macro photography of a mealybug

Wolluis bestrijden op een natuurlijke manier doe je zo!

Geschreven door:
Geschreven door:

Mevrouw Monstera

Ieeksss! Beestjes in je kamerplant! Helaas kan je zo nu en dan eens last hebben van een beestjesinvasie. In mijn geval waren dit witte wollige ieniemienie insecten, wolluis! Wolluis (Pseudococcidae) voedt zich met sap uit de bladeren en stengels, waardoor planten verzwakt raken. En met hoe meer ze zijn hoe kwalijker. Ze zijn behoorlijk hardnekkig, want ze planten zich snel voort en overleven zelfs temperaturen van -40. Weg ermee dus! In deze blog leg ik je alles uit over wolluis en hoe je ze op een natuurlijke manier kan bestrijden.

Hoe ziet wolluis eruit?

Als je bij het checken van je kamerplant witte stippen of witte pluisjes vindt heb je grote kans dat je een wolluisplaag hebt. Deze witte pluisjes zijn de schuilplaatsen van de wolluizen en hierin leggen ze hun eitjes. De vrouwtjes lijken op pissebedden die door de poedersuiker zijn gelopen en zijn tussen de 3 en 6mm groot. De mannelijke wolluizen zijn zo klein dat ze met het blote oog niet te zien zijn.

Wat doet wolluis?

De vrouwtjes zijn de boosdoeners, deze zuigen zich vol met plantsappen uit de bladeren en stengels waardoor je lelijke, bruine plekjes krijgt. De poep van de wolluis is een plakkerige substantie die honingdauw wordt genoemd. Dit geeft weer zwarte plekken op de bladeren die kunnen gaan schimmelen. Je plant wordt er dus echt niet mooier op en zal ook gaan afsterven als je wolluis niet zou gaan bestrijden.

Waar komt wolluis vandaan?

Ze komen over de hele wereld voor, ze leven graag in een warm klimaat. Ook in kassen en in onze woonkamers kunnen ze prima vertoeven. Ze komen binnen via je kleding, tocht of via een nieuwe plant. Check daarom nieuw gekochte planten altijd heel goed.

Wolluis op plant, wolluis bestrijden natuurlijke manier
📷 @buddingcrazyplantlady
Wolluis op Monstera, wolluis bestrijden natuurlijke manier
📷 @fleetwood_acres
Wat is de oorzaak van wolluis?

Wat veroorzaakt nou precies wolluis? Tocht en vocht. Kamerplanten die op de tocht staan trekken al gauw wolluis aan. Ook vocht trekt wolluis aan, kamerplanten die een keer te veel water hebben gekregen zijn extra vatbaar. Zorg dus voor gezonde planten!

Kan je wolluis voorkomen?

Het is bijna niet te voorkomen dat wolluis via je kleding binnenkomt, maar je kunt wel nieuwe planten goed checken en een tijdje apart zetten van je andere planten om besmetting te voorkomen. Zet ook kamerplanten niet op de tocht, via de luchtstroom kunnen er ook beestjes binnenkomen.

Is wolluis schadelijk?

Wolluis is niet schadelijk voor mensen en dieren. Alleen kamerplanten en tuinplanten kunnen flinke schade oplopen door een wolluisplaag. Ze kunnen hier zelfs door afsterven. Bestrijding is dus echt nodig als je graag wilt dat je groene vriend het overleeft.

Hoe kom je van wolluis af?

Het eerste wat je moet doen als je wolluis hebt ontdekt is je besmette plant apart zetten van je andere planten om besmetting te voorkomen.

Vervolgens kan je natuurlijk aan de gang gaan met allerlei sprays met afwasmiddel zoals Dreft, azijn of alcohol. Maar je hebt hiervoor wel een lange adem nodig. Elke dag sprayen en constant de boel in de gaten houden.

Chrysop.

Met de natuurlijke vijand van de wolluis gaat het veel makkelijker. Je laat ze los op je plant en ze doen het werk voor je! De ene natuurlijke vijand is de groene gaasvlieg (Chrysopa carnea) oftewel Chrysop. De larven van deze vlieg zijn dol op een hapje wolluis!

