String of Hearts

String of Hearts (Ceropegia woodii): Hangplant vol liefde

Geschreven door:
Geschreven door:

Mevrouw Monstera

De String of Hearts is populair bij vele plantliefhebbers! Het is dan ook een gemakkelijk plantje om te verzorgen en wie wil nou niet zo’n geweldige hangplant vol met hartjes, want inderdaad de blaadjes zijn net kleine hartjes! Een hangplant vol liefde dus!💚

Soorten & oorsprong

Deze hangplant is ook wel bekend als Chinees Lantaarnplantje, de bloemetjes lijken op lantaarntjes, vandaar de naam. De wetenschappelijke naam is Ceropegia woodii. Er zijn nog veel meer Ceropegia soorten, ongeveer 200, en allemaal hebben ze hun eigen karakteristieke bloemetjes. Andere bekende soorten zijn Ceropegia linearis ‘String of Needles’, Ceropegia sandersonii ‘Parachuteplant’, Ceropegia woodii ‘String of Spades’ deze lijkt veel op de String of hearts, maar de blaadjes van deze zijn iets puntiger. En dan heb je natuurlijk nog de variegated varianten!

Ceropegia woodii
Hoogte 20 cm | Diameter 12 cm

In het wild kan je de Ceropegia woodii tegenkomen in delen van Afrika, de Canarische eilanden, het Midden-Oosten, Australië en Azië. Hier kruipt hij langs boomtakken en stronken of groeit hij groeit langs rotspartijen.

Verzorging String of Hearts

De String of Hearts is supermakkelijk om te verzorgen, topplantje dus voor beginners! Deze hangplant valt namelijk onder de vetplanten en moet dus ook zo verzorgd worden. Hij heeft een wortelknol waar hij veel water in kan opslaan. Het enige wat je hoeft te doen is hem wekelijks een scheutje water geven, teveel water is echt not done! Laat de potgrond gerust opdrogen tot de volgende gietbeurt. Tip: zet hem in een pot met een drainage gat, zodat overtollig water makkelijk weg kan. Als de blaadjes lichter worden of zelfs geel dan weet je dat hij weer water wil!

Sproeien is niet nodig, met droge lucht heeft hij geen moeite!

ceropegia woodii, String of Hearts, Chinees lantaarnplantje, verzorging, snoeien, standplaats, hangplant

Standplaats

Zijn standplaats doet hij ook niet moeilijk over, zonnig of lichte schaduw, allemaal prima. Maaaaar, het is wel zo dat hij het mooist groeit op een lichte, zonnige plek. In de schaduw zal de mooie bladtekening vervagen en wordt dan egaal groen.

Voeding & verpotten String of Hearts

Geef in de groeimaanden (lente en zomer) eens in de maand een scheutje plantvoeding en tijdens de herfst en winter hoef je helemaal niks te geven.

Verpotten hoeft niet vaak, eens in de 3 jaar is genoeg. Gebruik ook speciale potgrond voor cactussen en vetplanten dat vinden ze fijn.

Snoeien & stekken

De Ceropegia woodii is een snelle groeier en kan met gemak een paar meter lang worden! Ideale plant voor op een hoge kast bijvoorbeeld! Alleen als hij te snel groeit heb je kans op kale ranken, omdat hij dan geen energie meer heeft voor nieuwe blaadjes, zonde! Snoei hem dus gerust eens, knip de kale ranken weg en geef hem weer een mooie coupe! Ook is snoeien handig als hij helemaal in de war zit, wat nogal eens gebeurd!

ceropegia woodii, Chinees lantaarnplantje, verzorging, snoeien, standplaats, hangplant

De ranken die je gesnoeid hebt kun je weer heel gemakkelijk gebruiken om te stekken! Dit kan op meerdere manieren:

Zet de ranken in vaasjes met water, zorg dat de blaadjes het water niet raken, haal er desnoods een paar af zodat je een stuk stengel hebt voor in het water. Zodra er wortels aan zitten kan je ze in de pot grond zetten of zet ze bij de moederplant zodat deze voller wordt.

Zitten er kleine bolletjes tussen de blaadjes? Dit zijn knolletjes en hieruit kan ook nieuw plantje groeien! Je ziet deze vaak bij wat oudere planten en ze kunnen een doorsnede bereiken van 10 cm! Knip deze er tussen uit met nog een klein stukje steel eraan en druk de knolletjes lichtjes in verse, vochtige potgrond. Leuk om mee te experimenteren! En eigenlijk is dit geen stekken, maar vermeerderen.😉

Dan heb je ook de Butterfly methode, je knipt de de hele rank in stukjes met enkele blaadjes, laat naast ieder blaadjes ongeveer 1 cm van de rank zitten aan beide kanten. Leg deze blaadjes op vochtige potgrond, voor een nog beter effect zet je het potje in een kweekkasje of doe er een doorzichtig plastic zakje om. Op deze manier hou je de luchtvochtigheid lekker hoog. Dit kan je ook doen met de knolletjes.

butterfly methode stekken ceropegia woodii, Chinees lantaarnplantje, verzorging, snoeien, standplaats

Bloeien

Als jou Ceropegia woodii heel happy is kan hij meerdere keren per jaar gaan bloeien. Er komen dan hele grappige bloemetjes aan. Hieraan heeft hij ook zijn naam te danken, want de bloemetjes lijken op ieniemienie chineese lantaarntjes. In de natuur worden ze dan bestoven door kleine vliegjes

Weetjes String of Hearts

De Ceropegia woodii is natuurlijk niet voor consumptie bedoeld, maar het is fijn om te weten dat hij niet giftig is!

Helaas is deze hangplant erg gevoelig voor wolluis. Dit is gelukkig wel makkelijk te bestrijden met bijvoorbeeld neemolie. In deze blog lees je hier meer over.

Wist je dat de String of Hearts hartstikke retro is net als de Pannenkoekplant, in de jaren 70 was hij hartstikke hip en is nu gelukkig weer helemaal terug!

Ik had geluk, toen ik tijdens de lockdown de Groene Kneusjes Box bestelde van Plantje.nl, zat hierin de String of Hearts! Deze stond toen op mijn wishlist en kon ik afvinken, jippie! En, heb jij hem al deze hangplant vol liefde?