De leukste en goedkoopste manier om je kamerplanten collectie uit bereiden is door te stekken! Stekken lijkt moeilijk maar dat is het zeker niet. Bij de ene kamerplant zal het makkelijker gaan als bij de ander. Het enige wat je nodig hebt is een moederplant, een scherp en schoon mesje/schaar, een vaasje of een potje met potgrond.
Het beste seizoen om te stekken is in het voorjaar, dit is voor kamerplanten het groeiseizoen. Plantjes zullen sneller herstellen en groeien ook sneller. Je kan het hele jaar door stekken, maar de kans op succes is in dit seizoen veel groter!
6 Goede redenen om te beginnen met stekken.
- Het is goedkoop.
- Het is milieuvriendelijk.
- Als je een plant gesnoeid hebt omdat hij bijvoorbeeld te groot wordt, hoef je het snoeisel niet weg te gooien.
- Het is leerzaam, door het groeiproces leer je je plant goed kennen.
- Je hebt zo altijd een cadeautje om weg te geven.
- Door te gaan ruilen in plantenruilgroepen of op plantenmarkten maak je misschien wel nieuwe vrienden!
Waar moet je op letten bij het stekken van kamerplanten?
Het is heel belangrijk dat je zorgt voor een schone werkplek, ontsmet de schaar of mes waar je mee gaat werken. Maak potjes of vaasjes ook goed schoon. Dit om infecties te voorkomen. Knip of snij ook altijd gezonde delen van je kamerplant, dan is de kans groter dat je stek aanslaat.
Je kan gebruik maken van stekpoeder en stekgrond, maar is niet persé nodig. Stekpoeder beschermt je stekje wel tegen ziektes en allerlei schimmels. In stekgrond zitten de juiste voedingsstoffen die je stekje nodig heeft.
Neem altijd meerdere stekken als dat kan, het ene stekje zal het beter doen dan de andere. Met meerdere stekjes is je pot ook sneller gevuld.
Zet stekjes altijd op een hele lichte plek, waar geen zonlicht komt. Ook een aangenaam temperatuurtje is fijn voor de kleine babyplantjes.
7 Manieren om kamerplanten te stekken.
Er zijn meerdere manieren om kamerplanten te stekken, de ene manier is wat makkelijker als de andere. Maar het is ook per kamerplant verschillend welke methode het beste is. Voor beginners leg ik uit welke 7 manieren het makkelijkst zijn.
Bladstekken.
Deze manier van stekken doe je met de bladeren van kamerplanten. Snijd met een schoon mes een blad zo dicht mogelijk langs de stam af. Bladstekken van vetplanten kan je op de potgrond leggen, besproei ze regelmatig, dan zul je zien dat er na een tijdje worteltjes aan komen. Als er eenmaal worteltjes aanzitten kan je ze rechtop in de potgrond zetten.
Bladstekken van bijvoorbeeld een Sansevieria, Cactus of Aloë vera hebben een snijwond, deze ‘wond’ moet je eerst laten drogen. Als je dit niet doet dan kan het gaan rotten en dan is je poging voor niks geweest. Na een paar dagen kan je deze stekken rechtop in de potgrond zetten. Sansevieria stekken kan je ook in een potje met water laten wortelen.
Bij bladstekken van bijvoorbeeld Peperomia’s en Begonia’s gebruik je ook het steeltje. Deze snijd je schuin af en doop je even in de stekpoeder. Maak met een satéprikker een gaatje in de pot- of stekgrond en steek hier het steeltje in. Op deze manier weet je zeker dat het steeltje niet zal knakken. Zorg dat de onderkant van het blad de potgrond goed raakt, hier zullen namelijk allemaal nieuwe miniblaadjes groeien. Houd de grond lichtvochtig en zet de potjes in een kweekkasje of doe er een doorzichtig plastic zakje over. Zo creëer je en hoge luchtvochtigheid en zullen de stekjes sneller groeien.
Deze kamerplanten kun je bladstekken:
- Vetplanten
- Sansevieria
- Begonia
- Zamioculcas
- Peperomia

