Search
Close this search box.
Plantenvoeding zelf maken, kamerplantenvoeding, bananenschil, koffie, eierschaal

Zelf plantenvoeding maken: 8 makkelijke recepten

Picture of Geschreven door:
Geschreven door:

Mevrouw Monstera

Om ervoor te zorgen dat onze groene vrienden goed groeien is het belangrijk om ze de juiste voedingsstoffen te geven. Natuurlijk kun je een fles universele kamerplantenvoeding ergens kopen, maar zelf plantenvoeding maken is eigenlijk ook heel gemakkelijk. Je hoeft daar zelfs niks voor te kopen, want je maakt het gewoon met restproducten die je anders weg zou gooien. Dus zelf je plantenvoeding maken is nog duurzaam ook! In dit artikel lees je waarom het zelf maken van plantenvoeding gunstig is, welke voedingstoffen belangrijk zijn voor kamerplanten en ik geef je 8 eenvoudige recepten voor zelfgemaakte kamerplanten voedin

Waarom zelf plantenvoeding maken voor je kamerplanten?

Zelf plantenvoeding maken voor je kamerplanten heeft verschillende voordelen. Ten eerste kun je de voedingsstoffen aanpassen aan de behoeften van je specifieke planten. Daarnaast is zelfgemaakte voeding meestal goedkoper dan commerciële plantenvoeding. Plantenvoeding uit de winkel bevatten helaas vaak chemicaliën en synthetische ingrediënten die schadelijk kunnen zijn voor het milieu en voor je kamerplanten. 

Door zelf je plantenvoeding te maken, kun je gebruik maken van biologische ingrediënten die vrij zijn van schadelijke chemicaliën en die beter zijn voor het milieu. Je draagt ook nog eens Je steentje bij aan een beter milieu door geen plantenvoeding te kopen, dit scheelt weer een hoop plastic verpakkingen op de toch al veelte grote plastic hoop.

Belangrijke voedingsstoffen voor kamerplanten

Kamerplanten hebben verschillende essentiële voedingsstoffen nodig om gezond te blijven. Enkele van de belangrijkste voedingsstoffen zijn:

Stikstof

Stikstof is belangrijk voor de groei van bladeren en stelen. Het bevordert een gezonde groene kleur en stimuleert de ontwikkeling van nieuwe scheuten.

Fosfor

Fosfor is nodig voor de wortelgroei en de ontwikkeling van bloemen en vruchten. Het speelt ook een rol bij het overdragen van energie in de plant.

Kalium

Kalium is betrokken bij verschillende processen in de plant, zoals het reguleren van de waterhuishouding en het stimuleren van de weerstand tegen ziekten en plagen.

Sporenelementen

Sporenelementen, zoals ijzer, zink en magnesium, zijn slechts in kleine hoeveelheden nodig, maar ze zijn essentieel voor een gezonde groei van kamerplanten. Ze spelen onder andere een rol bij fotosynthese.

Welke ingrediënten heb je nodig?

Voor zelf plantenvoeding maken heb je vooral organisch materiaal nodig, denk aan keukenafval zoals groente en fruitschillen en restjes, koffiedik en thee. Maar ook in de tuin vind je organisch materiaal wat je goed kunt gebruiken zoals snoeiafval uit de tuin en onkruid.

zelf plantenvoeding maken, kamerplantenvoeding, bananenschil, koffie, eierschaal
zelf plantenvoeding maken, kamerplantenvoeding, bananenschil, koffie, eierschaal

8 Recepten voor zelfgemaakte kamerplanten voeding

1. Koffiedik en bananenschilleninfusie

Beschrijving: Meng koffiedik en fijngesneden bananenschillen in regenwater en laat het mengsel een paar dagen staan. Zeef de infusie en gebruik het als plantenvoeding.

Voordelen: Koffiedik levert stikstof, terwijl bananenschillen kalium bevatten.

Geschikt voor: Kamerplanten die behoefte hebben aan stikstof en kalium.

2. Eierschaalthee

Beschrijving: Kook eierschalen in water en laat het mengsel afkoelen. Gebruik de afgekoelde thee om je planten water te geven. Je kan ook eierschalen fijn maken en deze door de potgrond mengen.

Voordelen: Eierschalen bevatten calcium, wat belangrijk is voor sterke wortels en celwanden.

Geschikt voor: Kamerplanten die extra calcium nodig hebben.

3. Brandnetelgier

Beschrijving: Laat brandnetelbladeren ongeveer 2 tot 3 dagen weken in regenwater en zeef de vloeistof. Verdun de gier met water en gebruik het als voedingssupplement.

