Succulenten - vetplanten en cactussen

Wat zijn Succulenten eigenlijk? Ontdek er alles over

Geschreven door:
Geschreven door:

Mevrouw Monstera

Succu… wat! Tja, als plantliefhebber heb je dit woord vast wel eens voorbij zien komen. Maar wat zijn succulenten nou eigenlijk? In deze blog vertel ik je er alles over!

Succulenten zijn kampioen in het opslaan van water

Succulent komt van het Griekse woord ‘succu’ wat sap betekent. Logisch, want het zijn inderdaad sappige planten. Ze zijn kampioen in het opslaan van water, dat kan in de bladeren zijn, maar er zijn ook soorten die hun wortel of stengel daarvoor gebruiken. Dat water hebben ze hard nodig, want in de gebieden waar ze oorspronkelijk vandaag komen is het kurkdroog en regent het haast nooit!

succulenten, vetplanten, cactussen, haworthia, crassula, echeveria

‘Succulenten’ is eigenlijk gewoon een groepsnaam voor de familie van vetplanten, maar ook van de cactussen. Deze sapopspaarders hebben ook gemeen dat ze allemaal traag groeien, maar kunnen wel heel oud worden! Zo’n 20 jaar oud worden is heel normaal, cactussen kunnen zelfs wel 100 jaar worden, dat zijn dan wel joekels!

Succulente soorten

Er zijn dus heel veel soorten succulenten, bekende soorten zijn Aloë vera, Agave, Crassula , Echeveria, Haworthia en natuurlijk de cactussen. Maar er zijn wel tientallen plantenfamilies waar succulenten in voorkomen, sommige families kennen slechts een paar succulente soorten, terwijl andere bijna helemaal uit succulenten bestaan. Het leuke is ze zijn er in vele kleurtjes en tinten, zoals groen, paar, grijs, blauw en roze!

Euphorbia ingens
Cowboy cactus
Echeveria
Vetplant
Crassula ovata
Jadeplant
Aloë vera
Wonderplant

Meer lezen over Aloë vera’s? In deze blog lees je er alles over!

Makkelijk te verzorgen

Omdat deze groene, sappige vriendjes zo goed water opslaan, zijn ze dus heel makkelijk te verzorgen! Het kan eigenlijk alleen fout gaan als je ze te veel water hebt gegeven, hiervan gaan de wortels rotten. Laat gerust de grond helemaal opdrogen voor je weer water geeft. In de winter geef je ook minder water als in de zomer. Felle zon vinden sommige heel fijn en andere weer niet, dat is verschillend. Check wat dat betreft even het kaartje als dat er bij zit. Er zijn soorten die je in het voorjaar en zomer zelfs buiten kan neerzetten, let wel op dat de grond niet te nat wordt als het regent! Maar zo’n grote Agave op je terras is wel cool!

succulenten, vetplanten, cactussen, haworthia, crassula, echeveria

Bladstekken of steelstekken

Het stekken van vetplanten is heel makkelijk, maar wel een geduldig werkje en kan op 2 manieren: bladstekken of steelstekken. Bij bladstekken leg je blaadjes op losse aarde, het liefst stek- of zaaigrond. Zet er een plantenspuit naast zodat je regelmatig kan benevelen. En dan geduldig wachten maar tot er worteltjes aan groeien! Heb je een steelstek? Laat deze eerst goed drogen, de open ‘wond’ kan anders gaan rotten. Na 3 tot 7 dagen kan je ze in een klein potje met grond stoppen. Geef regelmatig kleine beetjes water en er zullen vanzelf worteltjes gaan groeien. Hoe budgetfriendly is dit om aan nieuwe plantjes te komen! En stekjes zijn ook leuk om cadeau te geven!

Stekken van succulenten

Verenigingen over succulenten

Wisten jullie dat er zelfs verenigingen bestaan voor succulenten? In Nederland heet deze vereniging “Succulenta”. Het doel van deze vereniging is om alle kennis over succulenten met elkaar te delen, dit doen ze bijvoorbeeld met een eigen tijdschrift en het organiseren van tentoonstellingen en excursies. En natuurlijk ruilen van zaden en stekjes! Op de website van “Succulenta” staat een zadenlijst, ook als je niet lid bent kun je bestellen. Dus als je op zoek bent naar iets bijzonders zou ik zeker even een kijkje gaan nemen!

Heb je nog steeds een vraagje over succulenten, vetplanten of cactussen of iets anders? Je mag altijd contact opnemen!

Deze blogpost bevat affiliate links. Dat betekent dat als jij op een link klikt en bij dat bedrijf iets koopt, ik hiervoor een kleine vergoeding ontvang. Jij betaalt hier uiteraard niks extra voor. Heb je hier vragen over? Lees dan de advertentie disclaimer.