Hoya memoria

Hoya (Wasbloem) | Zo houd jij hem in leven!

Geschreven door:
Geschreven door:

Mevrouw Monstera

 

De Hoya is een kamerplant die steeds meer harten veroverd van plantenliefhebbers, dat is ook niet gek, want als je hem eenmaal hebt zien bloeien dan ben je overstag! Deze charmante kamerplant geeft je bij een goede verzorging hele bijzondere bloemen, waarvan sommige soorten ook nog eens heerlijk geuren.

Meer weten over deze geweldige kamerplant? En wil je ook leren hoe je hem het beste in leven kan houden? Lees dan gauw verder!

Herkomst en soorten Hoya’s

De naam Hoya komt van de botanicus Thomas Hoy. In Nederland wordt hij ook wel Wasbloem genoemd, met dank aan zijn glanzende bladeren en bloemen. In het wild groeit de Hoya in het tropisch regenwoud, hier groeit hij vooral onder bomen. Hij is dus warme temperaturen en hoge luchtvochtigheid gewend.

Er bestaan heeeel veel soorten Hoya’s, wel meer dan 500! Allemaal even bijzonder met verschillende bladvormen en texturen. En ook de bloemen zijn allemaal net even anders. De bekendste soorten zijn de Hoya carnosa, Hoya kerri en de Hoya bella. Zelf heb ik een Hoya kerri (je weet wel zo eentje met maar 1 schattig blaadje in de vorm van een hartje) en een Hoya memoria.

Hoya wayetii
Hoogte 20 cm | Diameter 12 cm
Hoya carnosa tricolor
Hoogte 20 cm | Diameter 14 cm
Hoya krohniana eskimo
Hoogte 30 cm | Diameter 12 cm
Hoya kerrii
Hoogte 10 cm | Diameter 6 cm

Check ook zeker eens de plantenwebshop van Pipaplantje, zij hebben een supermooie collectie Hoya soorten. Mijn Hoya memoria komt ook bij hun vandaan!

Water en voeding

Omdat de Hoya tropische roots heeft houd hij van vochtige grond, maar ook niet té nat, want dan gaan de wortels rotten. Zet hem daarom altijd in een pot met een drainagegat zodat overtollig water weg kan. Vind je het moeilijk inschatten wanneer je water moet geven? Gebruik dan een vochtigheidsmeter, met deze tool kan het bijna niet misgaan!

Je kan het ook aan de bladeren “aflezen” wanneer ze dorst hebben. Ze slaan namelijk water op in hun bladeren, als deze minder stevig aanvoelt dan weet je dat het tijd is voor een gietbeurt! Maar pas op! Als de bladeren slap zijn en hij heeft genoeg water, dan is er iets anders aan de hand. Check dan zijn wortels eens op wortelrot.

Geef ook altijd lauw water en in de het najaar/winter is de behoefte aan water minder, pas in die periode je watergift aan.

Besproeien? Ja graag! Deze jungle plant heeft graag een hoge luchtvochtigheid. Als in de koude maanden de verwarming weer aangaat moet je hier zeker op letten! Het verschilt per soort, maar probeer de luchtvochtigheid in je huis in ieder geval boven de 45% te houden. Het liefst nog hoger. Krijg je dit echt niet voor elkaar met alleen besproeien? Dan is een luchtbevochtiger erg fijn!

Geef je groene vriend in het groeiseizoen maandelijks voeding, als hij gaat bloeien kan je een beetje extra geven als boost. Vergeet je dit soort dingen altijd? Gebruik dan een Grondlegger, dit is een voedingspil die je in de grond stopt. Een jaar lang zorgt deze pil voor voeding aan jou plant. Is dat even makkelijk!

De beste standplaats voor je Hoya

De Wasbloem houdt van een warme, vochtige én lichte omgeving. Maar niet teveel direct zonlicht, tenzij je graag een plant met gele bladeren mooi vindt.😉 Je kan hem ook wel wat donkerder zetten, maar dan groeit hij niet zo hard meer en de kans dat hij gaat bloeien is ook een stuk kleiner.

