Calathea warscewiczii

Top 6 Chique kamerplanten met zachte fluweelachtige bladeren

Geschreven door:
Geschreven door:

Mevrouw Monstera

Er zijn ontzettend veel mooie exotische en tropische kamerplanten, maar kamerplanten met zachte fluweelachtige bladeren hebben iets speciaals. Ze zien er superchique uit en je blijft maar voelen aan die zachte shiny bladeren. Heb jij ook een crush voor velvet? Dan moet je zeker 1 van deze planten hebben! In samenwerking met PNTS.com hebben we hieronder de mooiste voor je op een rij gezet!

De meeste van deze kamerplanten komen oorspronkelijk uit de jungle van bijvoorbeeld Zuidoost-Azië of Zuid/Midden-Amerika. Ze zijn daar een aardig hoge luchtvochtigheid gewend. Nou kunnen ze in onze woonkamers prima overleven, maar zodra in het najaar de kachels aan gaan krijgen ze het wel moeilijk met de droge lucht. Houd er daarom rekening mee dat deze beauty’s wel wat extra verzorging nodig hebben.

1. Alocasia frydek

Voluit is zijn naam Alocasia micholitziana frydek en hij staat ook bekend als Green Velvet Alocasia. Dit dank hij natuurlijk aan zijn fluweelzachte bladeren. Graag een lichte standplaats, zonder zonnestralen. En geef meerdere keren per week een klein shotje water, in plaats van de wekelijkse plons. Zorg dat er ook geen water onderin de pot blijft staan om wortelrot te voorkomen. Net als de meeste Alocasia’s heeft deze dus wel wat extra zorg nodig, maar dan heb je ook een beauty van een plant!

Alocasia frydek, velvet bladeren, fluwelen bladeren, chique kamerplanten
 

 

Alocasia frydek
Hoogte incl. pot 30 cm
 
Calathea warscewiczii

Een van de allermooiste Calathea’s vind ik toch wel de Calathea warscewiczii. Die geweldige fluweelachtige bladeren met 2 kleuren groen en de bordeaux kleurige achterkant kan je eeuwig naar blijven kijken! Geen gemakkelijke tante, verdiep je dus goed in de verzorging! Ze houdt in ieder geval van lichtvochtige voetjes en regelmatig een sproeibeurt vindt ze ook heerlijk. Of zet ze net als ik naast de luchtbevochtiger!😉 Zonnestralen zijn echt taboe, want dan verbrand ze haar mooie velvet bladeren! Zoek dus een fijn plekje met matig indirect licht. Schrik niet als de bladeren ’s avonds omhoog staan, madam doet dan d’r schoonheidsslaapje!

Calathea warscewiczii, velvet bladeren, fluwelen bladeren, chique kamerplanten

Calathea warscewiczii
Hoogte incl. pot 60 cm
 
Philodendron melanochrysum

Check ook vooral deze velvet beauty, de Philodendron melanochrysum! Het grappige aan deze groene vriend is dat nieuwe bladeren vlezig roze zijn. Deze worden langzaam aan vanzelf groen met de mooie fluweelachtige gloed. Vermijd direct zonlicht en geef hem wekelijks water. Ook verlangd hij een hoge luchtvochtigheid. Een plantenstok is ook aan te raden, want het is een echte klimmer! Het is helaas geen kamerplant voor beginners, want het is niet de makkelijkste.

Philodendron melanochrysum, fluweelachtige bladeren, velvet bladeren, fluwelen bladeren, fluwelen look, kamerplant
Philodendron melanochrysum
Hoogte incl. pot 35 cm
 
Alocasia black velvet

Een andere aaibare blikvanger is de Alocasia black velvet. Eigenlijk is ‘black velvet’ zijn nickname, zijn officiële naam is Alocasia reginula. Wat weer ‘kleine koningin’ betekent, dit omdat ze vergeleken met haar broers en zussen vrij klein blijft. Ze kunnen ongeveer 40 cm hoog worden. Graag heel veel licht, gefilterd zonlicht is ook geen probleem. Zorg dat hij altijd in een pot met drainage gaten zit, zodat je hem een goeie slok water kan geven en dit ook goed weg kan laten lopen. Groeit ze een beetje scheef naar het licht toe? Draai de pot regelmatig een kwartslag.

Alocasia black velvet, velvet bladeren, fluwelen bladeren, chique kamerplanten
Alocasia black velvet
Hoogte incl. pot 20 cm
 
Philodendron verrucosum

Een andere Philodendron met een fluwelen look is de Philodendron verrucosum. Niet alleen zijn bladeren zijn mooi, hij heeft ook grappige harige stengels! Kies voor deze knapperd een plekje met veel indirect zonlicht. Liever geen direct zonlicht, hiervan beschadigen de bladeren. Zorg dat de potgrond altijd lichtvochtig is en laat de grond nooit uitdrogen. Ook verlangd hij een hoge luchtvochtigheid, zoals hij gewend is van nature. Begint hij groot te worden? Geef hem dan ondersteuning met een mosstok, zodat hij gemakkelijk omhoog kan klimmen en groeien.

Philodendron verrucosum, fluweelachtige bladeren, velvet bladeren, harige stengels, fluwelen bladeren, zachte bladeren
Philodendron verrucosum, fluweelachtige bladeren, velvet bladeren, harige stengels, fluwelen bladeren, zachte bladeren
Philodendron verrucosum
Hoogte incl. pot 25 cm
 
Anthurium clarinervium

Gelukkig is er ook een kamerplant met fluweelachtige bladeren die een stuk gemakkelijker te verzorgen is en dat is de Anthurium clarinervium! Aderplant wordt hij ook wel genoemd vanwege de vele witte nerven op zijn mooie bladeren. In de natuur groeien ze onder bomen, ze houden dus wel van licht, maar niet te veel direct zonlicht. Laat hem in een kweekpot zitten, zo kun je hem wekelijks, een half uurtje in een schaal met lauw water zetten. Hij neemt dan op wat hij nodig heeft. Mocht hij bruine randjes krijgen, dan is dit een teken dat hij of te nat of te droog staat. Check dan de potgrond goed en pas de hoeveelheid water die je geeft aan.

Anthurium clarinervium,  velvet bladeren, fluwelen bladeren, chique kamerplanten

Lees meer over de Anthurium clarinervium in deze blog!

Anthurium clarinervium
Hoogte incl. pot 25 cm

Ben jij al verliefd geworden op 1 van deze beauty’s? Onweerstaanbaar zijn ze hé! Nou ben ik heel benieuwd welke van deze kamerplanten met fluweelachtige bladeren jouw voorkeur heeft, laat je het weten?

Deze blogpost is gemaakt i.s.m. PLNTS.com en deze producten heb ik gekregen.