bruine bladeren zinkvaren

Bruine bladeren – 7 Redenen waarom jouw kamerplant niet happy is

Geschreven door:
Geschreven door:

Mevrouw Monstera

Het is soms echt een crime, het verzorgen van onze geliefde groene vriendjes! Gaat het een hele tijd goed, je plant is happy en healthy en dan ineens…..krijg je bruine bladeren!😱 Om erachter te komen wat er nou precies fout is gegaan kan je even onderstaande puntjes checken. En gelukkig is er voor bijna alles een oplossing om erger te voorkomen!

Teveel of te weinig water

Probleem nummero 1 zijn vaak bruine punten aan de bladeren van je kamerplanten. De oorzaak is meestal een probleem met het water geven. Of je geeft te veel water of te weinig. Om hierachter te komen kun je het best even de plant uit de pot halen en de kluit bekijken.

Als de kluit kletsnat is dan geef je echt teveel water. Haal zoveel mogelijk de natte potgrond weg en knip eventuele rotte wortels weg. Rotte wortels zijn bruin en papperig. Zet je groene vriend in verse potgrond en pas je watergift aan. Je kan er ook voor kiezen om je plant in een kweekpot met drainage gaten te zetten, overtollig water kan dan altijd weglopen. Een kweekpot kan je prima in een sierpot zetten.

Is de kluit droog? Geef dan gelijk een goeie plens water! Let er natuurlijk wel op dat je hem ook niet verzuipt! Een handige tool is een vochtigheidsmeter, hiermee kun je aflezen hoe vochtig de potgrond is.

bruine-randjes-monstera, bruine bladeren
Deze Monstera deliciosa kreeg bruine randen door te weinig water.
bruine-randjes-maranta, bruine bladeren
Maranta's hebben graag een hoge luchtvochtigheid, anders krijgen ze bruine randjes.
Te veel of te weinig voeding

Wat ook een probleem kan zijn is voeding, teveel of te weinig. Staat jou plant al jaren in dezelfde potgrond en geef je nooit vloeibare voeding? Dan is het een goed idee om hem eens lekker te verpotten (liefst doe je dit in het voorjaar) met verse potgrond. In verse potgrond zit meestal voor een paar maanden voeding, daarna kan je in de groeimaanden vloeibare kamerplanten voeding geven.

Maar je kan hem ook overbemesten, dan verbrand je eigenlijk zijn wortels. Nieuw aangeschafte planten hoef je de eerste maanden nog geen plantenvoeding te geven. Geef kamerplanten in de wintermaanden ook liever geen plantenvoeding, in het groeiseizoen (lente en zomer) hebben ze dit veel harder nodig.

Heb je een vermoeden dat dit het probleem is? Het makkelijkst is als je de plant in een kweekpot hebt zitten, spoel dan de potgrond goed door met water en laat vervolgens goed uitlekken. De potgrond is nu natuurlijk behoorlijk nat, geef hem daarom voorlopig even geen water, maar het teveel aan voeding is nu in ieder geval weg gespoeld.

Luchtvochtigheid

Een andere reden voor het probleem van bruine bladeren is de luchtvochtigheid. Vooral in de winter als de kachel weer lekker brand dan is de lucht in huis kurkdroog! In hun natuurlijke habitat zijn vooral tropische kamerplanten gewend aan een hoge luchtvochtigheid. Een luchtvochtigheidsmeter is een handige tool om dit te checken. Boven de 50% zit je al goed!

Deze blogpost bevat affiliate links. Dat betekent dat als jij op een link klikt en bij dat bedrijf iets koopt, ik hiervoor een kleine vergoeding ontvang. Jij betaalt hier uiteraard niks extra voor. Heb je hier vragen over? Lees dan de advertentie disclaimer.

Trucjes om de luchtvochtigheid te verhogen zijn: regelmatig je planten benevelen, douchen met de deur open, de vaatwasser open zetten als hij net klaar is, slang van de droger even naar binnen, kamerplanten groeperen, maar de meest effectieve manier is toch wel een luchtbevochtiger. En zet uiteraard je groene vriend niet naast, op of voor de verwarming.😉

 

Bruine bladeren
Deze bruine vlekje om m'n Peperomia raindrop zijn veroorzaakt door trips.
bruine bladeren zinkvaren
Watertekort is 1 van de oorzaken van bruine bladeren

Zonlicht en tocht

De zon kan ook funest zijn voor je kamerplant, doe daarom ook altijd onderzoek naar de behoeften van je plant en op welke plaats ze het meest naar hun zin hebben. Neem bijvoorbeeld Calathea’s of Caladiums, als je deze in de zon zet, zullen de bladeren gewoon verbranden.😱 Even een goede plek zoeken dus voor je groene lieveling!

Nog een andere oorzaak voor bruine bladeren kan tocht zijn of temperatuurverschillen. Misschien staat jou kamerplant bij een raam die regelmatig openstaat? Of bij de achterdeur? Zeker in de koude maanden heb je dan te maken met veel temperatuurverschillen. Maar ook kamerplanten waar constant langsheen gelopen wordt kunnen bruine plekken krijgen. En denk ook eens aan ventilatieopeningen of airco die aanstaat.

Insecten en schimmels

Heeft jou groene vriend juist meer bruine vlekken of stipjes op de bladeren? Dan is er waarschijnlijk sprake van een schimmel of van beestjes, iehhhh! Insecten zoals wolluis, spint of trips vinden het sap van de planten heerlijk en veroorzaken zo lelijke bruine vlekjes. Check je plant daarom dus regelmatig op beestjes, als je er op tijd bij bent kun je ze prima prima bestrijden. Hier lees je hoe je bijvoorbeeld wolluis kunt bestrijden.

Heb je een kamerplant met beestjes? Zet hem dan gelijk apart van je andere planten, voordat deze ook last krijgen. Voor elk insecten probleem zijn er verschillende behandelmethodes van huis-tuin-keuken middeltjes tot giftige insectensprays.

Schimmelziekten kan ook een oorzaak zijn van die vervelende bruine blaadjes. Wortelrot bijvoorbeeld komt ook vaak voor en krijg je door teveel water geven. Schimmels krijgen dan vrij spel en tasten dan de wortels en vervolgens de hele plant aan.

Wat je ook regelmatig zult zien als plant parent is dat bladeren eerst geel worden en vervolgens bruin verkleuren en uitdrogen. Dit is meestal een natuurlijk proces wat bij de plant hoort. Deze bladeren zullen er vaak zelf afvallen en anders kan je ze gewoon afknippen.

Ik hoop dat je door het lezen van deze blogpost een verklaring hebt kunnen vinden voor jouw planten probleem en dat je je groene vriend nu weer happy & healthy kunt krijgen!

Deze blogpost bevat affiliate links. Dat betekent dat als jij op een link klikt en bij dat bedrijf iets koopt, ik hiervoor een kleine vergoeding ontvang. Jij betaalt hier uiteraard niks extra voor. Heb je hier vragen over? Lees dan de advertentie disclaimer.