Strelitzia verzorging

Strelitzia

Paradijsvogelplant

Lichte plaats, zonnig

Min. 15°

2x per maand

Lichtvochtig

Max. 300 cm

Licht giftig

Hoe verzorg je de Strelitzia?

De Strelitzia, ook wel bekend als Paradijsvogelplant, Paradijsvogelbloem of als The Bird of Paradise, komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en is dus een echte tropical beauty. De naam Strelitzia komt van koningin Charlotte Mecklenburg-Strelitz. Zij was de vrouw van de Engelse koning George III. Chique kamerplant dus!

De Strelitzia is niet een al te moeilijke kamerplant om te verzorgen. In de zomer heeft hij wel wat meer aandacht nodig als in de wintermaanden. Lees gauw verder voor alle verzorgingstips om jouw Strelitzia happy en healthy te houden.

Standplaats

De Strelitzia is een echte zonaanbidder, zet hem altijd op een zeer lichte plek met het liefst een paar uur zonlicht. In de lente kan je hem zelfs buiten op je terras zetten, zolang de temperatuur maar boven de 15° graden blijft. Hij kan niet tegen vorst, dus je moet hem wel naar binnen halen in de winter.

Water

In de groeimaanden (lente en zomer) is de Paradijsvogelplant best een dorstige jongen. Geef hem in de ze periode gerust wekelijks een flinke plons water. In de winter gaat hij in de ruststand en dan kan je minderen met de hoeveelheid water. Let er wel op dat er nooit een laag water onderin de pot blijft staan, hierdoor kan wortelrot ontstaan. Met hydrokorrels onderin de pot kan je dit goed oplossen of laat de Strelitzia in de kweekpot zitten zodat je hem makkelijk uit de sierpot kan halen om eventueel uit te lekken. 

Vind je het moeilijk inschatten hoeveel water je moet geven? Gebruik dan een vochtmeter, hiermee kan je aflezen hoe vochtig de potgrond is.

Verkrijgbaar bij:

bol.com
Laatst bijgewerkt op: 20 February 2023 – 19:48

Voeding

Van de lente tot de nazomer (mei t/m september) mag je je Strelitzia iedere 2 weken voeding geven om de groei te stimuleren. Universele plantenvoeding is prima, lees goed de verpakking voor de juiste dosering. 

Heb je je Strelitzia net verpot, dan is extra voeding de eerste paar maanden niet nodig. In verse potgrond zit namelijk ook voor een paar maanden voeding.

In de wintermaanden gaat de Strelitzia in de ruststand en heeft dan geen voeding nodig.

Verpotten

Een Strelitzia zit graag goed geworteld in z’n pot. Verpot hem dus pas als hij echt uit de pot groeit. Verpot hem dan in een pot die 1 maatje groter is. Dit zal misschien eens in de 2 of 3 jaar nodig zijn.

Kamerplanten verpotten doe je het liefst in het voorjaar, dan herstellen ze het snelste van hun verpotsessie, omdat ze dan in hun groeiperiode zitten. In andere periodes kan het natuurlijk ook best, maar dan hebben de meeste kamerplanten wel langer de tijd nodig voor ze helemaal hersteld zijn.

Luchtvochtigheid

Zorg dat het niet te droog is in jouw huis, want als tropische plant houdt de Strelitzia wel van een hoge luchtvochtigheid. Een luchtbevochtiger is hiervoor een fijn apparaat, maar je kan ook bijvoorbeeld waterbakjes aan de radiators hangen of regelmatig sproeien. Zet hem ook nooit in de buurt van de verwarming, hier is de lucht nog droger als hij aanstaat.

Wil je meer lezen over luchtbevochtigers? Ga dan naar deze blog!

Bladeren

De bladeren van je plant kunnen je veel vertellen over wat er mis gaat. Als de bladeren gaan krullen en bruine punten krijgt, geef je te weinig water. Bij slaphangende bladeren en bruin met gele randen geef je weer teveel water. Dat de grotere bladeren weleens scheuren is een natuurlijk proces en dus normaal. In de natuur waait de wind zo makkelijker door de bladeren heen.

