Doodsoorzaak nummer 1 onder kamerplanten is te veel water. Het is natuurlijk ook niet makkelijk om te zien hoeveel water er nou eigenlijk nog in de pot zit. Heb jij dit probleem ook altijd? Probeer dan eens een zelfwaterende bloempot! Dit zijn potten met een watergeefsysteem of een waterreservoir waarmee je kamerplanten de juiste hoeveelheid water krijgt. Dag watergeefstress! Het handige van deze zelfwaterende bloempotten is ook dat je minder vaak water hoeft te geven, fijn als je vaak weg bent of voor als je op vakantie bent. Hoe deze slimme plantenpotten werken en welke er zijn lees je in deze blog!
Hoe werken zelfwaterende bloempotten?
Waterreservoir.
Hoe zelfwaterende bloempotten werken is per merk verschillend, maar ze hebben allemaal een waterreservoir die je via een ingang kan vullen met water. Het voordeel van zo´n reservoir is dat de wortels van je kamerplant nooit in een plas water staan onderin de pot. Veel kamerplanten houden niet van te natte voeten en de wortels kunnen hierdoor gaan rotten.
In sommige potten zitten touwjes die van het waterreservoir naar de potgrond lopen. Deze touwtjes absorberen het water en geven dit zo aan de plant af bij de wortels.
Terracotta is een poreus materiaal wat ook heel gemakkelijk water absorbeerd. Als zo´n terracottapot in een waterreservoir hangt net als bij de Gusta en de Hema pot dan zal deze het water beetje bij beetje aan de plant afgeven wanneer deze dat nodig heeft.
Watermeter.
Bij de slimme potten met een watermeter oftewel een waterindicator kan je zien hoeveel water je er in moet doen. Als het peilstokje in het metertje helemaal bovenaan staat zit hij vol. Doe altijd rustig water geven, het peilstokje heeft altijd even tijd nodig. In deze watermeters zitten meestal een drijvertje van piepschuim met een peilstokje. Als het water de onderkant van het drijvertje van piepschuim raakt zal het gaan drijven en omhoog gaan. Handig!
Het is per plant verschillend hoe vaak je het water weer moet aanvullen, de ene plant drinkt meer als de ander en in de zomer zijn de meeste planten ook wat dorstiger. Houd daarom het waterpeil altijd in de gaten. Je hoeft in ieder geval minder vaak water te geven als met een normale pot.
Dit zijn de 6 fijnste zelfwaterende bloempotten:
Elho
Het merk Elho heeft een eigen self-watering Insert bedacht gemaakt van gerecycled plastic. Door het watermetertje kan je precies zien wanneer jou groene vriend weer water nodig heeft. Met dit watergeefsysteem kunnen sommige kamerplanten wel een paar weken vooruit. Dit simpele watergeefsysteem is verkrijgbaar in meerdere maten en past daardoor in veel soorten potten.



Gusta
Ook met deze zelfwaterende bloempot van Gusta heb je geen groene vingers nodig! Terracotta is een heel poreus materiaal dat gemakkelijk vocht opneemt, de aarde in de pot zal daardoor nooit te nat of te droog zijn. Een kamerplant kan hierdoor zichzelf voorzien van genoeg water. Deze pot heeft de toffe naam Terracotcha!

Lechuza
Het Duitse merk Lechuza weet wel hoe het moet! Ze hebben heel veel zelfwaterende plantenbakken en bloempotten ontworpen met een speciaal watergeefsysteem. Met behulp van het watermetertje zie je precies wanneer je weer water moet geven. Deze witte pot uit de Classico Color lijn is een mooi tijdloos model die in veel interieurs zal passen. Maar hij is ook verkrijgbaar in andere kleuren en maten.

