ervaring herken ik gelukkig de eerste signalen al heel snel en kan ik planten nog in een vroeg stadium behandelen en afzonderen van andere planten. Ik heb standaard een kant en klare spay in huis tegen verschillende soorten bladluis voor behandeling van bladeren van de plant.

Verder gebruik ik (preventief) aaltjes. Deze eten de eitjes van de plaag in kwestie op en zorgen ervoor dat de plaag niet meer verder verspreid. Dit is voor mij wel een intensieve behandeling want je moet al je planten behandelen om het effectief te laten zijn en ik heb ruim 250 planten en stekken in huis. Ik heb er wel erg goede ervaring mee.

Verder heb ik veel gelezen over Neemolie. Dit heb ik nog niet in huis maar ben voornemens mijn planten hier preventief mee te behandelen.

Plantfan Interview
Plantfan Interview Tessa

Wat is je ergste plantenblooper?

Lastig, ik heb niet echt een specifieke blooper eigenlijk. Mijn meest gemaakte fout is dat ik planten te veel water te geef. Ik ben soms een beetje enthousiast en verzuip ze dan bijna. Haha oeps.

Welke mooie groene plekjes moeten we echt een keer bezoeken?

Misschien niet voor iedereen bereikbaar maar de plek die als eerst bij mij opkomt zijn de botanische tuin in Durbin, Zuid Afrika. Wat hebben mijn man en ik hier genoten! Verder kan ik al enorm genieten van een tuincentrum. Om mijn lijstje om nog eens heen te gaan staan de botanische tuinen in Utrecht en Tuincentrum Global Garden Zwaanshoek.

Wat zou je zelf nog willen vertellen?

Wat ik zo mooi vind aan planten is dat het mensen verbind. Tref iemand die ook van planten houd en je kunt er uren over praten. Als iemand een plant bij mij thuis koopt staan we 9 van de 10 zo een kwartier te praten.

Ook in mijn werk merk ik dat heel sterk. Bij cliënten die ook graag met planten bezig zijn kan ik heel gemakkelijk contact maken. Je hebt een onderwerp om over te praten zonder heel persoonlijk te moeten zijn terwijl tegelijkertijd ik direct uitgenodigd wordt in hun appartement (hun veilige omgeving) om naar de planten te kijken.

Dankjewel Tessa voor het delen van jou verhaal! Ben jij ook een crazy plant lady/men net als Tessa en wil je ook graag geïnterviewd worden door mij? Stuur een mailtje naar mevrouwmonstera@kpnmail.nl en wie weet ben jij de volgende! Nog meer Plantfan interviews lezen? Klik hier!