Strelitzia nicolai

Strelitzia nicolai | Zo verzorg je hem als een pro!

Geschreven door:
Geschreven door:

Mevrouw Monstera

Als je houdt van grote kamerplanten, dan mag de Strelitzia nicolai niet in jouw huiskamer ontbreken! Deze big beauty is ook nog eens erg populair en een echte eyecatcher. Ook staat hij bekend als de Paradijsvogelbloem aka Paradijsvogelplant, vanwege zijn exotische bloemen. Wil jij ook graag weten wat de beste verzorging is? Lees dan gauw verder!

Oorsprong Strelitzia nicolai

De Strelitzia nicolai groeit vooral in de hoogte. In de wildernis van Zuid Afrika, waar deze plant oorspronkelijk vandaan komt kan hij met gemak 10 meter hoog worden! In onze huiskamers zal hij als hij het echt naar zijn zin heeft de 2 meter kunnen halen.

De naam Strelitzia komt van een echte queen, namelijk Charlotte van Mecklenburg-Strelitz. Zij was getrouwd met de Engelse koning George III en amateur-plantkundige. Ook was ze 1 van de oprichters van Kew Gardens (botanische tuin) in London.

Beste standplaats

Zet je Strelitzia nicolai op een tochtvrije plaats met heel veel licht, een paar uur zonlicht is ook geen probleem. Kijk ook uit dat hij niet te dicht bij de verwarming staat. Van droge lucht krijgt hij bruine randen, het is daarom zeker in het najaar als de verwarming aan staat belangrijk om te zorgen dat de luchtvochtigheid niet te laag wordt. Spray dagelijks of nog makkelijker….gebruik een luchtbevochtiger.

Strelitzia-nicolai
Strelitzia nicolai

Water & voeding

Geef in het voorjaar en in de zomer wekelijks een flinke scheut water, want hij is een echte zuiperd. Zeker als hij al behoorlijk groot is. Zorg echter wel dat het niet teveel water is om wortelrot te voorkomen. Gebruik daarom een kweek pot met drainagegaten of een pot met een watergeefsysteem is nog idealer. De potgrond mag best wat opdrogen tussen de gietbeurten door. In het najaar kun je de watergift wat verminderen, want dan gaat hij in de ruststand zoals veel kamerplanten.

Gaan de bladeren hangen? Veel scheuren in de bladeren en bruin met gele randen? Dit is een teken dat je echt teveel water geeft! Bij te weinig water zullen de bladeren bruine punten krijgen en gaan krullen.

Grote kamerplanten slurpen ook veel energie en kunnen daarom goed extra plantenvoeding gebruiken. Vanaf het voorjaar kun je dit maandelijks geven. In het najaar is het beter om met plantenvoeding stoppen vanwege de ruststand.

Lees in deze blog over de verschillende soorten potgrond en substraten die er zijn.

Stekken & verpotten

De enige manier om een Strelitzia nicolai te stekken is door middel van scheuren. Je haalt de kluit uit de pot en gaat dan zo veel mogelijk de potgrond eruit schudden/wroeten. Vervolgens kan je voorzichtig een stuk eraf scheuren, zorg dat elke stek ook wortels heeft. Als de wortels te taai zijn om te scheuren kun je een ontsmet mes gebruiken.

Deze stekken kan je dan weer een eigen pot geven met verse potgrond. Houd de potgrond van je stekken lichtvochtig en zet hem op een lekkere licht plaats. Let it grow with the flow!

Kamerplanten die flink groeien moeten ook een keer verpot worden, meestal hoeft dit maar 1x in de 2 jaar. Gebruik goed doorlatende en luchtige potgrond. Maak de bodem luchtiger door het bijvoorbeeld te mengen met perliet, kokosvezel of houtsnippers.

De beste tijd om te verpotten en te stekken is het voorjaar als de plant uit de ruststand is en weer lekker gaat groeien!

