Naast water is (zon)licht ook onmisbaar voor je groene vriend. Nu heeft de ene plant meer licht nodig als de ander. Maar hoe kom je er nou achter hoeveel licht jou kamerplant nodig heeft? Vaak staat er op het plantlabel wel termen als schaduw/halfschaduw/zonnig, maar dat is maar een vage omschrijving. Gelukkig zijn er wat algemene regels waar je naar kunt kijken en vertel ik je meer over het gebruik van een lichtmeet app.
Windrichtingen
Waar je eerst naar kan kijken zijn je ramen en op welke windrichting ze staan. De zon komt op in het oosten, op deze ramen heb je altijd een paar uur ochtendzon. Geschikt dus voor kamerplanten die wel een paar uurtjes zonlicht willen. Ramen op het zuiden vangen heel veel zonlicht en het kan hier bloedheet worden. Voor deze ramen zet je alleen echte zonaanbidders, zoals cactussen en vetplanten. In het westen gaat de zon weer onder en heb je een paar uur avondzon, ook hier kunnen kamerplanten staan die tegen een paar zonnestralen kunnen. Op het noorden komt nagenoeg geen zonlicht, hier plaats je dus het best kamerplanten die absoluut geen zon verdragen.
Als je je kamerplanten wat verder van het raam zet of aan de zijkant van het raam veranderd natuurlijk de lichtintensiteit. Een kamerplant die graag een paar uur zonlicht wilt kan je bijvoorbeeld ook aan de zijkant van een raam op het zuiden zetten. Hier komt minder zonlicht dan pal voor het raam.
Westelijke ramen zijn ook ideaal voor bloeiende kamerplanten, omdat de avondzon vaak warmer is dan het ochtendzonnetje.
Lichtsterkte meten
Aan de schaduw kan je ook een beetje de lichtsterkte aflezen. Scherpe schaduwen geven fel licht aan, terwijl vage schaduwen maar matig licht aangeeft. Helemaal geen schaduw? Dan is het plekje echt te donker. Bekijk de schaduwen uiteraard op een zonnige dag, dan kun je het beter bekijken.

Een andere methode is om de lichtsterkte ofwel lichtintensiteit te meten met een lichtmeter of iets minder nauwkeurig met een speciale app om licht te meten.
Zonlicht is binnen veel minder sterk als buiten, ramen en raamdecoratie houden al veel licht tegen. Maar je zult er versteld van staan hoe snel het lichtkracht afneemt als je verder van het raam gaat staan. Voor het menselijk oog lijkt het vaak licht genoeg, maar als je het gaat meten met bijvoorbeeld een licht meter of met een lichtapp zal je zien dat sommige kamerplanten echt te donker staan.
Als je niet wilt investeren in een lichtmeter, download dan zeker bijvoorbeeld de gratis app Lux Light Meter. Je krijgt dan echt een goed inzicht in welke plekjes in jou huis geschikt zijn voor je groene vriendjes. Meet ook op verschillende momenten op de dag, wanneer het bewolkt of zonnig is. En natuurlijk meet je ook met de lampen uit. Van lamplicht gaan planten niet groeien, tenzij je speciale groeilampen gebruikt.
Zo’n lichtapp is handig om een beetje een idee te krijgen van hoeveel licht jou groene vriendjes nou eigenlijk vangen, maar als je het allemaal wat preciezer wilt meten kun je beter voor een goede lichtmeter gaan.
Handig is dan wel om te weten hoeveel lux je kamerplant dan ongeveer nodig hebt. Lux is de maateenheid voor helderheid van het licht. Daarom heb ik even grof overzichtje gemaakt van ongeveer de lichtbehoefte per type kamerplant:
Schaduwplanten (Sansevieria, Epipremnum, ZZ plant, Spathiphillum) |
LUX 500 – 2500 |
Medium licht planten (Calathea, Caladium, Begonia, Asparagus, Dracaena, Ficus) |
LUX 2500 – 10.000 |
Paar uur zonlicht planten (Monstera, Philodendron, Alocasia, Orchidee, Kentiapalm, Dieffenbachia, Bromelia) |
LUX 10.000 – 20.000 |
Zonaanbidders (Cactus, Vetplanten, Aloë vera, Bananenplant, Euphorbia, Strelitzia, Areca, Yucca) |
LUX 20.000 – 50.000 |
Als je de Lux Light Meter app gaat gebruiken zorg dan dat hij op LUX staat en niet op FC. FC staat voor Foot-Candle, deze maateenheid wordt vooral in de Verenigde Staten gebruikt.
De meeste kamerplanten zullen het ook best overleven met minder licht, maar zullen dan weinig groeien en niet echt happy zijn. Het is natuurlijk ook de bedoeling dat een kamerplant het liefst zo’n 10 uur per dag licht krijgt.

Tekenen van te veel of te weinig licht
Kijk ook eens goed naar je kamerplant zelf, planten die te weinig licht krijgen groeien heel uitgerekt uit. En nieuwe blaadjes blijven vaak klein. Sommige planten zoals Sansevieria’s zullen donkerder van kleur worden en de planttekening kan vervagen.
Tekenen van te veel licht zijn heel lichtgroen tot gele bladeren. Kamerplanten met dunne fragiele bladeren, zoals Caladium kunnen zelfs verbranden in de volle zon.
Tip: Draai je kamerplant ook regelmatig een kwartslag, planten groeien naar het licht. Door te draaien voorkom je dat ze scheef gaan groeien.
Ook water is onmisbaar voor kamerplanten, maar al gauw geef je ze teveel. In deze blog geef ik je 5 tips waarmee je nooit meer teveel water geeft.
Het is ook een beetje experimenteren met het zoeken naar de juiste plek, met het veranderen van de seizoenen kan het ook zijn dat je je groene vriend weer moet verplaatsen. Ik hoop dat je in ieder geval een beetje wijzer bent geworden na het lezen van deze blog!