trips bestrijden, biologische, natuurlijk

Trips biologisch bestrijden? Doe dit met aaltjes en roofmijten!

Geschreven door:
Geschreven door:

Mevrouw Monstera

Oh nee hé, als je deze blog gaat lezen heb je dus waarschijnlijk trips ontdekt op je kamerplanten! Das vet balen, maar wees gerust, er zijn manieren om trips te bestrijden. In deze blog ga ik je uitleggen hoe je trips biologisch kan bestrijden met aaltjes en roofmijten!

Hoe ziet trips eruit?

Trips is een heel klein ieniemie beestje die je bijna niet ziet. Vaak zie je een heel klein streepje bewegen en dan zie je ze pas. Er zijn meerdere soorten trips en ze zijn meestal tussen de 1 en 2 mm groot (euhhh…klein). De kleur van volwassen trips varieert tussen zwart en licht bruin.

Trips worden vaak ook donderbeestjes of onweersbeestjes genoemd. Als je ze in zwermen buiten ziet vliegen dan is de kans groot dat er een onweersbui aankomt.

Trips doorgaan diverse stadia, van eitjes, die door de vrouwtjes in bladweefsel gelegd worden tot larve tot pop en vervolgens zijn ze volwassen en deze kunnen 75 dagen leven. Een vrouwtjestrips legt zo’n 2 tot 5 eitjes per dag. Reken maar uit hoe snel het dus kan gaan als je er niks tegen doet! Vooral als het warmer weer is kan het heel snel gaan, want dan komen de eitjes nog sneller uit.

Hoe komt trips binnen?

Ondanks dat tripsen vleugels hebben zijn het niet echte goede vliegers. Ze laten zich vaak met de wind en de luchtstroom mee zweven. Zo kunnen ze dus onuitgenodigd bij jou naar binnen waaien en van plant naar plant komen. Het kan ook zijn dat ze op een nieuw gekochte plant zijn meegekomen. Check daarom altijd nieuwe kamerplanten en zet ze eerst een paar weken apart van je andere planten.

Hoe voorkom je trips?

Dat trips niet in je huis komen is natuurlijk bijna niet te voorkomen, waar je wel voor kunt zorgen is voor gezonde kamerplanten. Zorg voor voldoende water en voeding. Kijk uit met tocht en droge lucht, gebruik eventueel een luchtbevochtiger om de luchtvochtigheid op peil te houden of sproei regelmatig. Een gezonde, sterke plant zal een tripsplaag sneller te boven komen.

Welke schade veroorzaakt trips?

Als ze eenmaal een lekkere groene vriend hebben gevonden doen tripsen zich te goed aan de plantsappen die ze opzuigen, deze zuigvlekjes zorgen voor zilver- of goudkleurige vlekjes op de bladeren. Op den duur zal je plant helemaal verzwakken door het te kort aan plantsappen. Het aanmaken van nieuwe blad gaat steeds moeizamer en uiteindelijk zal je plant het loodje leggen.

Tripsschade, trips bestrijden, natuurlijk, biologisch
Trips schade bij een Alocasia
Tripsschade, trips bestrijden, natuurlijk, biologisch
Trips schade bij een Monstera
Welke planten zijn gevoelig voor trips?

Tripsen lusten alle planten wel, maar kamerplanten met dunnere bladeren hebben ze het liefst. Op vetplanten en cactussen zal je ze dus niet zo gauw tegenkomen.

Hoe ga je trips bestrijden?

En dan DE vraag…HOE kom je van trips af?

Er zijn allerlei huis- tuin- en keukenmiddeltjes zoals sprays met azijn en spiritus of een aftreksel van knoflook om trips te bestrijden. Deze kunnen prima helpen mits je heel consequent bent, want je zult dagelijks moeten sprayen en alles goed in de gaten moeten houden.

Er zijn ook giftige middelen om op je kamerplanten te spuiten, maar deze zijn meestal niet gezond en veel tripsen worden er ongevoelig (immuun) voor. Je kamerplant buiten zetten kan ook helpen, mits het ’s nachts niet al te koud wordt. Een regenbui doet wonderen en buiten zitten ook natuurlijke vijanden van de trips, zoals roofmijten, roofwantsen en aaltjes.

Aaltjes.

Wat je ook kan doen is zelf deze natuurlijke vijanden inzetten.

Bij Insect Heroes weten ze daar alles van! 1 Van de natuurlijke vijanden van trips zijn aaltjes (Steinernema feltiae), deze zijn vooral dol op trips-poppen en trips-larven. Volwassen trips laten ze links liggen. Om deze ook te bestrijden zet je het beste ook de larven van de gaasvlieg in. Met deze 2 natuurlijke vijanden heb je een complete aanpak tegen een ernstige besmetting van trips! 

Bij Insect Heroes kun je deze dan ook samen in 1 pakket bestellen. Bestel hier!

Deze aaltjes en gaasvlieg eitjes zijn een levend product, het beste ga je ze dus gelijk inzetten als je ze binnen hebt. Nog geen tijd? Dan kan je ze nog een weekje in de koelkast bewaren. Je lost de aaltjes heel simpel op in lauw water en vervolgens giet je dit bij je besmette planten. Wat je ook kan doen is een plantenspuit gebruiken, je spuit dan het mengsel op de bladeren en op de bodem. Gebruik hiervoor een goede plantenspuit met een groot spuitgat. De eitjes van de gaasvlieg kan je heel eenvoudig over of bij je besmette plant strooien.

Heb je echt een flinke besmetting? Herhaal de inzet van aaltjes en groene vlieg dan na een maand.

Roofmijten.

Bij een lichte besmetting of ter preventie kun je ook een natuurlijke vijand inzetten, de roofmijt (Amblyseius swirskii).

In een speciaal ontwikkeld ophangzakje zitten zo’n 800 roofmijten die in een periode tussen de 4 en de 6 weken er uit zullen kruipen om van al het lekkers te smullen. Ze lusten niet alleen trips, maar ook spint en witte vlieg. Het enige wat je hoeft te doen is de zakjes in je besmette plant hangen en de roofmijt doet verder het werk voor je.

Voor je bestelling bij Insect Heroes hoef je niet thuis te blijven, want alles wordt bezorgd in brievenbuspakketjes.

Voordelen natuurlijke vijand:

• Geen gif nodig.

• De insecten doen al het werk voor je.

• Niet schadelijk voor mensen, dieren en nuttige insecten.

• 100% natuurlijk en biologisch product.

• Voor binnen en buiten bestrijding.

Nadelen natuurlijke vijand:

• Bij ernstige besmetting is misschien herhaling nodig.

• Niet onder de 15º en boven de 30º inzetbaar

Combi Deal
Aaltjes en Gaasvliegen | Tegen trips | Bestrijding bij ernstige besmetting
Roofmijt Irski
Roofmijten | Tegen trips en spint | Bij lichte besmetting of preventief
Is trips schadelijk voor mensen en huisdieren?

Het enige waar trips schadelijk voor is is voor je kamerplanten, je hoeft je verder dus niet ongerust te maken over je gezondheid of die van je huisdieren.

 Een kamerplant die niet happy is zien we niet graag, dus zien we die akelige beestjes het liefst zo snel mogelijk verdwijnen! Hopelijk kun je na het lezen van deze tips gauw aan de slag om trips te gaan bestrijden!

Breng zeker eens een bezoekje aan de website van Insect Heroes, hier staat nog veel meer informatie over het bestrijden van trips en andere plantenplagen. Je kan bij hun ook altijd terecht voor advies.

Deze blog is in samenwerking met Insect Heroes en deze producten heb ik gekregen en mogen testen.