Vleesetende planten, bij de meeste mensen lopen de rillingen over de rug als ze over zo’n plant horen, maar eigenlijk zijn het superleuke en handige plantjes! Ze zijn dol op insecten, dus zeg maar dag tegen (rouw & fruit) vliegjes, muggen en spinnetjes in huis! Een vleesetend plantje is dus super efficiënt, maar het is ook ontzettend grappig om te zien hoe de plant in actie komt als het etenstijd is!
In het wild
In de natuur leven vleesetende ofwel carnivore planten op stikstofarme en voedselarme bodem, zoals moerassen en veengrond. Ze kunnen hierop leven om dat ze insecten als voedingsbron gebruiken. Helaas kom je ze bijna niet meer tegen in het wild, aangezien er ook steeds minder moerassen zijn.

Vleesetende planten soorten
Deze interessante plantenfamilie komt voor in allerlei soorten, maten, kleuren en vormen. Er bestaan meer dan 750 soorten! De meest bekende soort is de Venusvliegenval (Dionaea muscipula), zij klapt haar ‘mondje’ dicht als ze iets heeft gevangen. Andere soorten zijn de Trompetbekerplant (Sarracenia), de Bekerplant (Nepenthes) en de Zonnedauw (Drosera). De overeenkomst tussen deze carnivoren is dat ze hun prooi lokken met hun zoete geur en kleur. De Trompetbekerplant en Bekerplant hebben hiervoor een soort beker, waar de insecten in vallen. De Zonnedauw heeft hele plakkerige bladeren en de Venusvliegenval heeft dus een soort van mondjes. Wil je ze in actie zien? Trakteer ze dan eens op een lekker hapje! Maar doe dit niet te vaak, want het kost ze veel energie.
Voorkeur
Ze hebben dus allemaal een andere soort val waarmee ze insecten lokken. Ook eet bijvoorbeeld de Zonnedauw het liefst muggen, dus als je veel last hebt van muggen tijdens je schoonheidsslaapje…..zet een Zonnedauw op je vensterbank! De Venusvliegenval heeft een voorkeur voor vliegjes en spinnetjes. En de Trompetbekerplant vangt ook wat grotere insecten zoals wespen. Sommige Bekerplantsoorten die heel groot zijn vangen zelfs kleine dieren, zoals muizen en ratten! Die doet zijn naam dus echt eer aan!
Verzorgtips voor vleesetende planten
De meeste van deze verzorgtips zijn algemeen, er zijn zoveel verschillende soorten vleesetende planten die allemaal ook weer een iets andere verzorging nodig hebben. Heb jij een bepaalde soort gekocht, verdiep je er dan ook even in, des te langer heb je plezier van je plant!
Het zijn allemaal moerasplanten dus ze hebben graag natte voeten, laat de grond dan ook nooit uitdrogen. Sommige hebben graag water van boven en andere weer van onder, check dit even. Het beste is ook om regenwater of gedestilleerd water te geven, in kraanwater zitten voedingstoffen en mineralen en dit heeft je plant niet nodig, want hij is immers voedingsloze grond gewend. Geef daarom ook geen plantenvoeding! Geef ook geen stukjes vlees, hiervan word je plant echt niet blij.
Een zonnige, lichte plek wordt zeer gewaardeerd. En dorre blaadjes en vallen graag verwijderen om schimmel te verkomen. Ga je je plant verpotten? Gebruik dan speciale voedingsloze aarde. Genoeg water en zonlicht zijn de belangrijkste voedingsbronnen voor deze plantjes!
Er zijn een paar vleesetende planten zoals de Venusvliegenval en de Trompetbekerplant, die gaan in de winter in de ruststand. Tijdens deze periode hebben ze minder water nodig en staan of hangen ze graag op een koelere plek.
Weetjes
Vleesetende planten komen ook in Nederland in het wild voor. Als je heeeeeeel goed zoekt kan je Zonnedauw en Vetblad vinden.
Je hoeft je echt géén zorgen te maken dat je kinderen of jij zelf gewond kunnen raken, mensenvlees eten ze niet. Deze plantjes zijn hartstikke safe!
De Bekerplant wordt ook wel ‘monkey cups’ genoemd. Er zijn namelijk apen gezien zijn die uit de bekers van de Bekerplant dronken.
Van sommige soorten kunnen volwassen planten gaan bloeien in de lente of zomer.

Wil je meer specifieke info over een bepaalde vleesetende plant? Kijk dan eens op de uitgebreide website van Vleesetendeplant.nl. Zelf kocht ik de Venusvliegenval omdat ik last had van rouwvliegjes, ideaal om deze groene vriendjes hiervoor in te zetten! Meer tips voor het bestrijden van rouwvliegjes lees je hier. Hebben jullie ook een vleesetende plant in de collectie?
Deze blogpost bevat affiliate links. Dat betekent dat als jij op een link klikt en bij dat bedrijf iets koopt, ik hiervoor een kleine vergoeding ontvang. Jij betaalt hier uiteraard niks extra voor. Heb je hier vragen over? Lees dan de advertentie disclaimer.