Kalanchoë Tomentosa, vetplant, makkelijke plant, kamerplant

Kalanchoë tomentosa (Pandaplant): Ideale plant voor in de zon!

Geschreven door:
Geschreven door:

Mevrouw Monstera

Voor het keukenraam staan hier al jaren 2 Kalanchoë tomentosa. Op deze plek schijnt ‘s middags volop de zon (als hij schijnt dan hé) en niet alle planten houden van volle zon. Maar deze hebben het hier geweldig naar hun zin! Ik ben eens gaan googlen en heb alle kamerplantenboeken die ik heb doorgespit voor allerlei informatie over deze groene vriend….

Kalanchoë Tomentosa, vetplant, makkelijke plant, kamerplant
Kalanchoë Tomentosa, vetplant, makkelijke plant, kamerplant
Verzorging

Net zoals andere vetplanten, is ook de Kalanchoë tomentosa heel makkelijk om te verzorgen. De plant slaat veel water op in de dikke blaadjes, waardoor je de plant pas water hoeft te geven als de potgrond is opgedroogd. In de winter gaat de plant in een ruststand. Zet de plant dan op een koele plek en geef nauwelijks tot geen water. Qua standplaats is hij ook heel makkelijk, je kunt hem zowel in de volle zon als op een schaduwrijk plekje zetten. Ook kan hij vrij goed tegen droge kamerlucht.

Herkomst

Deze harige vriend is afkomstig uit Madagascar waar hij groeit op rotsachtige ondergronden. In China is de plant inheems, net als in Zuid- en Zuidoost Afrika. De Kalanchoë behoort tot de vetplantenfamilie en telt 125 bekende soorten. Het woord is een Latijnse verbastering van het Chinese woord ‘Kalan Chau’. Rond 1930 werd de exotische beauty naar Europa gehaald en veredeld door Duitse zaadhandelaar Robert Blossfeld, wiens naam naar de Blossfeldiana-soort is gegaan. Tegenwoordig is het een hele populaire woonplant, om de enorme keuze in kleur en vorm én het gemak van de verzorging.

Kalanchoë tomentosa
Pandaplant Hoogte incl. pot 25 cm | Potmaat 14
Stekken

Om jonge plantjes te krijgen kan je een afgebroken blaadje op de aarde leggen. Na verloop van tijd maakt het blaadje aan de kant van het breukvlak dunne worteltjes en groeit er op dat punt ook een nieuw plantje uit. Toevallig was er bij ons een blaadje afgevallen en deze kreeg inderdaad na een tijdje worteltjes! Nu is het al een heus mini plantje. Met veel geduld gaat het vermeerderen op deze manier dus best makkelijk en het is leuk om te doen! Ook kan je een stuk afknippen en deze in de grond zetten, wacht hier wel een paar dagen mee om eerst de snijwond te laten opdrogen. Anders gaat het rotten.

Kalanchoë Tomentosa, stekje, vetplant, makkelijke plant, kamerplant
Kalanchoë Tomentosa, stekje, vetplant, makkelijke plant, kamerplant
Snoeien

Vind je hem te hoog worden? Je kunt hem gerust snoeien! De afgeknipte takken kan je eventueel weer in de grond erbij stoppen voor een vollere plant. (Eerst de snijwond laten drogen)

Wat mij betreft heeft deze groene vriend dus flink wat bonuspunten! Zie jij zo’n Kalanchoë tomentosa al in jou vensterbank staan? Hier kan je hem gauw bestellen! Nog nooit online een plant besteld? In deze blog lees je over mijn ervaring

Deze blogpost bevat affiliate links. Dat betekent dat als jij op een link klikt en bij dat bedrijf iets koopt, ik hiervoor een kleine vergoeding ontvang. Jij betaalt hier uiteraard niks extra voor. Heb je hier vragen over? Lees dan de advertentie disclaimer.