Juiste bloempot voor je kamerplant kiezen

Hoe kies je de juiste pot voor je kamerplant?

Geschreven door:
Geschreven door:

Mevrouw Monstera

De keuze is reuze in bloempottenland, potten van plastic of steen, rieten manden en dan nog al die verschillende kleuren. Zo ook bij 123planten waar je kunt kiezen uit meer dan 800 verschillende bloempotten! Maar hoe kies je nou eigenlijk de juiste pot voor jou kamerplant? In deze blog leg ik je de verschillen in potten uit en hoe je de beste keuze kunt maken.

Gaten in de pot

Waar veel mensen de fout in gaan is dat ze hun kamerplant overpotten in een sierpot. Een sierpot heeft meestal geen gaten onderin, zodat overtollig water niet weg kan lopen. Als je dan telkens teveel water geeft verzuipt je plant en krijgt hij wortelrot. Het beste is dan ook om de plant in een kweekpot te zetten met drainagegaten. En dan zet je deze vervolgens in de sierpot. De maat van de sierpot moet dan net iets groter zijn als de kweekpot. Heb je een sierpot met een gat? Dan combineer je deze met een bijpassende schotel.

Het voordeel van een binnenpot in een sierpot is ook dat je de binnenpot makkelijk eruit kan halen en hem vervolgens van onderen water geeft door hem bijvoorbeeld in een emmer met water te zetten. De plant absorbeert dan zoveel water als hij nodig heeft.

Wil je echt perse je kamerplant in de sierpot zetten? Dan kan je ervoor kiezen om onderin de pot een laag hydrokorrels te doen, deze absorberen water. Het gebruik van een vochtigheidsmeter kan ook handig zijn, zodat je zeker weet dat je nooit te veel water geeft. 

Juiste bloempot voor je kamerplant kiezen
Grootte van de pot

De grootte van een pot is ook erg belangrijk bij het kiezen van de juiste pot voor je kamerplant. Een kamerplant die te weinig ruimte heeft zal niet meer groeien, je kan dit zien als de wortels door de gaatjes onderin naar buiten groeien of ze groeien aan de bovenkant eruit. Tijd voor een grotere pot!

Een té grote pot is ook weer niet goed. Je groene vriend zal dan ook niet veel groeien, omdat hij dan druk bezig is om z’n wortels te laten groeien. Als je gaat verpotten kies je een pot die ongeveer 20% groter is.

Materiaal van de pot

Het materiaal van de juiste pot is niet alleen een keuze van jezelf, maar ook van je kamerplant. Terracotta potten zijn bloempotten die veel worden gebruikt. Ze hebben altijd een drainagegat en bijpassende schotel, maar terracotta is een poreus materiaal dat ademt. Water in de pot verdampt hierdoor sneller, waardoor je vaker water moet geven. Bij dorstige kamerplanten is terracotta of andere stenen potten dus niet echt een handige keuze. Maar vetplanten en cactussen kunnen wel prima in stenen potten. Stenen potten die geglazuurd zijn houden wel beter vocht vast.

Plastic is niet een keuze die iedereen zal maken, toch gaat plastic wel weer lang mee, blijft lang mooi en is makkelijk schoon te maken. En voor de meeste planten heel fijn, ze houden vocht goed vast. Gelukkig zijn er ook merken die potten maken van gerecycled plastic, zoals Elho. Zelf ben ik fan van dit merk, ze hebben mooie modellen en fijne kleurtjes. Vooral de Greenville potten met geïntegreerd waterreservoir zijn erg handig! Als jij je planten vaak verplaatst zijn plastic potten ook fijner, dit scheelt een hoop in gewicht!

Een trend die je nu al een paar jaar ziet zijn potten van natuurlijk materiaal, zoals riet en bamboe. Deze potten zijn mooi maar niet echt praktisch, want ze zijn niet waterdicht. Vaak zit er wel een plastic laagje in, maar er hoeft maar 1 gaatje in te zitten…. Toch los je dit heel gemakkelijk op met een inzethoes, deze zijn in veel maten te verkrijgen. Je plaatst dan de inzethoes op de bodem van je mand en vervolgens zet je je kamerplant met kweekpot hier weer in. Als je water geeft loopt dit in de inzethoes en kan er verder niks nat worden.

Juiste bloempot voor je kamerplant kiezen
Stevigheid van de pot

Bij grote kamerplanten is het ook handig om op de stevigheid van de pot te letten. Lichte potten zullen gauw omvallen met een grote plant erin. Wil je toch een lichtere pot omdat je je plant weleens verplaatst, verzwaar hem dan met grind of kiezels onderin.

Juiste bloempot voor je kamerplant kiezen
Elho Greenville
↕ 23 cm ∅ 25 cm
Gina Da Eno Pot
↕ 13 cm ∅ 13 cm
Van Der Leeden Mand
↕ 19 cm ∅ 20 cm
Stijl en kleur van de pot

Ook niet onbelangrijk is de kleur en stijl van de bloempot, want je wilt natuurlijk wel dat het in je interieur matcht. Als je net als ik meerdere kamerplanten hebt is het ook fijn om je aan een kleurschema te houden of voor 1 kleur te kiezen, zodat het geen bonte bedoening wordt. Bij mij vind je alleen zwarte en terracotta potten en mandjes. Zelf vind ik dit een leuke combi en past goed in ons huis. En vooral in de zwarte potten vind ik de bladeren van de planten zo mooi afsteken, maar dit is mijn smaak natuurlijk. 

Als je kiest voor 1 kleur, wit bijvoorbeeld is het ook erg leuk om verschillende modellen potten te combineren. Of zet eens een pot met een relief naast een gladde pot. Doordat je voor 1 kleur kiest oogt het toch rustig.

Tip: Ga je een pot hergebruiken? Maak hem dan goed schoon met een sopje. Je wilt je nieuwe groene vriend niet besmetten met een achtergebleven bacterie of ongedierte. 😉

Juiste bloempot voor je kamerplant kiezen
Hangpotten

Als je een hangplant hebt, kijk dan ook zeker eens voor een mooie hangpot of mand. Tegenwoordig is hier best wat keuze in en hoeft je hangplant niet in het lelijke plastic gevalletje te blijven zitten waarin je hem kocht. Hang er meerdere bij elkaar in een hoekje op verschillende hoogtes voor een mooi effect. 

Het kiezen van de juiste pot voor je kamerplant is nu vast een stuk een makkelijker nu je weet waar je op moet letten! 

Deze blogpost is gemaakt i.s.m. 123planten.nl en deze producten heb ik gekregen.