Verkrijgbaar bij:
Elho Green Sense
Het fijne van deze Elho lijn is dat ze ook buiten gebruikt kunnen worden. Onderop zit een plugje die je kan verwijderen, zo kan overtollig regenwater uit het waterreservoir lopen. Nog een handig dingetje is dat er wielen onder zitten, geen gesjouw dus met je planten! Het watermetertje geeft aan hoe vol het reservoir is, zodat je precies weet wanneer je het water moet bijvullen. Deze bloempotten zijn verkrijgbaar in meerdere kleuren en maten en er zijn niet alleen ronde potten, maar ook vierkante. Eens wat anders!



Verkrijgbaar bij:
Impresa
De zelfwaterende bloempotten van Impresa hebben een watergeefsysteem door middel van touwtjes. De touwtjes lopen via het waterreservoir in de potgrond. Het water wat deze touwtjes absorberen wordt afgegeven aan de wortels van de plant. Het waterreservoir kan je handig bijvullen via de opening aan de zijkant.

HEMA
Op de tuinafdeling van de HEMA vind je veel leuke bloempotjes, maar ook deze handige zelfwaterende pot! Het water doe je in het bakje onderin via het tuitje en potje wat van terracotta is neemt het water op en geeft het aan de plant af. Let op: Deze pot is alleen verkrijgbaar in het tuinseizoen (voorjaar tot nazomer).
Bij de HEMA hebben ze niet alleen bloempotjes, maar nog veel meer handige accessoires voor plantlovers. Wil weten welke dat zijn? Ga dan naar deze blog!

DIY Zelfwaterende bloempot
Ben je creatief en wil je lekker zelf aan de slag? Een zelfwaterende bloempot met een waterreservoir kan je ook gemakkelijk zelf maken. Het zou een heel verhaal worden als ik hier zou uitleggen hoe dat moet. Daarom heb ik even een filmpje voor jullie opgezocht en in dit DIY filmpje van de Swedish Plantguys wordt het heel duidelijk uitgelegd.
Bekijk de uitleg op Youtube voor het maken van een zelfwaterende bloempot!
DIY Watermeter
Op YouTube vond ik bij de Swedish Plantguys ook een uitleg hoe je zelf een watermeter maakt. Voor sommige materialen zal je waarschijnlijk even op pad moeten, maar hij is heel makkelijk te maken!
Veelgestelde vragen over zelfwaterende bloempotten:
Bij een watergeefsysteem zit er water onderin het reservoir, daardoor staat je kamerplant nooit met te natte voeten, maar krijgt precies wat hij nodig heeft. Het enige wat je hoeft te doen is het waterreservoir bijvullen als deze leeg. Bij de meeste kamerplanten zal dat dan eens in de 2 of 3 weken zijn.
De Elho self watering insert is een binnenpot met een watermeter. Deze zet je in een (waterdichte) bloempot. Bij de watermeter zit een opening waarin je het water kan gieten, deze watermeter zal aangeven wanneer er genoeg water in zit. De plant kan dan naar behoefte zelf water opnemen.
Door het waterreservoir onderin de bloempot te vullen met water kan je kamerplant water naar behoefte opnemen. Bij sommige bloempotten zitten er touwtjes van het reservoir naar de aarde, deze touwtjes absorberen water en geven het dan af aan de plant. Andere potten zijn van terracotta, dit materiaal werkt ook absorberend. Als je een terracottapot in water zet, neemt hij dit op en geeft het dan aan de plant af.
Een zelfwatergevende bloempot heeft onderin een waterreservoir, hierdoor kan je extra water geven zonder dat de plant te nat staat en gaat rotten. De plant kan dan water opnemen wanneer hij dat zelf wil en nodig heeft.
In principe kunnen alle kamerplanten in een zelfwaterende pot, maar het handigste is wel om er kamerplanten in te zetten die heel dorstig zijn en veel water nodig hebben, zoals bijvoorbeeld de Banananplant. In een zelfwaterende pot hoef je deze dan minder vaak water te geven.
Het is zeker mogelijk om zelf een zelfwaterende pot te maken. In de blog hierboven vind je een YouTube filmpje waarin deze DIY heel duidelijk wordt uitgelegd.