Het overkomt de meeste plantliefhebbers…de bladeren van onze groene vriendjes worden geel of bruin. Oeps, te veel water gegeven aan je kamerplanten en de wortels zijn gaan rotten! We willen ook zo graag onze groene vriendjes vertroetelen, dat we weleens vergeten dat het ook te veel kan zijn. Wortelrot is zelfs doodsoorzaak nummer 1 onder kamerplanten!
Maar hoe zie je dat nou dat je plant wortelrot heeft? De meeste symptomen zijn slappe bladeren die geel of bruin verkleuren en de stengels zijn vaak ook bruin en zompig.
Hieronder laat ik je simpele manieren zien om voorkomen dat dit weer gebeurd. Is het te laat? Ook hiervoor heb ik tips waarmee je je groene vriend misschien nog wel kan redden! Lees maar gauw verder!
1. Verdiep je in je kamerplant
Het valt natuurlijk ook niet mee om dit op een goede manier te doen, elke kamerplant vraagt immers om een andere verzorging. Een cactus mag gerust een keer droge voeten hebben, maar bijvoorbeeld Alocasia’s hebben graag constant vochtige grond. Verdiep je daarom ook altijd eerst in je kamerplant, zoek op Google naar informatie, zodat je weet wat hij het fijnste vindt.
Let er ook op dat planten in het najaar en in de winter ook minder behoefte hebben aan water.
2. Gebruik een watermeter
Wat ik zelf erg fijn vind om te gebruiken is een watermeter, ook wel vochtigheidsmeter genoemd. Deze prik je zo ver mogelijk in de potgrond en dan kun je aflezen hoe nat (of droog) je grond is. Vaak lijkt de grond droog aan de bovenkant, maar meestal zit er onderin de pot nog genoeg water. Met een watermeter geef je nooit meer te veel water!

3. Self-watering pots
Wist je dat er ook potten zijn met een ingebouwde watermeter, deze zijn helemaal handig! Dit zijn de zogeheten self-watering inserts. Elho heeft meerdere maten van deze inserts, zodat ze ook in veel potten passen. Met het handige metertje kun je precies zien wanneer je weer water moet geven. Dag watergeefstress!
Hier zie je het handige watermetertje van een self-watering insert.
4. Van onderen water geven
Ook een handige tip (wat ik zelf ook toepas) is je kamerplant van onderen water geven. Je laat hem dan in de kweekpot zitten, hier zitten aan de onderkant namelijk altijd drainagegaten. Als je de plant in een bak met water zet kan hij zelf van onderen water opnemen.
Laat hem ongeveer een kwartier tot een half uur in het water staan, en laat hem dan nog even uitlekken. Heb je veel kamerplanten? Vul dan een grote bak of teil met water, zodat je meerdere planten tegelijkertijd lekker kunt laten slurpen. Op deze manier geef je nooit teveel water aan je kamerplanten!
5. Liever een sierpot?
Wil je toch wel heeeel graag je groene vriend in een sierpot hebben? Zorg dan voor een drainagelaag met hydrokorrels onderin de pot. Deze kleikorrels absorberen veel water, waardoor er geen laagje water onderin blijft staan. Maar blijf opletten, als je alsnog teveel geeft kunnen de hydrokorrels het ook niet meer aan.
Reddingspogingen
Ben je toch te veel met de gieter in de weer geweest en is de grond zeiknat, dan kan je nog proberen om je groene vriend te redden! Je haalt de plant uit de pot, verwijder alle natte potgrond en check dan de wortels. Zijn ze stevig en wit, dan is er niks aan de hand. Maar als er stukken wortel snotterig en papperig zijn dan heeft je plant wortelrot, ugggh!
Deze stukken wortel kan je dan het beste verwijderen door ze eraf te knippen of snijden met een schone mes/schaar. Vervolgens kan je hem dan weer in verse potgrond zetten. Of kies eens voor een substraat als hydrokorrels of Lechuza pon.
In deze blog lees je meer over de verschillen tussen potgrond en substraat.
Zien de wortels er nog goed uit, maar is de grond te nat? Wikkel de kluit in een oude krant, de krant zuigt het overtollige water op. Wat je ook kan doen zijn tampons in de grond steken, ook deze absorberen goed vocht!
Ik hoop dat na het lezen van deze tips het water geven beter gaat! Maar misschien heb jij nog wel een andere handige tip! Laat het ons in de reacties weten, zodat we mekaar allemaal kunnen helpen!
Voor plantenliefhebbers die hun groene vriendjes weleens vergeten heb ik een Urban Jungle Planner ontworpen, maar ook als je teveel water geeft aan je kamerplanten kan zo’n Planner handig zijn! Hieronder kan je je inschrijven.