Hoya memoria
Hoya memoria
Hoya memoria
Potgrond en verpotten

Als potgrond wordt vaak orchideeën potgrond gebruikt, deze is een stuk luchtiger als gewone potgrond. Hoya’s doen het ook goed op substraat, zoals hydrokorrels, Lechuza Pon of seramis. Het is in ieder geval belangrijk dat je zorgt voor een luchtige mengsel, zodat het water goed kan weglopen.

Om de wortels van je Hoya genoeg ruimte te geven, zul je hem af en toe moeten verpotten. Het beste is eens in de 2 jaar en dan het liefst in het voorjaar. Neem een pot (met drainagegat!) die ongeveer 20% groter is, haal zoveel mogelijk oude grond weg en geef hem weer lekker verse potgrond. Nu heeft weer de ruimte om fijn verder te groeien!

Klimmer of hanger?

In de jungle groeien Hoya’s tegen bomen op, dus van oorsprong zijn het klimmers, maar er zijn genoeg plantenliefhebbers die ze laten hangen. Het is maar net wat jij wilt! Als je hem laat klimmen zorgt dan voor een goede stevige stok of klimrek. Je ziet ook vaak dat Hoya’s lange uitschieters heeft voordat er een nieuw blad aanzit. Het beste is om deze niet af te knippen, want dit kan de groei belemmeren.

Hoya’s kunnen bloeien!

Je zult zien als jouw Hoya het naar z’n zin heeft bij jou, dan gaat hij je verrassen met geweldig mooie bloemen! Wanneer dit gebeurd weet niemand en het kan soms zelfs jaren duren. Maar de meeste soorten bloeien in het voorjaar en de zomer, maar er zijn ook soorten die juist in het najaar gaan bloeien.

Knip uitgebloeide bloemen nooit weg, want hierop groeien weer nieuwe bloemen. De knoppen van een bloem, voordat hij gaat bloeien, noemen ze met een mooi woord peduncles. En er zijn soorten waarvan de bloemen heerlijk geuren! Na de bloei verschijnen er soort peulachtige knopjes.

hoya deykeae in bloei
📷 @tanja.vo
Hoya carnosa bloem
📷 @park_and_plants
Hoya’s Stekken? Jazeker!

Wasbloemen stekken is easy peasy! Je kan dit ook op meerder manieren doen. Je knipt een stengel af met een uiteraard schone schaar. 1 Lange stengel kan je ook in meerdere stukken knippen. Deze stukjes kan je vervolgens op water laten stekken of je steekt hem direct in de grond. Let erop dat je de knobbel waar een blad zat onder water of in de grond zet. Hieruit zullen nieuwe worteltjes groeien.

Ook in bijvoorbeeld Sphagnum mos, Lechuza pon of hydrokorrels kun je prima stekken! Leuk om uit te proberen! Heb wel geduld, want het kan even duren voor er worteltjes verschijnen.

Hoya weetjes

Helaas, de Hoya is giftig! Opletten dus met kinderen en huisdieren.

Er zijn ook mensen die beweren dat de Wasbloem zijn naam te danken heeft aan de geur van de bloemen, omdat die kunnen ruiken naar schone was!

Hoya’s kunnen gevoelig zijn ongedierte, in de meeste gevallen is dit dopluis of wolluis. In deze blog lees je hoe je wolluis kunt bestrijden op een gifvrije manier.

Eigenlijk is de Hoya hartstikke retro! In de jaren 70 was deze plant al hip, gelukkig is hij terug van weggeweest!

Wist je dat er Facebookgroepen zijn speciaal voor Hoyaliefhebbers? Pipaplantje heeft een eigen groep en je hebt de Hoya Community NL/BE. Als je veel interesse hebt in deze plant dan moet je zeker lid worden!

Ennnn, ben jij al verliefd op deze plantensoort? Ik ben erg benieuwd welke soort jij hebt! Laat het me hieronder weten!

Deze blogpost is gemaakt i.s.m Pipaplantje en dit product heb ik gekregen.