Het is heel belangrijk om de bladeren van je Strelitzia nicolai schoon te houden. Stof en vuil zorgt ervoor dat je plant niet goed meer kan ‘ademen’ en dus niet meer zal groeien. Maak bladeren altijd schoon met lauw water en een zachte doek.

Bladeren

Het gebeurd regelmatig dat een, vooral wat ouder, blad gaat scheuren. Dit is eigenlijk normaal en hoort bij de eigenschappen van de plant. In de natuur kan de wind zo makkelijker door zijn bladeren waaien.

Het is ook geen probleem om oudere bladeren eens weg te knippen, dit bevordert juist de groei van nieuwe bladeren. Laat onderaan een paar centimeter van de steel zitten, dit zal indrogen en kan je later verwijderen.

De Strelitzia is licht giftig. Uitkijken dus met kinderen en huisdieren!

Strelitzia nicolai
Strelitzia nicolai

Veel voorkomende vragen

Kan mijn Strelitzia nicolai gaan bloeien?

Deze tropical beauty gaat pas bloeien als hij meer als 3 meter hoog is. Dat gebeurt dus eigenlijk maar zelden binnenshuis. Als hij bloeit krijgt hij zwart met witte bloemen. Zijn zus de Strelitzia reginae krijgt de bekende gekleurde bloemen waar ze hun naam Paradijsvogelplant aan danken. Mocht hij gaan bloeien dan gebeurt dit pas in het najaar, echte laatbloeier dus!

Wat is het verschil tussen een Strelitzia nicolai en een reginae?

Als je naar de bloem kijkt weet je welke soort je in huis hebt. De Strelitzia nicolai krijgt zwart met witte bloemen en de Strelitzia reginae krijgt opvallende oranje bloemen. Maar ook de bladeren zijn wat verschillend, die van de nicolai zijn veel groter en soepeler, terwijl de reginae wat meer smallere en stuggere bladeren heeft die wat rechter omhoog staan.

Kan een Strelitzia buiten staan?

Deze kamerplant kan zowel binnen als buiten staan. Als de temperatuur onder de 5 graden komt zou ik hem wel naar binnen halen. Hij is namelijk niet winterhard en kan dus niet tegen vorst.

Is de Strelitzia nicolai gevoelig voor ziektes?

In principe is de Strelitzia nicolai een beresterke plant. Maar vooral bij droogte kan het weleens gebeuren dat hij last krijgt van spint of trips. Gelukkig zijn de bladeren makkelijk af te nemen en kan je hierdoor deze plaag prima bestrijden door de bladeren goed schoon te houden.

Kan een Strelitzia op hydrocultuur?

Je kan deze big beauty ook kopen als hydrocultuurplant, ze zijn dan al speciaal gekweekt hiervoor. Je kan ook zelf je Strelitzia nicolai op hydro- of semihydrocultuur zetten, door de wortels (een gedeelte) schoon te spoelen en hem in hydrokorrels of een ander substraat zetten. Het voordeel hiervan, zeker in een pot met een watergeefsysteem, dat het water geven veel beter gaat.

Nou, na het lezen van deze blog kan het niet vast niet meer mis gaan met de verzorging en kan jij ook genieten van jou grote groene vriend! Heb je hem nog niet, maar heb je geen zin om met zo’n grote groene vriend te gaan sjouwen? Bestel hem net zo als ik online bij WoonQ.nl, de planten zijn goed verpakt in speciale dozen en je laat hem bezorgen wanneer het jou uitkomt!😉

Strelitzia nicolai
Hoogte plant 50-70 cm
Strelitzia nicolai L
Hoogte plant 75 cm
Strelitzia XL
Hoogte plant 80-100 cm

Deze blogpost bevat affiliate links. Dat betekent dat als jij op een link klikt en bij dat bedrijf iets koopt, ik hiervoor een kleine vergoeding ontvang. Jij betaalt hier uiteraard niks extra voor. Heb je hier vragen over? Lees dan de advertentie disclaimer.