- Cactus
- Tradescantia
- Epiphyllum
- Fittonia

Stengelstekken.
Voor stengelstekken heb je dus niet alleen bladeren nodig maar ook de stengel. Bij sommige kamerplanten moet er aan de stengel ook een luchtwortel of knooppunt (bruin knobbeltje) zitten, zoals bij Monstera’s en Epipremnums. Deze knooppunten noemen ze ook wel nodes.
Kies altijd een stevige wat oudere stengel uit, geen jong sprietje. Haal de onderste bladeren eraf en dan kan je ervoor kiezen om ze op water te laten wortelen of gelijk in een potje met potgrond. Het voordeel van in water wortelen is dat je het groeiproces kan zien, in potgrond zie je niet wat er gebeurd. Maar stekjes die op water hebben geworteld en vervolgens in de potgrond worden gezet moeten altijd even wennen.
Als je een stengelstek in het water laat wortelen zorg er dan voor dat er geen bladeren in het water hangen, deze gaan rotten. Ververs wekelijks het water en heb veel geduld, het kan soms weken duren voor er eindelijk wortels te zien zijn. Hoe lang het duurt voor er wortels aan groeien is per plant verschillend en ligt ook aan het seizoen. In het voorjaar zal het sneller gaan als in het najaar. Zorg ook altijd dat je stekje op een lichte, warme plaats staat. Laat wortels ongeveer 5 cm groeien voor je ze overpot in de potgrond.
De stengel van bijvoorbeeld Epiremnums of Scindapsus kun je ook in stukken knippen, als je per stuk een blad en knooppunt hebt kunnen hieruit ook wortels groeien, dit kan je ook zowel in water doen als gelijk in de potgrond. Als je meerdere stengelstekjes in 1 pot doet, zal dit uitgroeien tot een vol plantje.
Deze kamerplanten kun je stengelstekken:
- Monstera
- Syngonium
- Scindapsus
- Fittonia
- Epipremnum
- Ceropegia
- Senecio
- Dieffenbachia

- Aeschynanthus
- Begonia
- Maranta
- Philodendron
- Clusia
- Ficus
- Hoya

Wil je graag inspiratie opdoen hoe je op mooie manieren je stekjes op water kunt stylen? Lees dan hier verder!
Kopstekken.
Kopstekken werkt hetzelfde als stengelstekken, alleen knip je hiervoor de top van je kamerplant af. Deze laat je eerst wortelen in water en daarna als er genoeg wortels aanzitten kan hij in een pot met potgrond. Ben je bang dat je moederplant lelijk wordt als je hem topt? No worries, je plant zal altijd weer uitlopen en zelfs voller worden. Snoeien is groeien zeggen ze!
Deze kamerplanten kun je kopstekken:
- Yucca
- Ficus
- Dracaena
- Aralia
- Croton
- Schefflera
Wortelstekken.
Wortelstekken worden ook wel rhizoomstekken genoemd, sommige kamerplanten groeien uit een hele dikke wortel, uit deze wortel groeien weer allemaal zijwortels. Meestal groeien ze onder de grond, maar soms zie je ze ook wel boven de grond, zoals bij Phlebodiums.
Je kan een stuk van deze dikke wortel afsnijden en opkweken. Leg het stuk wortel in een potje met potgrond en dek de wortel af met potgrond. Maak de grond vochtig en dek het potje af met een stuk doorzicht plastic of zet hem in een kweekkasje. Plaats hem op een lichte, warme plek en let it grow!
Deze methode is niet fijn voor je moederplant en je hebt kans dat ze hiervan flink moet herstellen.
Deze kamerplanten kun je wortelstekken:
- Homalomena
- Zamioculcas
- Phlebodium
- Anthurium
- Varens

