Spint bestrijden, spintmijten, spintplaag

Spint voorkomen en biologisch bestrijden doe je zo!

Geschreven door:
Geschreven door:

Mevrouw Monstera

Heb jij allemaal ragfijne webjes op je kamerplant en zie je ook allemaal bruine puntjes op de bladeren? Pak dan eens een loep of zoom flink in met je camera en bekijk de bladeren eens aan de onderkant. Zie je ieniemienie beestjes lopen? Dan heb je helaas spint. Deze beestjes kunnen een hardnekkige plaag zijn, maar ze zijn zeker goed te bestrijden. In deze blog leg ik je uit hoe je spint op biologische manieren kunt bestrijden, maar eerst is het handig om te weten hoe je ze herkent.

Hoe kun je spint herkennen?

Als je kamerplant allemaal bruine of gele vlekjes op z’n bladeren heeft, check je plant dan eens op beestjes. Kijk vooral aan de onderkant van de bladeren want dat is hun favoriete plekje. Spint of ook wel spintmijten zijn heeel klein, tot zo’n 0,5 mm, je ziet ze dus gauw over het hoofd. Spint behoort niet tot de insectenfamilie, maar ze lijken wel op ieniemienie spinnetjes, vandaar hun naam. Volwassen spintmijten kunnen verschillende kleuren hebben, groen, bruin of rood.  Zie je ze lopen? Dan heb je helaas een spint plaag en die zal je echt moeten gaan bestrijden!

Spint kan zich razendsnel voortplanten, helemaal als de lucht droog is en bij warme temperaturen. Het kan dus in no time een flinke plaag worden als je er niks tegen doet. Bij 30º graden heeft een spinteitje maar 7 dagen nodig om volwassen te worden. Onder de 12º graden stoppen de eitjes met groeien, maar ze gaan niet dood, ze wachten gewoon tot de temperatuur weer stijgt.

Van spint wordt jouw groene vriend dus niet bepaald blij, deze beestjes zijn namelijk dol op plantsappen en zuigen dit uit de bladeren. Jouw plant komt zo dus energie te kort om goed te kunnen groeien. Bij een ernstige plaag kan je plant zelfs dood gaan. Je kamerplant wordt er natuurlijk ook niet mooier op als hij allemaal gele en bruine vlekken op z’n bladeren heeft.

Hoe komt spint op je kamerplant?

Spintmijten zijn net windsurfers, ze vliegen gewoon mee met de wind en via je kleding of handen gaan ze op zoek naar nieuwe lekkere hapjes. Ook kan het gebeuren dat je onbewust een besmette kamerplant hebt gekocht. Spint kruipt dan zo van de ene naar de andere plant. Zet een besmette kamerplant daarom ook altijd apart van je andere. 

Is spint te voorkomen?

Kamerplanten die niet happy zijn, omdat ze te weinig water hebben gekregen of te weinig voeding zijn vatbaarder voor spintmijten. Zorg dus dat je kamerplant in goede conditie is. Spint is ook dol op warme temperaturen en droge lucht. Door je luchtvochtigheid op peil te houden, met bijvoorbeeld een luchtbevochtiger of wees lekker scheutig met een plantenspray, kun je dus ook spint voorkomen. Ook zijn spintmijten dol op oude potgrond waar geen voedingsstoffen meer in zitten. Een goede reden om jaarlijks of 2 jaarlijks te verpotten of meng je aarde met wat verse potgrond.

Welke kamerplanten zijn gevoelig voor spint?

Kamerplanten met zachte bladeren, zoals Calathea’s, Monstera’s en Philodendrons zijn wel het favoriete hapje van spintmijten. Op vetplanten en cactussen zal je ze minder snel tegenkomen.

Spintmijt, spint bestrijden
Spint bestrijden, spintmijten, spintplaag

Hoe ga je spint biologisch bestrijden?

Wat nou te doen tegen spint? Als eerste ga je natuurlijk je besmette plant apart zetten van eventuele andere kamerplanten. (hou deze wel ook goed in de gaten) Vervolgens knip je de lelijkste bladeren eraf. Maak de plant goed schoon met 100% natuurlijke Plant Soap, zodat alle webjes en de meeste beestjes weg zijn.