Bloeien

Een Paradijsvogelplant zal in de huiskamer niet gauw gaan bloeien. Pas als een plant een jaar of 7 oud en dus flink groot, heb je kans dat hij gaat bloeien. Om de kans op bloemen te vergroten zet je hem in het najaar ook op een koele plaats, zo rond de 15° en geef je minder water als in de zomermaanden. 

Het is ook de bloem waaraan de Paradijsvogelplant zijn naam dankt. De bloemen van de Strelitzia nicolai zijn zwart/wit en die van de Strelitzia reginae zijn oranje.

Soorten

Enkele bekende soorten van de Strelitzia zijn:

  • Strelitzia nicolai
  • Strelitzia reginae
  • Strelitzia augusta

Verkrijgbaar bij:

fleur.nl
bol.com
plantje.nl
plnts.com
plantenwinkel.nl
Laatst bijgewerkt op: 3 March 2023 – 13:35

Verkrijgbaar bij:

fonq.nl
bol.com
plantje.nl
plnts.com
plantenwinkel.nl
Laatst bijgewerkt op: 3 March 2023 – 13:33

Verkrijgbaar bij:

bol.com
plantje.nl
Laatst bijgewerkt op: 3 March 2023 – 13:48

Stekken

Wil je graag meerdere Strelitzia’s van jou plant maken? Dat kan door hem te vermeerderen, dit doe je door de kluit uit de pot te halen. Verwijder zo veel mogelijk potgrond en probeer dan voorzichtig om er een stuk af te scheuren of te snijden met een schoon mes. Zorg dat het afgescheurde stuk ook wortels heeft. Zet deze in een nieuwe pot met verse potgrond en je hebt een stek van je eigen Strelitzia!

Giftig

Geen enkele kamerplant is natuurlijk bedoeld om van te eten, maar het kan wel eens gebeuren dat een huisdier er toch aan knabbelt of je kind denkt dat het een stukje sla is. De Strelitzia is helaas lichtgiftig, dus uitkijken met kinderen en huisdieren. 

Ziektes en plagen

Eigelijk is de Strelitzia een oersterke plant, dus hij zal niet gauw ziek worden. Maar een plant die wat zwakker is kan vatbaar zijn voor spint of luizen, zoals wolluis of schildluis. Houd daarom altijd de bladeren goed schoon en zorg dat hij niet op de tocht staat. Wordt de plaag toch wel erg hardnekkig? Dan zul je dit moeten gaan bestrijden. Doe dit het liefst met biologische producten of met de natuurlijke vijand.

De natuurlijke vijand van spint zijn bijvoorbeeld roofmijten, je zet deze uit in je besmette plant en ze doen al het werk voor je!

Verkrijgbaar bij:

biogroei.nl
insectheroes.nl
Laatst bijgewerkt op: 21 February 2023 – 14:32

Veel gestelde vragen over de Strelitzia

Hoeveel water moet een Strelitzia?

Geef in de lente en de zomer (groeimaanden) wekelijks een flinke plons water. Vanaf het najaar kun je wat minderen met de hoeveelheid, want de plant gaat dan in de ruststand en zal minder groeien.

Waarom krullen de bladeren van een Strelitzia?

Als de bladeren van je Strelitzia gaan krullen is dat een teken dat hij te weinig water krijgt. Geef hem dus een beetje meer water!

Kan je een Strelitzia splitsen of scheuren?

Dat kan zeker! Het is ook de enige manier om je Strelitzia te vermeerderen.  Haal hem uit de pot en verwijder zoveel mogelijk aarde. Nu kun je de wortels goed zien en kijken waar je hem het best van elkaar kunt splisen. Scheur of snij ze voorzichtig van elkaar.

Hoe kun je een Strelitzia vermeerderen?

