Takkewijven

Plantfan Interview met Katja en Miranda van de Takkewijven

Geschreven door:
Geschreven door:

Mevrouw Monstera

Deze maand in Plantfan Interview, Miranda en Katja, de dames achter het Instagramaccount @takkewijven! Lees welke botanische tuin ze bezocht hebben en welke kamerplant bovenaan hun wishlist staat!

Vertel, wie zijn jullie & wat doen jullie?

Wij zijn Miranda en Katja en we kennen elkaar al zo’n 18 jaar. We hebben elkaar online ontmoet, en onze creativiteit heeft ons bij elkaar gebracht. Daarbij wonen we bij elkaar in de buurt, Miranda in Heerde en Katja in Zwolle.
Al die jaren hebben we verschillende creatieve dingen samen ondernomen. Van sieraden maken tot mozaïeken. Maar verder zijn we ook los van elkaar nog creatief op allerlei andere vlakken. Miranda is heel goed met de naaimachine, daar heeft Katja weer totaal geen geduld voor. Katja vind het weer heel leuk om te zeefdrukken en andere grafische technieken uit te proberen.

In augustus 2018 is Takkewijven ontstaan. Katja had een idee en dacht ook wel dat Miranda hiervoor te porren was. Dus op Instagram had ze het account ‘Takkewijven’ al geregistreerd. Tijdens een high wine heeft Katja het idee voorgelegd aan Miranda. En tsja, met wat wijn er in klonk het meteen als een briljant plan. We hebben Takkewijven opgezet omdat we zelf aan het experimenteren waren met planten, we waren bezig om groene vingers te kweken en wilden dit laten zien. Maar niet verwacht dat het account zo enorm zou groeien en nog steeds groeit.

Inmiddels vinden we dat we aardig groene vingers hebben en willen onze volgers laten zien dat het niet zo moeilijk is om planten in leven te houden. Als zijn er natuurlijk uitzonderingen onder planten…
Daarnaast nemen we onze volgers mee in ons interieur, we laten DIY’s zien, onze kringloopgelukjes, geven af en toe shoptips. Ook in de DIY’s willen we laten zien dat het bijvoorbeeld niet zo moeilijk is om zelf een lamp te maken.

Plantfan Interview
Plantfan Interview
Met welke kamerplant is de groene liefde begonnen?

Met de Pilea! De pannenkoekplant dus. Voor ons beide. We zagen dat er opeens allemaal mini’s bij kwamen, die hebben we weggehaald en zijn we gaan stekken. Daarna zijn we met andere planten gaan experimenteren. We kochten planten met als doel om te gaan stekken.

Welke kamerplant is jullie het meest dierbaar?

Katja is gek van de stippenbegonia’s, maar die hebben het de laatste tijd een beetje moeilijk. Toch blijft ze volhouden. Daarnaast vind ze de epipremnums erg mooi. En ze is fan van planten waar roze in zit. De trots is de Alocasia Pink Dragon.
Miranda is ook fan van de stippenbegonia’s maar ook bij haar gaan ze niet echt soepel momenteel. Daarnaast is ze heel trots op haar laatste 2 aanwinsten, de Calathea White Fusion en Calathea Orbifolia.

Waar kopen jullie het liefst kamerplanten en waarom?

Dat verschilt heel erg. Van supermarkt tot tuincentrum tot lokale plantenwinkel. Maar ook wel eens via Instagram of Marktplaats. Maar dan gaat het meer om stekken.

 
Wat is het hoogste bedrag wat jullie aan een plant hebben uitgegeven?

Dat was voor Katja de Alocasia Pink Dragon, die bijna 50 euro heeft gekost. Maar het is ook wel een grote plant. Voor Miranda de Calathea Orbifolia die zo’n 35 euro was.

Welke kamerplant staat nu bovenaan jullie wishlist?

Miranda wil heel graag de Maranta Lemon Lime aan haar collectie toevoegen. Vanwege de mooie tekening op het blad. Katja wil het toch weer proberen met de stippenbegonia’s en is nog steeds op zoek naar de Benigo Pink.

Welke plantentip moeten wij echt weten?

Regenwater is het beste wat je de planten kunt geven. Omdat er geen kalk in zit. En heb je vloerverwarming en staat deze aan zet je planten dan niet direct op de vloer maar op krukjes. De hitte is niet goed voor de wortels en doordat de potgrond warm en vochtig is is het een broedplaats voor rouwvliegjes.

Al een insectenplaag gehad?

Pfff nou helaas wel. Beide hebben we last (gehad) van die verrekte rouwvliegjes. Deze ontstaan dus in vochtige (en warme) potgrond. Ze leggen de eitjes in de potgrond en daaruit ontstaan dus weer nieuwe vliegjes. Onze bestrijding bestaat uit een combi van plakstrips (kunststof strip met aan beide kanten een lijmlaag, vliegjes blijven er aan plakken), aaltjes en water geven met het huis-tuin-en-keuken-middel kaneelwater. Daarnaast moet je de plant in quarantaine zetten zodat de vliegjes niet in andere planten eitjes gaan leggen.

Geven jullie planten weleens een naam?

Katja noemde haar Calathea’s ‘kale Thea’. Omdat het een leuke verbastering is van de naam. Maar Katja en Calathea’s zijn geen match. Dus die komen niet meer in huis.
Miranda geeft haar planten geen naam. Tenminste, tot nu toe nog niet…

Plantfan Interview
Plantfan Interview
Welke mooie groene plekjes moeten we echt eens bezoeken?

Toen we een keer op citytrip waren in Lissabon hebben we daar de botanische tuin bezocht. Een echte aanrader met megagrote Monstera’s. Maar een tip in Nederland is de Orchideeënhoeve, in Luttelgeest. Je vindt er veel meer dan orchideeën, ook allerlei soorten tropische planten, vlinders, alpaca’s, en zelfs flamingo’s. Daarnaast is het mooi aangelegd als een enorme tropische tuin. Ook voor kinderen in alle leeftijden is het leuk om te bezoeken.

Wie of wat inspireert jullie?

Allerlei groene accounts op Instagram, bijvoorbeeld onze volgers, want daar zitten heel veel plantenfans tussen.

Waar kunnen we jullie vinden?

Momenteel zijn we vooral op Instagram actief, de link naar ons account is https://www.instagram.com/takkewijven. Tevens zijn we bezig met een website, de URL is https://takkewijven.com/. Hopelijk komt deze over een aantal weken online. Daarnaast zijn we te vinden op Facebook en LinkedIn.

Dankjewel Katja en Miranda, wat heerlijk om jullie antwoorden te lezen! Ben jij ook een kamerplantenliefhebber en lijkt het je ook leuk om een keer in een Plantfan Interview te staan? Stuur dan een mailtje naar ➡ mevrouwmonstera@kpnmail.nl

Nog meer van deze leuke Plantfan Interviews lezen? Klik hier!