Je kan hem natuurlijk inspuiten met chemische middeltjes, maar spint staat er bekend om dat ze hier gauw immuun van worden. Beter ga je zelf een spray maken of je zet een natuurlijke vijand in. Bij een flinke besmetting zou ik voor de natuurlijke vijand gaan. (Verderop vertel ik hier meer over)

Er zijn verschillende soorten sprays die je kunt maken, belangrijk is wel dat je goed de hele plant inspuit, ook de onderkant van de bladeren, de potgrond en je moet dit regelmatig herhalen. Deze sprays zijn ook handig voor preventief gebruik. Beter voorkomen dan genezen.

1. Spray met neemolie, de verhouding die ik gebruik is 1 liter lauw water, 1 eetlepel groene zeep en 1 eetlepel neemolie. Spray er dagelijks je kamerplant mee in net zo lang tot je denkt dat de spint weg is. Neemolie spray kan je daarna wekelijks gebruiken ter preventie, veel andere vervelende beestjes, zoals trips en wolluis houden ook niet van de geur van neemolie.

In deze blog kan je meer lezen over neemolie!

2. Spray met brandnetelthee, een spray die door veel moestuinierders wordt gebruikt (spint komt ook buiten voor) is brandnetelthee. Het moet alleen wel net de tijd van het jaar zijn om brandnetels te vinden. Voor deze spray meng je 300 gram brandnetels met 1,5 liter water, dit laat je vervolgens 5 dagen trekken. Na 5 dagen kan je je besmette plant er dagelijks mee in spuiten.

3. Spray met azijn, als er geen brandnetels zijn of als je niet zo lang wilt wachten kan je ook een spray maken met azijn, water en een beetje groene zeep. Neem hetzelfde recept als de neemolie, maar vervang de neemolie dan door azijn.

De azijn kan je ook vervangen door spiritus, maar dan is het niet biologisch meer, want hierin zitten giftige stoffen.

Geen zin om dagelijks je besmette kamerplanten in te sprayen? Laat dan de natuurlijke vijand van spint zijn werk doen! De natuurlijke vijand van spint is de roofmijt (Phytoseiulus persimilis). Deze roofmijt kan je inzetten als je plant flink besmet is. Je hebt ook een andere soort roofmijt (Neoseiulus californicus), deze kan je inzetten voor preventief gebruik of bij een lichte besmetting.

Welke natuurlijke vijanden ga je inzetten om spint te bestrijden?

Je kan kiezen uit 2 verschillende soorten roofmijten. De roofmijten Phytoseiulus persimilis (Persi) en Neoseiulus californicus (Nicus). Deze zijn beide dus dol op een hapje spint! 

Ernstige besmetting

Bij een zeer ernstige besmetting bestel je het beste de Persi roofmijten, deze komen in zakjes en uitzetdoosjes. In de zakjes zitten ongeveer 500 roofmijten, deze strooi je in de uitzetdoosjes en de doosjes hang je in je besmette plant.

Preventief gebruik of lichte besmetting

Voor preventief gebruik kun je voor de Nicus roofmijten gaan. Deze krijg je binnen in speciaal ontwikkelde kweekzakjes die je in je besmette plant kan hangen. 

In een periode van 4 tot 6 weken kruipen er heel veel roofmijten uit de zakjes die hard voor jou aan het werk gaan. Om er zeker van te zijn dat de spintplaag echt weg is wordt wel aangeraden om de behandeling te herhalen. Roofmijten zijn dus wel een fijne manier om spint te bestrijden, het is natuurlijk en de planten, insecten en andere dieren worden niet aangetast. 

Bij Insect Heroes kan je deze roofmijten heel gemakkelijk bestellen, ze worden opgestuurd in een brievenbusdoosje zodat je er niet voor thuis hoeft te blijven. Zet ze wel zo snel mogelijk in zodra je ze binnen hebt.

Roofmijten om spint biologisch te bestrijden

Roofmijt Nicus
Gebruik preventief of bij lichte besmetting spint
Roofmijt Persi
Beste keuze bij ernstige besmetting van spint

Is spint schadelijk voor mensen en huisdieren?

Het enige waar spint schadelijk voor is is voor je kamerplanten, je hoeft je verder dus niet ongerust te maken over je gezondheid of die van je huisdieren.

 Een kamerplant die niet happy is zien we niet graag, dus zien we die akelige beestjes het liefst zo snel mogelijk verdwijnen! Hopelijk kun je na het lezen van deze tips gauw aan de slag om spint te gaan bestrijden!

Deze blogpost bevat affiliate links. Dat betekent dat als jij op een link klikt en bij dat bedrijf iets koopt, ik hiervoor een kleine vergoeding ontvang. Jij betaalt hier uiteraard niks extra voor. Heb je hier vragen over? Lees dan de advertentie disclaimer.