Een Strelitzia kun je vermeerderen door ze voorzichtig te scheuren of te splitsen. Haal hem uit de pot en verwijder de meeste aarde, nu kun je hem voorzichtig van elkaar scheuren of snijden met een schoon mes.

Wat te doen als een Strelitzia te groot wordt?

Groeit jou Strelitzia tegen het plafond aan? Wat je kan doen is de grootste bladeren verwijderen door ongeveer 5 cm vanaf de kern af te snijden met een schoon mes. Doe dit echt niet korter, want deze ‘wond’ is vatbaar voor infecties. Als je korter zou snoeien kan de hele plant aangetast worden. Deze 5 cm sterft af en zal vanzelf door de plant afgestoten worden.

Of je haalt hem uit de pot en scheurt voorzichtig de grootste bladeren met wortels weg van de plant. Als scheuren niet lukt kan je ook een schoon mes gebruiken.

Hoeveel groeit een Strelitzia per jaar?

In de natuur kan een Paradijsvogelplant met gemak 10 meter hoog worden! In onze huiskamers zal dit hooguit 3 meter zijn. Hoe hard hij groeit ligt er natuurlijk aan hoe hij verzorgt wordt. Een plant die op een fijn zonnig plaatsje staat, regelmatig water krijgt en in de groeimaanden plantenvoeding krijgt, zal harder groeien als een plant die deze verzorging niet krijgt.

Waarom krijgt mijn Strelitzia geen bloemen?

Jonge Strelitzia’s zullen sowieso niet gauw bloeien, hoe ouder (en groter) de plant hoe meer kans op bloemen. Ook is het belangrijk dat je hem in de wintermaanden echt rust gunt, zet hem koeler en geef minder water als in de zomer. Een plant die verpot is zal ook niet gauw bloeien, omdat hij dan al zijn energie in het groeien van de wortels stopt.

Wat te doen met een uitgebloeide Strelitzia?

Uitgebloeide bloemen kun je afsnijden. Doe dit zo’n 5 cm boven de kern. Het overgebleven stukje stengel zal vanzelf afsterven en door de plant afgestoten worden. Snoei echt niet korter, want door deze ‘wond’ is de plant vatbaar voor infecties. Als je de bloem heel kort zou afknippen kan de hele plant ziek worden.

Heeft een Strelitzia veel zon nodig?

De Paradijsvogelplant is een echte zonaanbidder, dus hij heeft zeker minstens 4 uur zon per dag nodig. Zet hem dus op een lichte plaats waar de zon ook komt. Laat een nieuwe plant altijd wel wennen aan de zon, anders kan hij verbranden.

Kan een Strelitzia in de schaduw?

Zet een Paradijsvogelplant liever niet in de schaduw, hier zal hij niet happy zijn en uiteindelijk afsterven.

Wat is het verschil tussen de Strelitzia nicolai en de Strelitzia reginae?

Het verschil tussen een Strelitzia nicolai en een Strelitzia reginae zit vooral in de bloemen. De Strelitzia nicolai krijgt zwart/witte bloemen en de Strelitzia reginae bloeit met oranje bloemen. In de bladeren zit ook wat verschil, die van de reginae zijn smal, stug en staan rechtop en die van de nicolai zijn wat breder en soepeler.

Kan de Strelitzia buiten staan?

Van mei tot ongeveer oktober kan je je Paradijsvogelplant prima buiten neer zetten. Hij is niet winterhard, let er dus op als de (nacht) temperaturen onder de 5° graden komt dat je hem weer binnen neer zet. Liefst nog eerder. Zet hem ook op een beschut plekje waar het wel zonnig is maar niet teveel waait. Door de wind kunnen de bladeren scheuren.

Deze pagina bevat affiliate links. Dat betekent dat als jij op een link klikt en bij dat bedrijf iets koopt, ik hiervoor een kleine vergoeding ontvang. Jij betaalt hier uiteraard niks extra voor. Heb je hier vragen over? Lees dan de advertentie disclaimer.