Uncategorized

Rhipsalis: hippe en makkelijke hangplant

Een van de hipste en makkelijkste hangplanten is toch wel de Rhipsalis. Je zou het niet zeggen maar de Rhipsalis is eigenlijk een cactus, maar dan, heel fijn, zonder prikkels. Een wat oudere en grotere plant heeft uiteindelijk een flink gordijn aan stengels wat een ultiem oerwoudgevoel geeft! De naam is afgeleid van oud-Grieks voor ‘vlechtwerk’, als je naar het uiterlijk kijkt van een wat grotere hangplant dan snap je het wel.

In het wild

De Rhipsalis, ook wel Koraalcactus of Rotskoraal, is een jungleplant die zich thuis voelt in de regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika, Afrika en op een paar eilanden in de Indische Oceaan. Het is eigenlijk de enige cactus die in het wild voorkomt buiten Amerika! De meeste Rhipsalis soorten groeien op boomstammen (epifyten). In het wild bloeien ze met veel kleine witte, gele, oranje of rode bloemen, helaas komt dit in de huiskamer maar zelden voor. Door zijn roots uit het oerwoud maakt het dat hij een van de beste luchtzuiverende planten is om in huis te hebben.

koraalcactus, rotskoraal, hangplant, kamerplant, jungleplant, urbanjungle, plantstyling

Verzorging

Ben jij een vergeetachtige watergever? Geeft niks, deze knappe hangplant kan best 2 weken zonder water. Geef het liefst wekelijks een scheutje als de grond is opgedroogd, want van kletsnatte grond gaan de wortels rotten, zonde! Daarnaast, giet niet over de bladeren heen, maar til deze even op als je water geeft, anders krijg je kale plekken bovenop. Sproeien mag, je spuit er dan ook gelijk wat stof en eventueel ongedierte af.😉 Qua licht is de Rhipsalis niet heel kieskeurig, volle zon kan hij prima hebben en iets donkerder is ook geen probleem. Plantvoeding is niet perse nodig, maar mag natuurlijk wel.

Bruine randjes of vlekken

Worden de stengels van de Rhipsalis bijvoorbeeld geel, dan is dit een teken dat hij te licht hangt, hang hem dan wat verder van het raam af. Of misschien krijgen de stengels bruine randjes of vlekken dan is het groot kans dat je teveel water geeft! Beetje minderen dus! Snoeien hoeft niet, hoe langer hoe mooier toch! Uiteraard kan je lelijke en verdorde stukjes ertussenuit knippen. En als je hem te lang vindt worden kan je zijn coupe gewoon weer in model knippen.

rhipsaliscassutha, koraalcactus, rotskoraal, hangplant, kamerplant, jungleplant, urbanjungle, plantstyling, rhipsalis

Stekken

Deze fijne hangplant is enorm eenvoudig te stekken. Breek of knip een stukje stengel af en stop deze in een potje met verse potgrond. Binnen no time komen er dan worteltjes aan!

Tip: Lees ook eens deze blog met 5 tips over stijlvol stekken!

Soorten

Er zijn wel 60 verschillende soorten Rhipsalissen, de verschillen zie je vooral aan de stengels. Het varieert van dun en lang tot breed, geribbeld, krullend en rond. De bekendste soorten zijn:

Rhipsalis cassutha met ronde veterachtige stengels.

Rhipsalis horrida, deze is wat dikker en donkerder met veel witte stekeltjes.

Rhipsalis paradoxa met wat bredere, platte en lichtgroene stengels.

Rhipsalis ramulosa, ook deze heeft brede en platte stengels. Naast groen heeft hij ook stengels die rood of oranje zijn.

rhipsalisparadoxa, koraalcactus, rotskoraal, hangplant, kamerplant, jungleplant, urbanjungle, plantstyling, rhipsalis

Rhipsalis weetjes

-De Rhipsalis is giftig, daarom…oppassen met je huisdieren en kinderen!

-Echt snel zal deze groene vriend niet ziek worden of last krijgen van ongedierte, echter heel soms kan hij last krijgen van wolluis, maar dit is prima te bestrijden.

– Volgens wetenschappelijk onderzoek heeft deze groene vriend een kalmerende uitwerking op ons. Leuk weetje!

– De Lepismium en de Epiphyllum hebben veel overeenkomsten met de Rhipsalis, ze zijn dan ook verwant aan elkaar en de verzorging is nagenoeg hetzelfde.

Bij ons in huis hangen meerdere Rhipsalissen, een cassutha en een paradoxa. Daarnaast ook 2 stekjes van de cruciformis en nog een paradoxa. Ik vind het zelf supermooie hangplanten! Zijn er meer Rhipsalis liefhebbers?

Groene groetjes,

Joanike

Wil je deze informatie over de Rhipsalis bewaren? Pin de afbeelding hieronder!

Rhipsalis, koraalcactus, rotskoraal, hangplant, kamerplant

2 Reacties

  • Chantal

    Zijn super mooie en makkelijke planten, heb hier de rhipsalis ramulosa red coral en hij begint te bloeien😍 en er zitten groene balletjes aan wat dat is weet ik nog niet, zijn net een soort besjes lijkt het wel.

    • Joanike

      Hoi Chantal, wat leuk dat je reageert! Toevallig bloeit hij hier nu ook! Met hele schattige witte bloemetjes! Zijn die balletjes niet de bloemknopjes? Groetjes Joanike

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *