Wolluis bestrijding op een gifvrije manier doe je zo!

Ieeksss! Beestjes in je kamerplant! Helaas kan je zo nu en dan eens last hebben van een beestjesinvasie. In mijn geval waren dit witte wollige ieniemienie insecten, wolluis! Wolluis (Pseudococcidae) voedt zich met sap uit de bladeren en stengels, waardoor planten verzwakt raken. En met hoe meer ze zijn hoe kwalijker. Ze zijn behoorlijk hardnekkig, want zo overleven zelfs temperaturen van -40. Weg ermee dus! Lees verder voor de beste tips voor gifvrije bestrijding van wolluis!

Ze zien er grappig uit, maar je wilt ze echt niet hebben in je kamerplanten!
Quarantaine

Ten eerste: zet je plant onmiddellijk in quarantaine als je wolluis (of andere beestjes) hebt ontdekt! Je wilt natuurlijk voorkomen dat ze overstappen op je andere plantjes. Let ook op je kleding, gieter en je handen, hierop kunnen ze meereizen naar andere planten. Ook tocht en de wind kunnen van allerlei beestjes binnenbrengen.

Spiritus of neemolie

Een wolluis legt wel honderden eitjes, deze komen binnen 2 weken uit. Het kan dus heel hard gaan. De eitjes zitten verstopt onder de witte kleverige stukjes die je op je plant ziet. Met een wattenstaafjes gedoopt in spiritus of neemolie kan je ze heel goed verwijderen. Loop je plant dagelijks na totdat je ze niet meer ziet. Zorg ook dat je een plantenspuit klaar hebt staan met een mengsel van 1 liter water, 1 eetlepel groene zeep en 1 eetlepel neemolie of spiritus. En spray hier je plant dagelijks mee in.

Plantenspuit met water, groene zeep en neemolie werkt ook goed tegen wolluis!

Wil je meer lezen over neemolie en hoe je deze kan inzetten als insectenbestrijding? Lees dan deze blog!

 
De Natuurlijke vijand van wolluis

De natuurlijke vijand van wolluis zijn de larven van de gaasvlieg (Chrysopa Carnea). Deze larven zijn zeer vraatzuchtig en ook trips en spint zijn niet veilig voor ze! Je kunt deze bestellen bij Biogroei, je krijgt dan een pot met 1000 larven in boekweitschilfers, deze kan je uitstrooien over de bladeren van je plant. Heb je een plant met kleine bladeren? Gebruik dan een biobox en hang deze bij je groene vriend. Let op: doe dit gelijk als je ze thuis bezorgd krijgt, het zijn levende beestjes en niet lang houdbaar in de pot! Op de website van Biogroei staat dat je dit alleen kan doen tussen half maart en half oktober. Dit geldt voor de tuinplanten, onze kamerplanten kunnen we het hele jaar behandelen!

wolluis, mealybug, bestrijding, chrysopa, gaasvlieg, larven, biogroei, natuurlijke vijand
Wolluis in mijn Rhipsalis!
wolluis, mealybug, bestrijding, chrysopa, gaasvlieg, larven, biogroei, natuurlijke vijand
Chrysopa larven van Biogroei

 

wolluis, mealybug, bestrijding, chrysopa, gaasvlieg, larven, biogroei, natuurlijke vijand
Wat zullen de larven smullen van de wolluis!

Een andere natuurlijke vijand van wolluis is de roofkever (Cryptolaemus montrouzieri), dit is een inheems lieveheersbeestje uit Australië. Zowel de larven als de volwassenen lusten wolluis rauw. Alleen zijn lieveheersbeestjes best onvoorspelbaar omdat ze vliegen. En ook duurder in aanschaf.

Ecologisch spuiten

Een kant en klare vloeistof die je kan gebruiken tegen wolluis is ECOstyle Promanal-R. Zorg dat je de wolluis goed raakt, want Promanal-R is een contactmiddel. Spuit de plant dus echt van top tot stengel goed in en vergeet vooral de onderkant van de bladeren niet. Deze vloeistof is ecologisch en bij juist gebruik onschadelijk voor de belangrijke bijen. Werkt ook tegen spint!

Ecologisch spuiten met Ecostyle Promanal-R te koop bij Fleur.nl
Snoeien

Is de plaag echt heel erg? Overweeg dan om je plant te snoeien! De meeste planten vinden dit niet erg en zullen er juist weer voller uitzien na een snoeibeurt. Blijf ook nu je plant goed checken.

Voorkomen

Wolluis voorkomen doe je door te zorgen voor een hoge luchtvochtigheid, je plantjes regelmatig benevelen werkt al goed. Ook het mengsel met neemolie, zoals hierboven beschreven, kun je preventief inzetten! Zorg ook voor gezonde planten, knip dode bladeren weg en geef regelmatig voeding (van maart tot september). Je kunt ze op alle kamer en tuinplanten tegenkomen, maar extra gevoelig voor infecties zijn Bromelia’s, Cactussen, Orchideeën en vetplanten.

Als je het echt goed volhoud, kan je prima van deze plaag afkomen. Dus zet hem om op en hou vol! Laat je niet kisten! Ik hoop dat jullie wat hebben aan deze tips voor gifvrije bestrijding van wolluis. Heb jij succes met een andere methode, laat het dan hier weten, zodat we elkaar kunnen helpen!

Groene groetjes,

Joanike

 
Algemene banners
Dit vind je misschien ook leuk
Hoe kies je de juiste pot voor je kamerplant?
Lezen
Kamerplanten tips & ideeën voor een stijlvol balkon
Lezen
Greenhouse Cabinet: Maak je eigen kamerplantenkas
Lezen
Trips biologisch bestrijden? Doe dit met aaltjes en roofmijten!
Lezen