Sansevieria, ik vond ze vroeger maar oubollig! Geen wonder want mijn oma had ze vroeger ook voor het raam staan! Nog steeds vind ik de Sansevieria trifasciata niet mooi (die gele rand hé😄). Maar sinds ik weet dat er ook andere soorten zijn ben ik overstag! Ondertussen is mijn kamerplantencollectie al uitgebreid met een Sansevieria zeylanica, een Moonshine en een kirkii pulchra coppertone! In deze blog gaan we het eens uitgebreid hebben over deze super makkelijke kamerplant!
Sansevieria’s staan ook wel bekend als Vrouwentong, Wijventong (België), Schoonmoederstong of als Slangenplant en zijn succulenten (vetplanten) die behoren tot de plantenfamilie van de Dracaena’s. Om verwarring te voorkomen houden de meeste plantliefhebbers het bij de naam Sansevieria. Ook wordt hij vaak Studentenplant genoemd, tja logisch, want het is inderdaad een ideale plant voor studenten!
Oorsprong en Sansevieria soorten
Van oorsprong komt deze plant uit tropische oorden, zoals Madagascar, Afrika en India, daar leefde hij in de hete woestijnen. Er zijn ongeveer 70 verschillende soorten. De naam Sansevieria schijnt afkomstig te zijn van een Italiaanse prins die uit het plaatsje San Severo kwam. Bekende soorten zijn de Sansevieria laurentii, Sansevieria cylindrica, Sansevieria fernwood, Sansevieria zeylanica.
Er zijn ook wat minder bekende soorten, maar ook deze mogen er zeker zijn! Neem bijvoorbeeld de Sansevieria masoniana, deze heeft veel bredere bladeren als z’n broertjes en zusjes. Vaak zie je ook dat er 1 blad in een pot zit. Zijn bijnaam is ‘Whalefin’. Of de Sansevieria moonshine, 1 van mijn favorieten, deze heeft lichte bladeren met een zilveren gloed. Maar er is ook een hele mooie donkere soort de Sansevieria coral black. Heel bijzonder vind ik zelf ook deze, de Sansevieria kirkii pulchra coppertone, met koper en bronskleurige en bladeren, heel apart!
Hoe vaak moet een Sansevieria water?
Een dorstige jongen is de Sans niet bepaald, hij heeft maar weinig water nodig. Doodsoorzaak nummer 1 is dus ook te veel water! Ideale plant dus, als je dit nogal eens vergeet. Laat de grond gerust tussen de gietbeurten door helemaal opdrogen. In de groeimaanden (lente en zomer) eens in de 2 weken water geven en in de winter eens in de 6 weken. Als jou plant bruine randen krijgt is dit ook een teken dat hij te nat staat.
Droge lucht is geen probleem voor deze stoere plant, hij komt immers van de woestijn vandaan, dus sproeien is niet nodig. Maak wel af en toe de bladeren schoon, dat is beter voor je plant en schone, glimmende bladeren zijn veel fijner om naar te kijken!
Standplaats
Wat ook zo makkelijk is aan de Sansevieria, je kan hem overal neerzetten, mits er natuurlijk wat licht is. Hoe meer licht, hoe harder hij groeit en de bladeren kunnen ook wat lichter worden. Heb je liever dat de bladeren wat donkerder blijven? Dan zet je hem beter wat verder van het raam.
Verpotten en voeding
Verpotten doe je natuurlijk het beste in het voorjaar. Sansevieria’s kunnen hele sterke wortels hebben die flinke druk op de pot zetten. Toch hoef je dit maar eens in de 2, 3 jaar te doen om dat ze niet zo heel hard groeien, zeker niet als ze wat donkerder staan. Gebruik ook het liefst cactusgrond of een succulentenmix en zorg voor een goede afvoer van het water. Omdat ze niet zo hard groeien hebben ze ook niet veel voeding nodig, geef dit alleen in de groeimaanden en dit mag gerust wat minder zijn als wat op de verpakking geadviseerd wordt.
Sanseveria’s snoeien en stekken
Snoeien is groeien geldt niet voor de Sansevieria, hij zal juist stoppen met groeien. Hij kan ongeveer 1.50 meter hoog worden, als je dit te lang vindt dan kan je langste bladeren eventueel weghalen door ze zo kort mogelijk bij de bodem weg te snijden. Dit blad kan je wel weer mooi gebruiken om te stekken! Knip hem een stukken en zet deze in het water, het zal dan langzaam gaan wortelen. Er groeien ook weleens losse stengels uit de grond zoals bij mijn Sansevieria zeylanica, deze kan je van de kluit afscheuren. Probeer zoveel mogelijk wortels mee te scheuren. Bij het scheuren blijft hij wel zijn kleur houden, stekken op water van bonte planten kunnen effen groen verder groeien.


Bijzonder
De Sansevieria is een zuurstof producerende én luchtzuiverende plant, net als een rijtje andere. Maar wat bijzonder is aan deze oersterke groene vriend, is dat hij als 1 van de weinige kamerplanten ook ‘s nachts doorwerkt. Daarom is het een fijne plant om op je slaapkamer te zetten, zodat je ook ‘s nachts voorzien wordt van schone lucht en dus veel beter slaapt.
Meer lezen over rustgevende en luchtzuiverende planten? Lees dan gauw deze blog!
Sansevieria weetjes
-Kijk uit, Sansevieria’s zijn licht giftig, oppassen dus met kleine kids en huisdieren! Bij consumptie kun je misselijk worden en gaan braken.
-Het komt niet vaak voor, maar ze kunnen gaan bloeien. Echter kost dit veel energie van de plant, dus je kan ze beter wegknippen. De zaadjes in de bloemen kun je weer gebruiken om nieuwe plantjes te zaaien!
-Van ziektes hebben ze gelukkig niet gauw last. Zitten er toch beestjes op? Dan spoel je ze er ook heel makkelijk af!
Als je deze blog uitgelezen hebt dan weet je nu heel veel over deze supermakkelijke kamerplant, heb jij hem al?
Deze blogpost bevat affiliate links. Dat betekent dat als jij op een link klikt en bij dat bedrijf iets koopt, ik hiervoor een kleine vergoeding ontvang. Jij betaalt hier uiteraard niks extra voor. Heb je hier vragen over? Lees dan de advertentie disclaimer.