Oh nee hé, als je deze blog gaat lezen heb je dus waarschijnlijk trips ontdekt op je kamerplanten! Das vet balen, maar wees gerust, er zijn manieren om trips te bestrijden. In deze blog ga ik je uitleggen hoe je trips biologisch kan bestrijden met aaltjes en roofmijten!
Trips is een heel klein ieniemie beestje die je bijna niet ziet. Vaak zie je een heel klein streepje bewegen en dan zie je ze pas. Er zijn meerdere soorten trips en ze zijn meestal tussen de 1 en 2 mm groot (euhhh…klein). De kleur van volwassen trips varieert tussen zwart en licht bruin.
Trips doorgaan diverse stadia, van eitjes, die door de vrouwtjes in bladweefsel gelegd wordt tot larve tot pop en vervolgens zijn ze volwassen en deze kunnen 75 dagen leven. Een vrouwtjestrips legt zo’n 2 tot 5 eitjes per dag. Reken maar uit hoe snel het dus kan gaan als je er niks tegen doet! Vooral als het warmer weer is kan het heel snel gaan, want dan komen de eitjes nog sneller uit.
Trips zitten vaak aan de onderkant van de bladeren.
Ondanks dat tripsen vleugels hebben zijn het niet echte goede vliegers. Ze laten zich vaak met de wind en de luchtstroom mee zweven. Zo kunnen ze dus onuitgenodigd bij jou naar binnen waaien en van plant naar plant komen. Het kan ook zijn dat ze op een nieuw gekochte plant zijn meegekomen. Check daarom altijd nieuwe kamerplanten en zet ze eerst een paar weken apart van je andere planten.
Als ze eenmaal een lekkere groene vriend hebben gevonden doen ze zich te goed aan de plantsappen die ze opzuigen, deze zuigvlekjes zorgen voor zilver- of goudkleurige vlekjes op de bladeren. Op den duur zal je plant helemaal verzwakken door het te kort aan plantsappen. Het aanmaken van nieuwe blad gaat steeds moeizamer en uiteindelijk zal je plant het loodje leggen.
Bij iedere plant ziet trips schade er weer anders uit.
Dat trips niet in je huis komen is natuurlijk bijna niet te voorkomen, waar je wel voor kunt zorgen is voor gezonde kamerplanten. Zorg voor voldoende water en voeding. Kijk uit met tocht en droge lucht, gebruik eventueel een luchtbevochtiger om de luchtvochtigheid op peil te houden of sproei regelmatig. Een gezonde, sterke plant zal een tripsplaag sneller te boven komen.
Tripsen lusten alle planten wel, maar kamerplanten met dunnere bladeren hebben ze het liefst. Op vetplanten en cactussen zal je ze dus niet zo gauw tegenkomen.
En dan DE vraag…HOE kom je van trips af? Er zijn meerdere manieren, er zijn middelen om op je kamerplanten te spuiten, maar deze zijn meestal niet gezond en veel tripsen worden er ongevoelig (immuun) voor. Je kamerplant buiten zetten kan ook helpen, mits het ’s nachts niet al te koud wordt. Een regenbui doet wonderen en buiten zitten ook natuurlijke vijanden van de trips, zoals roofmijten, roofwantsen en aaltjes.
Wat je ook kan doen is zelf deze natuurlijke vijanden inzetten. Van Aaltjesdirect.nl mocht ik aaltjes uitproberen om trips op een biologische manier te bestrijden. Ik kreeg heel handig een brievenbuspakketje met daarin een zakje met aaltjes (Steinernema carpocapsae), een handleiding en gele vangplaatjes.
Aaltjes zijn een levend product, het beste ga je ze dus gelijk inzetten als je ze binnen hebt. Nog geen tijd? Dan kan je ze nog een weekje in de koelkast bewaren. Je lost de aaltjes heel simpel op in lauw water en vervolgens giet je dit bij je besmette planten. Wat je ook kan doen is een plantenspuit gebruiken, je spuit dan het mengsel op de bladeren en op de bodem. Gebruik hiervoor een goede plantenspuit met een groot spuitgat. Het beste tijdstip is om dit in de avond te doen.
Deze aaltjes zijn dus vooral dol op de trips-poppen, trips-larven en volwassen trips laten ze meestal links liggen. Om deze ook te bestrijden zet je het beste roofmijten in! Zodat de trips in alle stadia aangepakt worden!
De roofmijten (Amblyseius swirskii) van Insect heroes worden geleverd in een kweekzakje die hiervoor ontwikkeld is. Ook deze komen binnen in een handig brievenbuspakketje. In een periode van 4 tot 6 weken kruipen er zo’n 800 roofmijten uit dit zakje, zo is jou plant lekker lang beschermd tegen de trips. Hang de zakjes in jou besmette planten, vlakbij de trips en de roofmijten gaan voor jou aan de slag en hebben iedere dag een lekker maaltje.
De roofmijten van Insect heroes zitten in handige kweekzakjes die je makkelijk in je plant kan hangen.
Heb je echt een flinke besmetting? Herhaal de inzet van aaltjes en roofmijten dan na een maand.
Het is dus heel effectief om zowel aaltjes als roofmijten in te zetten tegen trips, deze manier is natuurlijk en makkelijk, zonder dat je kamerplanten aangetast worden. Heb je huisdieren? Dit is geen probleem!
Aaltjes (nematoden) kunnen als de leefomstandigheden goed zijn, dus vochtige grond, warme temperatuur en natuurlijk voedsel het 6 weken overleven. In droge grond sterven ze vroegtijdig af. Roofmijten kunnen zo’n 5 tot 6 dagen overleven bij optimale voedings- en klimaatomstandigheden. Ondertussen hebben de vrouwtjes eitjes gelegd en is een volgende generatie alweer onderweg om zich tegoed te doen aan lekkere hapjes.
Als het goed is ben je nu eindelijk verlost van je trips plaag met dank aan de aaltjes en roofmijten. Maar houd er rekening mee dat ze altijd weer terug kunnen komen via je kleding, open ramen enz. Houd dus je groene vriendjes altijd goed in de gaten! Als je er op tijd bij bent is een plaag veel makkelijker en sneller te bestrijden.
Groene groetjes,
Deze blog is in samenwerking met Aaltjesdirect.nl en Insect Heroes en deze producten heb ik mogen testen