Bij Biogroei hebben ze zakjes ontwikkeld die je heel gemakkelijk in je besmette plant kan hangen, in deze zakjes zitten eitjes van de Chrysop vlieg, na een paar dagen worden dit larven en die zullen uit de zakjes kruipen op zoek naar een lekker hapje. En het mooie is ze lusten ook graag trips en spint! Je kan Chrysop dus inzetten als je meerdere plagen hebt! Handig!

Als na ongeveer 2 weken alle wolluis is opgegeten zullen deze larven uitsterven, je hoeft dus niet bang te zijn voor een boel groene vliegjes in huis.

Chrymo.

Een andere manier om wolluis op een natuurlijke manier te bestrijden is het inzetten van, de Cryptolaemus montrouzieri kever oftewel Chrymo. Deze kever is familie van het lieveheersbeestje. De grote larven van deze kever lusten wolluis in alle stadia, van eitje tot volwassen exemplaren. De wat jongere larven helpen ook een handje mee en eten de eitjes en wolluislarven. Het zijn flinke eters, want ze kunnen wel zo’n 30 wolluizen per dag op eten. Dat ruimt wel lekker op!

Ze werken het best bij een temperatuur tussen de 22º en 28º graden en bij een hoge luchtvochtigheid. Kun je dit klimaat niet creëren dan kun je beter voor Chrysop kiezen deze stelt wat minder eisen.

Je kan Chrymo en Chrysop ook prima samen combineren of in combinatie met roofmijten tegen trips werkt ook goed.

Let op als je ook sprays gebruikt, deze werken niet samen met de natuurlijke vijanden van de wolluis, ze zullen er juist last van hebben en kunnen dan niet optimaal hun werk doen. Als je spray hebt gebruikt wacht dan een paar dagen voor je Chrysop of Chrymo inzet.

Voordelen natuurlijke vijand:

• Je hoeft zelf niets te doen, de insecten doen het werk voor je.

• Geen gif in je huis.

• Ook plekjes waar je zelf moeilijk bij kunt (bladoksels) zijn geen probleem meer.

• Vetplanten en Cactussen zijn moeilijk te bestrijden met sprays. Insecten zijn geen probleem.

• Chrysop bestrijdt ook trips, spint en bladluis.

• Chrysop is het hele jaar verkrijgbaar en in te zetten.

Nadelen natuurlijke vijand:

• Alleen voor gebruik binnenshuis bij kamerplanten.

• Chrymo werkt het beste tussen de 22º en 28º graden.

• Cactussen met veel prikkels zijn wat moeilijker te bestrijden.

Chrysop
20 kaartjes met Chrysop eitjes | Tegen wolluis, trips, spint en bladluis | Ophangkaartjes
Chrymo
25 Chrymo larven per koker | Alleen tegen wolluis | Strooikoker
Welke kamerplanten zijn gevoelig voor wolluis?

Eigenlijk is geen enkele kamerplant veilig voor wolluis, zelfs cactussen en vetplanten kunnen besmet raken. Er zijn wel kamerplanten die extra gevoelig zijn voor wolluis, zoals Orchideeën, Bromelia’s, Ananasplant en de Bananenplant.

Wolluis op vetplanten en Cactussen bestrijden.

Ook op vetplanten en Cactussen kunnen wolluizen voorkomen. Alleen zijn dit soort planten moeilijk te bestrijden met sprays, omdat hier water in zit. Druppels die op de bladeren blijven liggen kunnen namelijk lelijke plekken geven en gaan rotten. Wolluis op een natuurlijke manier bestrijden is veel handiger en beter voor dit soort planten.

Tip: Op de website van Biogroei vind je nog veel meer informatie over de natuurlijke manier van wolluis bestrijden. Ook kan je bij hun altijd om advies vragen.

Deze blogpost is gemaakt i.s.m. Biogroei en deze producten heb ik gekregen.