Feng Shui en kamerplanten

Feng Shui: Ga voor positieve energie met kamerplanten

Geschreven door:
Geschreven door:

Mevrouw Monstera

Feng Shui, wat is dat nou eigenlijk en hoe pas je het in je interieur toe wat betreft kamerplanten? Al een tijdje vind ik dit zelf een interessant dingetje, maar wist nooit zo goed hoe ik het in een blog moest gaan omschrijven. Laatst deed ik mee aan een challenge en een van de deelneemsters was Melati Helmhout, een Feng Shui coach! Ik nam contact met haar op en vroeg of ze me wilde helpen met een blog over kamerplanten en Feng Shui. En dat wilde ze! Vind jij dit ook interessant, lees dan gauw verder!

Wat is Feng Shui?

Feng Shui is een oeroude Oosterse filosofie en kennis gebaseerd op energie dat in balans is. Alles is energie en alles is met alles verbonden. Elk ding, elk mens of dier, elke emotie en elk besef is verbonden met elkaar. De wisselwerking tussen de mens en zijn omgeving, de verbinding met alles om ons heen is bijzonder sterk. Je leefomgeving, de plek waar je woont of werkt, heeft een grote impact op hoe je je voelt. Andersom zie je ook aan deze plaats hoe jij je voelt. Je top voelen of juist niet, succesvol zijn in iets of juist veel pech hebben, dat weerspiegelt je huis. Dit kan je indirect beïnvloeden, want als je wat verandert in het één, verandert het andere ook automatisch. Jouw huis is eigenlijk een spiegel van wie je bent en hoe je op dat moment in het leven staat. Ga je iets veranderen in je interieur, dan verandert er dus ook iets bij jezelf.

Het doel van Feng Shui is om een zo fijn mogelijke plek te creëren, waar je lekker kunt chillen, maar ook waar je nieuwe energie krijgt om gezond en happy te leven. Dit doe je onder andere door het toepassen van de vijf elementenleer en de daarbij behorende kleuren, vormen en materialen. De vijf elementen zijn water, vuur, hout, aarde en metaal. Het is dus de bedoeling dat deze elementen in balans zijn in jou huis. De voedende cirkel van de vijf elementen is als volgt; Water voedt hout, hout is voeding voor vuur, vuur is als het gedoofd is voeding voor de aarde, diep in de aarde worden de metalen gevormd die op hun beurt weer in het water zitten in de vorm van mineralen.

voedende cirkel, elementenleer, feng shui, vijf elementen
Zo kan de energie in een cirkel makkelijk stromen
Kamerplanten en Feng Shui

Kamerplanten zijn binnen Feng Shui ook heel belangrijk. Ze staan voor het element hout, en dat element staat onder andere voor nieuwe dingen, de lente, groei, energie, snelheid, familie en communicatie. Hout is het element dat houdt van beweging en behoefte heeft aan ruimte. Planten zijn dan ook erg Yang. Yang is licht, de actieve, vurige en naar buiten gerichte energie en Yin is donker, de onbeweeglijke, zachte en naar binnen gerichte energie.

Bij de voordeur

De voordeur wordt bij Feng Shui ook wel “the mouth of Chi” genoemd. Dit is de plek waar de frisse nieuwe energie je huis binnenkomt en daar je huis en dus ook jou als bewoner voorziet van deze energie. Zorg er dus voor dat het er bij de voordeur fijn en uitnodigend uitziet, het is er opgeruimd, de voordeur zit goed in de verf en een plant verleidt de energie om hier binnen te komen.

In de woonkamer…ja graag!

De woonkamer is dé plek in huis die bij het element hout hoort. Want in de woonkamer is er plaats voor alle gezinsleden om met elkaar te praten en samen te zijn. Hier heb je contact met elkaar en is er ruimte voor groei en beweging. Dit zorgt voor leven en vitaliteit en is hierdoor ook de ideale plek voor kamerplanten, want die ondersteunen deze energie. Kies als het kan voor lekker grote exemplaren, met grote, ronde bladeren. Zorg ervoor dat ze niet verder dan twee meter bij het raam vandaan staan. Als je grote ramen in de woonkamer hebt, dan is het fijn om er planten voor te zetten. Zo blijft de energie langer in de ruimte en verdwijnt minder door deze ramen.

woonkamer, feng shui, kamerplanten
Bij je werkplek…zeker doen!

Ook op je (thuis)werkplek kunnen volgens Feng Shui kamerplanten bijdragen aan een prettig energielevel! Zij zorgen ervoor dat je je goed kan concentreren, je kunt veel beter nadenken en je onthoudt meer, hierdoor kan je veel productiever zijn. Zorg ook voor een opgeruimd bureau dat zorgt voor een opgeruimde geest.

Welke kamerplanten je het beste op je (thuis)werkplek kunt neerzetten lees je hier!

Op de badkamer…heel fijn!

Als je daglicht in de badkamer hebt, is het fijn om daar ook kamerplanten neer te zetten. Dit is van belang, omdat je in de badkamer bloot bent en de kwetsbaarheid van je naakte lichaam dan behoefte heeft aan een bepaalde mate van zachtheid en mildheid. Want in de badkamer is alles om ons heen eigenlijk heel hard. Denk aan de tegels, het glas van de douchewand en de spiegel en het metaal van de kranen. Planten en andere houten voorwerpen, zorgen voor zachtheid, ze helpen om de atmosfeer te verbeteren en harmoniseren de waterafvoer.

badkamer, kamerpanten, feng shui
Op de slaapkamer…liever niet!

Op een slaapkamer wil je juist een heel ander soort energie. Slapen hoort bij het element metaal en dit is heel yin. Hier wil je tot rust komen, in alle stilte naar binnen kunnen keren. Een plant is dat niet. Die is heel Yang, en heeft teveel actieve energie terwijl jij juist lekker in alle rust wilt kunnen slapen. Dus zoek je elementen die dit proces ondersteunen. Denk hierbij aan donkere kleuren zoals donkerblauw, grijs en okergeel, om een veilig knus nestje te kunnen vormen. Ook zorg je in de slaapkamer voor zoveel mogelijk zachte, liefdevolle en natuurlijke materialen, omdat als je slaapt je op je kwetsbaarst bent en dan liever geen statische geleiding wilt van een metalen bed of een synthetische pyjama. Maar graag een wollen deken, katoenen beddengoed en een fijn schapenvachtje op de grond voor je voeten.

Zit je nogal vast in een bepaald aspect van je leven en heb je behoefte aan een liefdevolle en krachtige verandering? Wil je weer met veel meer energie opstaan, je eigen kleuren herkennen en helemaal voor jezelf kiezen? Laat je dan inspireren door Melati tijdens een groeigesprek!

Bezoek haar website De Negen Sterren of volg Melati op Instagram.

Dankjewel Melati, dat je het in deze blog zo duidelijk verwoordt voor ons! En…is jouw huis ook Feng Shuiproof?