Rhipsalis hippe en makkelijke hangplant

Rhipsalis: hippe en makkelijke hangplant

Geschreven door:
Geschreven door:

Mevrouw Monstera

Een van de hipste en makkelijkste hangplanten is toch wel de Rhipsalis. Je zou het niet zeggen maar de Rhipsalis is eigenlijk een cactus, maar dan, heel fijn, zonder prikkels. Een wat oudere en grotere plant heeft uiteindelijk een flink gordijn aan stengels wat een ultiem oerwoudgevoel geeft! De naam is afgeleid van oud-Grieks voor ‘vlechtwerk’, als je naar het uiterlijk kijkt van een wat grotere hangplant dan snap je het wel.

Rhipsalis in het wild

De Rhipsalis, ook wel Koraalcactus of Rotskoraal, is een jungleplant die zich thuis voelt in de regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika, Afrika en op een paar eilanden in de Indische Oceaan. Het is eigenlijk de enige cactus die in het wild voorkomt buiten Amerika! De meeste Rhipsalis soorten groeien op boomstammen (epifyten). In het wild bloeien ze met veel kleine witte, gele, oranje of rode bloemen, helaas komt dit in de huiskamer maar zelden voor. Door zijn roots uit het oerwoud maakt het dat hij een van de beste luchtzuiverende planten is om in huis te hebben.

Verzorging van de Rhipsalis

Ben jij een vergeetachtige watergever? Geeft niks, deze knappe hangplant kan best 2 weken zonder water. Geef het liefst wekelijks een scheutje als de grond is opgedroogd, want van kletsnatte grond gaan de wortels rotten, zonde! Daarnaast, giet niet over de bladeren heen, maar til deze even op als je water geeft, anders krijg je kale plekken bovenop. Beste is van onder af water geven, zet hem daarom altijd in een pot met een drainage gat. Sproeien mag, je spuit er dan ook gelijk wat stof en eventueel ongedierte af.😉 Qua licht is de Rhipsalis niet heel kieskeurig, volle zon kan hij prima hebben en iets donkerder is ook geen probleem. Plantvoeding is niet perse nodig, maar mag natuurlijk wel.

Rhipsalis hippe en makkelijke hangplant
rhipsalis

Bruine randjes of vlekken

Worden de stengels van de Rhipsalis bijvoorbeeld geel, dan is dit een teken dat hij te licht hangt, hang hem dan wat verder van het raam af. Of misschien krijgen de stengels bruine randjes of vlekken dan is het groot kans dat je teveel water geeft! Beetje minderen dus! Snoeien hoeft niet, hoe langer hoe mooier toch! Uiteraard kan je lelijke en verdorde stukjes ertussenuit knippen. En als je hem te lang vindt worden kan je zijn coupe gewoon weer in model knippen.

Stekken

Deze fijne hangplant is enorm eenvoudig te stekken. Breek of knip een stukje stengel af, laat de snijwond eerst een paar dagen drogen (dit kan anders gaan rotten) en stop deze dan in een potje met verse potgrond. Stek gelijk meerdere stengels in een pot voor een volle plant! Binnen no time komen er dan worteltjes aan!

Rhipsalis soorten

Er zijn wel 60 verschillende soorten Rhipsalissen, de verschillen zie je vooral aan de stengels. Het varieert van dun en lang tot breed, geribbeld, krullend en rond. De bekendste soorten zijn:

Rhipsalis cassutha met ronde veterachtige stengels.

Rhipsalis horrida, deze is wat dikker en donkerder met veel witte stekeltjes.

Rhipsalis paradoxa met wat bredere, platte en lichtgroene stengels.

Rhipsalis ramulosa, ook deze heeft brede en platte stengels. Naast groen heeft hij ook stengels die rood of oranje zijn.

Verkrijgbaar bij:

fleur.nl
bol.com
plantenwinkel.nl
Laatst bijgewerkt op: 31 March 2023 – 19:14

Verkrijgbaar bij:

fleur.nl
bol.com
plantenwinkel.nl
Laatst bijgewerkt op: 31 March 2023 – 19:19

Verkrijgbaar bij:

fleur.nl
bol.com
plantenwinkel.nl
Laatst bijgewerkt op: 31 March 2023 – 19:35

Rhipsalis weetjes

-De Rhipsalis is giftig, daarom…oppassen met je huisdieren en kinderen!

-Echt snel zal deze groene vriend niet ziek worden of last krijgen van ongedierte, echter heel soms kan hij last krijgen van wolluis, maar dit is prima te bestrijden met bijvoorbeeld neemolie. In deze blog lees je hoe je op een gifvrije manier wolluis kunt bestrijden.

– Volgens wetenschappelijk onderzoek heeft deze groene vriend een kalmerende uitwerking op ons. Leuk weetje!

– De Lepismium en de Epiphyllum hebben veel overeenkomsten met de Rhipsalis, ze zijn dan ook verwant aan elkaar en de verzorging is nagenoeg hetzelfde.

Bij ons in huis hangen meerdere Rhipsalissen, een cassutha en een paradoxa. Daarnaast ook 2 stekjes van de cruciformis en nog een paradoxa. Ik vind het zelf supermooie hangplanten! Zijn er meer Rhipsalis liefhebbers?

Deze blogpost bevat affiliate links. Dat betekent dat als jij op een link klikt en bij dat bedrijf iets koopt, ik hiervoor een kleine vergoeding ontvang. Jij betaalt hier uiteraard niks extra voor. Heb je hier vragen over? Lees dan de advertentie disclaimer.