- Stromanthe
- Maranta
- Ctenanthe
- Aglaonema

Knolletjes stekken.
Bij deze methode ga je op zoek naar knolletjes tussen de wortels. Als je weleens een Alocasia hebt verpot dan hebt je vast weleens gezien dat er soms knolletjes tussen de wortels zitten. Deze kan je afsnijden en in een potje opkweken. Maak in een potje met potgrond een gaatje van ongeveer 2 cm diep en stop hier het knolletje in. Dek deze weer toe met wat potgrond en maak de grond vochtig. Niet te nat, want dan kan het knolletje gaan rotten. Dek het potje af met een stukje doorzichtig plastic en zet hem op een lichte en warme plek. Als het goed gaat komt er dan een miniplantje uitgegroeid!
Deze kamerplanten kunnen knolletjes hebben:
- Alocasia
- Bananenplant
- Colocasia

- Xanthosoma
- Caladium
- Oxalis

Uitlopers stekken.
Een aantal kamerplanten krijgen zelf baby’s! Er groeit dan een miniplantje naast de moederplant, dit noemen ze ook wel een uitloper. Laat deze baby’s wel eerst even goed groeien zodat je zeker weet dat ze wortels hebben. Snijd hem dan zo dicht mogelijk bij de moederplant af en geef hem een eigen potje. Kamerplanten met uitlopers zijn Bananenplanten en Pannenkoekenplanten.
Bij Graslelie’s groeien de babyplantjes aan een lange stengel, je kan hem bij de stengel afknippen. Aan de onderkant van de uitloper zie je al wat luchtworteltjes zitten, je kan deze eerst in water laten wortelen of je zet hem gelijk met de onderkant in vochtige potgrond.
Deze kamerplanten krijgen uitlopers:
- Pilea peperomia
- Graslelie
- Bananenplant
- Sansevieria