Voordelen: Brandnetelgier is rijk aan stikstof en sporenelementen.

Geschikt voor: Kamerplanten die behoefte hebben aan stikstof en sporenelementen.

4. Theebladeren

Beschrijving: Laat de gebruikte theebladeren eerst drogen en meng ze dan door de potgrond, wanneer je water gaat geven trekken de voedingsstoffen in de grond.

Voordelen: In thee zit de stof tannine, dit helpt kamerplanten bij de groei en laat de bladeren glazen.

Geschikt voor: Kamerplanten die snel groeien.

5. Zetmeelwater

Beschrijving: Laat het kookwater van aardappels en pasta afkoelen en geef je planten er water mee. Uiteraard wel water waarin geen zout is meegekookt.

Voordelen: Kookvocht van aardappels en pasta bevat veel fosfor en magnesium.

Geschikt voor: Kamerplanten die een tekort hebben aan stikstof en magnesium.

6. Aquariumwater

Beschrijving: Bewaar het “vieze” water als je je aquarium gaat verschonen, dit water kun je geven aan je kamerplanten als ze weer water nodig hebben.

Voordelen: Aquariumwater is rijk aan voedingsstoffen en kan worden gebruikt om uw planten water te geven. Het visafval in het water zorgt voor stikstof en andere essentiële voedingsstoffen.

Geschikt voor: Kamerplanten die behoefte hebben aan stikstof en voedingsstoffen.

7. Groente en fruitsmoothie

Beschrijving: Maak in een keukenmachine instant compost van groente en fruitschillen en wat regenwater. Met deze “smoothie” maak je je kamerplanten erg blij!

Voordelen: In groente en fruit zitten veel verschillende voedingstoffen.

Geschikt voor: Kamerplanten die een boost kunnen gebruiken.

8. As van onbehandeld hout

Beschrijving: As van onbehandeld hout uit houtkachels, kampvuren of barbecues (zonder aanmaakbrandstof) kun je door de potgrond mengen.

Voordelen: Houtas is rijk aan kalk, kalium en fosfor.

Geschikt voor: Kalkminnende kamerplanten

Let op overbemesting

Als je teveel mest geeft is dit niet bevorderlijk voor je groene vrienden, wees dus zuinig. Een plant die overbemest is neemt niet meer alle voedingstoffen op en deze blijven dan in de potgrond zitten waardoor deze dan weer zuur wordt. Hierdoor verbranden de wortels en legt je plant het loodje. In de groeimaanden van april tot eind september geef je maandelijks 1 tot 2x voeding. In de wintermaanden houden de meeste planten rust en groeien dan amper, hierdoor hebben ze in deze periode geen voeding nodig.

Wil je graag meer lezen over kamerplantenvoeding? Lees dan eens dit artikel.

Veelgestelde vragen over zelf plantenvoeding maken:

Kan ik mijn kamerplanten te veel voeden?

Ja, te veel voeding kan schadelijk zijn voor kamerplanten. Overbemesting kan leiden tot verbranding van de wortels en andere gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om de aanbevolen hoeveelheden te volgen en de gezondheid van je planten regelmatig te controleren.

Hoe vaak moet ik zelfgemaakte kamerplantenvoeding gebruiken?

De frequentie van het gebruik van zelfgemaakte kamerplantenvoeding hangt af van verschillende factoren, zoals het type plant, de groeifase en de omgevingsomstandigheden. Over het algemeen is het raadzaam om eens in de paar weken voeding te geven in het groeiseizoen, maar dit kan variëren.

Zijn er planten die geen zelfgemaakte voeding nodig hebben?

Sommige planten hebben specifieke voedingsbehoeften die moeilijk te vervullen zijn met zelfgemaakte voeding. In dat geval is het raadzaam om commerciële meststoffen te gebruiken die zijn ontworpen voor die specifieke planten.

Kan ik verschillende zelfgemaakte voedingen mengen?

Ja, je kunt verschillende zelfgemaakte voedingen mengen om een uitgebalanceerde voedingsbron voor je planten te creëren. Experimenteer echter voorzichtig en houd de gezondheid van je planten nauwlettend in de gaten.

Wat zijn de tekenen van ondervoeding bij kamerplanten?

Teken van ondervoeding bij kamerplanten kunnen zijn: vertraagde groei, gele bladeren, zwakke stelen en een algemeen gebrek aan vitaliteit. Het is belangrijk om de voedingsbehoeften van je planten te begrijpen en indien nodig passende maatregelen te nemen.

Dit vind je misschien ook interessant