Jaaaa, we mogen weer! Lekker weer met onze handjes in de verse potgrond om onze kamerplanten weer te verpotten in een nieuwe pot. Onze groene vriendjes worden hier helemaal blij van, zeker in het voorjaar wanneer ze weer lekker op gang komen en gaan groeien!
In deze blog lees je alles over het hoe en waarom je je kamerplanten gaat verpotten!
Waarom in het voorjaar je kamerplant verpotten?
In principe kan je het hele jaar door verpotten, maar de beste tijd is net voor het groeiseizoen gaat beginnen, in maart. De reden hiervoor is dat kamerplanten zich in deze periode het beste en snelste herstellen van hun verpotsessie. Doordat het weer warmer wordt en langer licht buiten krijgen onze groene vrienden weer energie om te gaan groeien en nieuwe wortels aan te maken.

Waarom moet je eigenlijk verpotten?
Een kamerplant die in een te kleine pot zit zal niet hard meer groeien, om de groei te stimuleren moet je je kamerplant dus af en toe verpotten. Wortels krijgen zo weer meer ruimte om te groeien. Verse potgrond is ook altijd fijn voor je plant, want dit bevat voedingstoffen die een plant nodig heeft om weer een groeispurtje te kunnen maken.
Wanneer moet je je kamerplanten verpotten?
Je hoeft natuurlijk niet al je kamerplanten te gaan verpotten in het voorjaar. Zie je deze tekenen bij je kamerplant, dan is het echt tijd voor een verpotsessie!
– Wortels die door de afvoergaatjes komen of wortels die boven de aarde uitkomen.
– Een plant die niet meer groeit en waarvan de bladeren verkleuren.
– Soms klopt de verhouding ook niet meer met de pot en valt een plant gauw om.
– Potgrond droogt snel op.

Welke potgrond gebruik ik het beste?
Iedere kamerplant heeft zijn eigen behoefte aan potgrond, maar de meeste zijn tevreden met standaard potgrond voor kamerplanten. Om het luchtiger te maken kun je het eventueel nog mengen met perliet of kokosvezel. Denk er ook eens over om over te stappen op (semi)hydrocultuur of op substraat, dit heeft namelijk best wel zijn voordelen. In de deze blog kun je lezen over de verschillende soorten potgrond en substraten die er zijn en wat de voor- en nadelen zijn.

Wat voor pot is het beste?
Neem voor het beste resultaat 1 potmaat groter. Een veel te grote pot heeft je kamerplant namelijk ook niks aan, de wortels zijn dan nog niet lang genoeg om onderin bij het water te kunnen. Het beste is ook een pot met drainagegaten zodat overtollig water weg kan lopen. Deze plastic potten zijn meestal niet mooi, maar kun je prima in een sierpot zetten. Op deze manier kan je je kamerplanten ook gemakkelijk van onderen water geven.
Wil je nou toch echt perse je plant direct in een sierpot? Doe dan onderin de sierpot eerst een laag hydrokorrels, deze nemen ook een hoop overtollig vocht op. Hiermee voorkom je dat je groene vriend met z’n voetjes in een laag water komt te staan, met wortelrot als gevolg.
Terracottapotten zijn ook prima. Hou er alleen rekening mee dat potgrond sneller opdroogt in terracottapotten. Dit komt omdat dit een poreus materiaal is wat water opneemt en het vervolgens verdampt. Zet dorstige kamerplanten dus liever niet in een terracottapot, want anders kan je dagelijks water gaan geven.
Hoe ga je je kamerplanten verpotten?
– Zorg voor een plekje waar het vies mag worden of gebruik een verpotmat.
– Leg alles klaar wat je nodig hebt: nieuwe pot, verse potgrond, schepje, snoeischaartje, handschoenen.
– Pak je plant onderaan beet en probeer hem voorzichtig uit de oude pot te trekken, knijp eventueel in de pot om hem losser te krijgen. Lukt dit niet? Knip dan de pot dan in.
– Als je groene vriend verlost is kan je voorzichtig het overtollige oude potgrond gaan verwijderen.
– Check gelijk ook even de wortels, papperige of verschrompelde delen kun je gewoon afknippen.
– Vul de nieuwe pot met een laagje verse potgrond. Bij een sierpot vul je de bodem eerst met hydrokorrels.
– Zet de kluit van je plant in het midden van de pot en vul hem dan verder op met verse potgrond.
– Druk niet te hard aan, zodat het luchtig blijft.
– Nog een beetje water geven en let it grow with the flow!

Hoe vaak moet je je kamerplant verpotten?
Hoe vaak je moet verpotten is dus heel verschillend. Jonge planten die snel groeien zal je jaarlijks moeten verpotten, maar voor bijvoorbeeld een cactus die maar langzaam groeit is eens in de 2 of 3 jaar genoeg. Hou daarom de bovenstaande tekens goed in de gaten.
Wat gebeurt er als je je kamerplant niet gaat verpotten?
Als de wortels onderuit de pot groeien is dat een teken dat hij toe is aan nieuwe en ook meer voedingsstoffen. Als je hem dus niet gaat verpotten en dus ook geen verse potgrond geeft kan de groei stoppen en als er op een gegeven moment meer wortels dan grond in de pot zit is dat ook niet bepaald bevorderlijk voor je groene vriend.
Je kan er ook bewust voor kiezen om niet je kamerplanten te verpotten, bijvoorbeeld wanneer je kamerplant al behoorlijk groot is en je liever niet hebt dat hij nog groter groeit. Wat je dan kan doen is de plant uit de pot halen en de oude potgrond verwijderen en eventueel wat wortels weghalen. Je kan hem dan met verse potgrond weer in z’n oude pot zetten. Zo hebben de wortels weer plek om te groeien, maar zal hij niet zo snel nieuwe bladeren maken.

Ben jij al aan het verpotten geslagen? Het is echt een heerlijke bezigheid, zeker als je lekker buiten in het voorjaarszonnetje kunt staan en onze groene vriendjes worden er weer helemaal happy van!
Deze blogpost bevat affiliate links. Dat betekent dat als jij op een link klikt en bij dat bedrijf iets koopt, ik hiervoor een kleine vergoeding ontvang. Jij betaalt hier uiteraard niks extra voor. Heb je hier vragen over? Lees dan de advertentie disclaimer.