- Bromelia
- Clivia
- Pachira

Splitsen van de kluit.
Als je een kamerplant hebt die echt te groot wordt of je wilt er meerdere van dan kan je hem ook splitsen. Dit doe je door de kluit uit de pot te halen, haal zoveel mogelijk potgrond weg en probeer het wortelstelsel te ontwarren. Scheur of snijd dan voorzichtig een stuk plant af met wortels. Deze kan je dan een eigen potje geven. Een kamerplant die opnieuw verpot wordt zal minder hard groeien, omdat hij even al z’n energie in de wortelgroei stopt. Heb geduld, hij gaat vanzelf weer groeien!
Deze kamerplanten kun je splitsen:
- Spathiphyllum
- Strelitzia
- Alocasia
- Monstera
- Calathea
- Flamingoplant
- Zamioculcas
- Asparagus
- Sansevieria
- Palmen
- Aspidistra
Boeken over stekken.
Dit is natuurlijk vrij algemene informatie over het stekken van kamerplanten, er valt nog veeeel meer over te vertellen. Wil je je eigen nog meer verdiepen in het stekken van kamerplanten? Dan raad ik je aan om bijvoorbeeld het boek van Stek je Plant van Mama Botanica te lezen. Dit boek is 224 pagina’s dik, met foto’s voor inspiratie en natuurlijk alle informatie over stekken van kamerplanten. Maar er zijn nog meer boeken over stekken, hieronder vind je er een paar.
Stekjes ruilen of kopen.
Het is superleuk om te experimenteren met stekjes, maar soms heb je niet de juiste plant in de buurt die je graag wilt stekken. Je kan natuurlijk vragen of je bij je (schoon)moeder, je zus of de buurvrouw stekjes kan krijgen, maar wist je dat er op Facebook verschillende groepen zijn waar je stekjes kunt ruilen? Je hebt ook de app Stekapp, waar je veel kunt vinden. Kun je daar nog de kamerplant niet vinden die je op je wishlist hebt? Neem dan eens een kijkje bij PLNTS.com, hier heb je heel veel keuze in babyplantjes!
Veelgestelde vragen over het stekken van kamerplanten:
Kun je alle kamerplanten stekken?
Bijna alle kamerplanten kun je stekken, alleen bij de ene gaat het makkelijker als bij de ander. Van de ene kamerplant heb je een blad met stengel nodig en kan je op water laten wortelen, de andere kamerplant kun je alleen splitsen door een stuk van de kluit te halen.
Welke kamerplanten kun je stekken op water?
Bijna alle kamerplanten die je kan stengelstekken en kopstekken kun je op water laten wortelen, hierboven lees je welke kamerplanten dat zijn.
Kun je stekken zonder stekpoeder?
Stekpoeder gebruiken is niet persé nodig, zonder kun je ook stekjes laten wortelen. De kans dat een stekje met stekpoeder aanslaat is wel groter, omdat de kans op infectie en schimmels kleiner is.
Zijn er alternatieven voor stekpoeder?
In plaats van stekpoeder kan je de snijwond van je stekje ook in kaneelpoeder of honing dopen. Kaneel en honing hebben ook een schimmelwerende werking.
Wilgenwater is ook een goed alternatief voor stekpoeder. Het is natuurlijk en helpt het stekje goed wortelen en weert ziektes af. Je kan zelf een aftreksel maken met takjes van verschillende soorten wilg, het werkt het beste als je takjes in het voorjaar snoeit, in deze periode zijn de werkzame stoffen het hoogst.
Hoe vaak moet je het water verversen van je stekjes op water?
Hierover zijn de meningen verdeeld, de een zweert bij wekelijks verversen en de ander zegt helemaal niet verversen. Ververs het water i.i.g. wel als je rotte wortels ziet en algen krijgt. Als het water alleen een beetje troebel wordt is het oké. Zorg ook dat je vers water toevoegt zodra het te laag staat. Doe wat voor jou goed voelt!
Kun je in de winter ook stekken?
Natuurlijk kan je in de winter ook stekken, je hebt alleen kans dat je veel geduld moet hebben voor je wortels ziet. In de herfst en winter gaan de meeste kamerplanten namelijk in de ruststand, vanaf het voorjaar begint het groeiseizoen en zullen stekken sneller gaan wortelen.
Wat is het verschil tussen stekgrond en potgrond?
Zaai- of stekgrond bevat weinig mest en is luchtig. Het bestaat voornamelijk uit zand en onbemeste grond, voor stekjes is dit het fijnste om in te wortelen. Bij teveel mest in de grond kunnen de wortels verbranden. Potgrond bevat turf, kokosvezels en mest voor de eerste paar maanden.
Hoe maak je zelf stekgrond?
Je kunt zelf stekgrond maken door 3 delen potgrond met 1 deel grof zand te mengen. (Metselzand of brekerszand) Het zand maakt de potgrond luchtiger.
Waarom wortelen mijn stekjes niet?
Dit kan meerdere redenen hebben, wellicht is je stekje te groot. Een grote stek met veel bladeren kost veel energie om te wortelen, beter maak je de stek wat kleiner. Een stekje met 2 blaadjes aan de stengel zal sneller wortelen.
Vanaf het najaar kan het ook wat langer duren voor er worteltjes aan je stek groeit. Heb geduld!
Check ook even of je stekje wel licht en warm genoeg staat, dit is ook belangrijk voor het groeiproces.
Waar zet je een stekje het beste neer?
De beste plaats voor een stekje is op een plekje met veel licht en waar het lekker warm is. Liever geen zonlicht dan kunnen de blaadjes verbranden. In een kweekkasje of onder een stolp werkt ook goed.
Deze blogpost bevat affiliate links. Dat betekent dat als jij op een link klikt en bij dat bedrijf iets koopt, ik hiervoor een kleine vergoeding ontvang. Jij betaalt hier uiteraard niks extra voor. Heb je hier vragen over? Lees dan de advertentie disclaimer.